End at varme loftet, væggene og gulvet i badet: de bedste materialer og teknologier

Badets driftsforhold er forskellige fra de fleste bygninger. Derfor bør spørgsmålet om højkvalitets damp- og varmeisolering gives særlig opmærksomhed. Overvej hvordan man opvarmer loftet, gulvet, væggene og hvilken teknologi, der giver præference i et bad for at skabe et passende mikroklima og minimere varmetab, så du sparer dine egne anstrengelser og ressourcer.

Termisk isolering af loftet i badet er et af de vigtigste aspekter ved konstruktion, der gør det muligt at beskytte bygningen mod de aggressive virkninger af temperatur, damp og fugt

Hvad er nødvendigt for at isolere loftet i badet: strukturelle egenskaber

Bad - et værelse, der udsættes for periodisk opvarmning med det formål at lave wellness-behandlinger. Inde i rummet dannes et specielt mikroklima præget af høj temperatur og fugtighed. Dette kan selvfølgelig ikke påvirke byggematerialerne, der skal udsættes for sådanne virkninger.

Arrangementet af badet kræver særlig opmærksomhed med hensyn til hydro-, damp- og varmeisolering

Derudover skal du regne med omkostningerne i forbindelse med brugen af ​​en bestemt mængde brændstof. Hvis bygningen er tilbøjelig til hurtig afkøling, vil opretholdelse af den rette temperatur kræve en stor mængde brændstof. Og i betragtning af det faktum, at ifølge varmelovens love er varm luft lettere end kold luft, det er badets tag, der kræver opvarmning, hvorigennem der opstår et betydeligt varmetab.

Men på vej til opførelse af en barriere for at bevare varm luft inde i rummet, er der et andet aspekt, som der skal lægges særlig vægt på alle saunaejere. Høj luftfugtighed bliver en kilde til en stor mængde kondensat, som, hvis taget ikke er korrekt opvarmet, kan akkumulere. Dette medfører ofte ødelæggelse af træelementerne i strukturen.

En interessant kendsgerning! Høj luftfugtighed er et gunstigt miljø for vækst og udvikling af forskellige mikroorganismer: svampe, skimmel og bakterier. Urimlig damp- og varmeisolering kan forårsage udseende og reproduktion.

Materialer til isolering og isolering af badet vælges afhængigt af bygningens type og størrelse.

Termisk isolering af loftet i badet med et koldt tag, afhængigt af tagets egenskaber

Badekarets tag kan repræsenteres af en af ​​to typer: have loftsrum og uden det. I det første tilfælde skaber luftlaget sig selv en ret effektiv barriere, hvilket positivt påvirker bygningens evne til at bevare varmen. Men det betyder ikke, at tilstedeværelsen af ​​et loft helt eliminerer behovet for isoleringsarbejde.

Hvis der ikke er loft eller loft i badet, er højkvalitets termisk isolering næsten en forudsætning for yderligere brug af bygningen til det tilsigtede formål.

Uanset hvilken type værelse du har at håndtere, er det første og ekstremt vigtige trin at levere en dampspærre. Tilgængelige materialer, såsom aluminiumsfolie, karton med høj densitet, som er præimprægneret med linolie eller vokspapir.

Før du lægger isoleringslaget, er det værd at tage sig af pålidelig dampspærre på badets tag

Gode ​​råd! Hvis du arbejder på isoleringen af ​​loftet i badet, hvor der er et loftsrum, anbefales det at belægge loftpladerne på tagsiden med et lag af ler ca. 2-3 cm.

End at varme loftet i badet: de bedste varmeisoleringsmaterialer

I processen med at tænde badet når temperaturen og fugtigheden i rummet ekstremt høje forhøjelser. Derfor er de byggematerialer, der bruges til at arrangere dette rum, underlagt særlige krav, nemlig at de skal være modstandsdygtige over for lignende virkninger og samtidig ikke udsende farlige stoffer ved opvarmning.

Derudover anbefales det ikke, at vægten af ​​isoleringen er for stor. Det er at foretrække at vælge imod letvægtsmateriale, enkelt og bekvemt i både transport og installation. Og selvfølgelig må vi ikke glemme en sådan karakteristik som brandmodstand, hvilket er vigtigt for et sådant rum som et bad.

Der er en bred vifte af isolatorer og isolatorer til bygninger på det moderne marked, så det er ret nemt at vælge materiale af høj kvalitet baseret på deres krævede egenskaber og økonomiske muligheder.

Opvarmning af badets loft med egne hænder: Fordelene og ulemperne ved mineralulden

Mineraluld er langt den mest populære mulighed blandt alle. Det bruges ofte til at isolere ikke kun bade og garager, men også til boliger. I sig selv er det et fibrøst materiale, som har fremragende varmeisoleringsegenskaber og kan præsenteres i en af ​​tre typer:

 • glasuld;
 • stenuld;
 • slagge uld.

Men hvis den første mulighed er kendt for næsten alle, så er de to andre ikke alle set. Stenuld er et materiale, der hovedsageligt er afledt af basalt, selvom det undertiden fremstilles af andre rocksmelter. Slagetuld svarer meget til slaggstene, til produktion af hvilke højovne slagge anvendes.

Mineraluld er karakteriseret ved høj modstandsdygtighed mod høje temperaturer, og har også fremragende varme- og lydisoleringsegenskaber

Ud over det faktum, at mineralulden har en lav varmeledningsevne, som gør det muligt at bruge den til varmeisolering af lofter og vægge, har den en anden betydelig fordel. I modsætning til andre materialer kan den ikke tjene som opdræt for mikroorganismer: svampe, skimmel, små insekter eller gnavere, hvilket er meget nyttigt til sommerhuse.

Hvad angår de andre egenskaber, er mineraluld ikke udsat for ild og reagerer ikke på temperaturudsving: den deformerer ikke og krymper ikke. Lav vægt og bekvem emballage (normalt i form af ruller eller rektangulære plader) gør det nemt og bekvemt at arbejde med materialet, selv alene.

Selvfølgelig har dette materiale ulemper, hvilken en eller anden måde skal overvejes:

 • mineraluld er i stand til at absorbere fugt
 • den indeholder phenoler, der potentielt kan udgøre en risiko for menneskers sundhed.

Opvarmning med mineraluld er nødvendigvis ledsaget af yderligere vandtætning af overfladen.

Begge disse ulemper kan neutraliseres under installationsprocessen, hvilket giver isoleringen med høj kvalitet damp og vandtætning, hvilket eliminerer risikoen for kontakt med mineralulden med luft under loftet. Dette gælder især for varm og fugtig luft, som er koncentreret indendørs.

Gode ​​råd! På trods af at mineralulden ikke er en reel trussel mod sundheden, er det nødvendigt at være forsigtig og bruge beskyttelsesudstyr under installationen, da dets små fibre kan forårsage irritation af hud og øjne.

Opvarmning af loftet i et bad med udvidet ler: funktioner i brug

Udvidet ler er lille i størrelse sten, som består af ler og har en porøs struktur. Hvis du tager højde for alle faktorer, kan claydite kaldes det mest egnede materiale til isolering af loftet i badet. Selvfølgelig, hvis bygningen sørger for loftsrum og der er mulighed for brug.

Særlige træk ved udvidet ler som isolering er materialets høje hydrofobicitet samt modstand mod udviklingen af ​​mikroorganismer og svampe.

Fordelene ved dette valg med tillid omfatter følgende aspekter:

 • haydite er helt sikkert: det opretholder ikke forbrænding, er miljøvenlig, og selv i tilfælde af brand vil det ikke udløse farlige stoffer i atmosfæren;
 • Over tid, såvel som under påvirkning af eksterne faktorer forringes ikke ekspanderet ler, og nedbrydes ikke;
 • materielle omkostninger er ret lave
 • bakterier og svampe betragter ikke claydite som et attraktivt levende miljø.

Udvidet ler er desuden bedre end mineraluld og i evnen til at absorbere fugt. Og selvom behovet for at udstyre damp- og vandtætningslag forbliver risikoen for fugtophobning inde i isoleringslaget meget mindre. Det skal bemærkes, at den operationelle periode med claydite er en af ​​de længste sammenlignet med andre materialer.

Udvidet ler kan bruges til isolering som loft og gulv

Er det værd at gøre isolering af loftet fra skumets inderside

I en vis periode var skumplastik lederen blandt de varmeisolerende materialer, som blev brugt til at isolere ikke kun bade, men også huse. Men med fremkomsten af ​​alternative muligheder blev dets væsentlige mangler bemærkelsesværdige. For eksempel i tilfælde af brand vil skummet brænde godt, mens der stadig udgives giftig røg, der kan skade menneskers sundhed.

Desuden er skummet ikke meget modstandsdygtigt over for ydre faktorer, der falder sammen under indflydelse af høje temperaturer, hvilket er uundgåeligt i tilfælde af dets anvendelse i badet.

Af disse årsager kan vi konkludere, at skummet ikke er det mest egnede materiale til dette formål, og det er bedre at give præference for et andet materiale, der er mere stabilt og egnet til egenskaber.

Mange bygherrer foretrækker at isolere loftet på bad med polystyren skum gips i stedet for skum

Ecowool som varmelegeme til badet

Et andet materiale, der er populært blandt varmeapparater og bruges ofte, herunder bade og garager - ecowool. Dette fibrøse materiale er fremstillet af cellulose og tilføjer specielle urenheder, der er designet til at give beskyttelse mod insekter, bakterier og gnavere. Desuden gør de økologisk modstandsdygtige over for antændelse.

Relateret artikel:

Video gennemgang af teknologien til at skabe et bad med egne hænder, de vigtigste faser af byggeri af bygninger, krav og rådgivning. Fælles badetyper.

Fordelene ved dette materiale omfatter miljøvenlighed såvel som lav vægt og evnen til at fylde selv de mindste huller og huller, hvilket er meget bekvemt, når det kommer til at arbejde med en ikke for glat overflade. Det udsender ikke nogen giftige stoffer, så er det ligesom udvidet ler det helt sikkert for menneskers sundhed.

Men der er en betydelig ulempe: Effektiviteten ved at bruge ecowool er direkte relateret til tilstedeværelsen af ​​ventilation, samt et vandkvalitetslag af høj kvalitet, der er designet til at tørre væk fugt. Dette skyldes det faktum, at økologen selv er meget tilbøjelig til absorption af kondensat, hvilket negativt påvirker dets varmeisoleringsegenskaber.

Ecowool, som et miljøvenligt materiale, bruges til isolering og isolering af vægge, gulv og loft

Der er to måder at anvende denne varmeisolator på væggene, den såkaldte "tørre" og "våde". Den væsentligste forskel og samtidig er kompleksiteten af ​​den anden mulighed behovet for at anvende særligt udstyr til dette, hvis leje vil være årsagen til de temmelig høje takisolationsniveauer på denne måde.

Varmeisolering af badet inde i en blanding af cement og savsmuld

Denne metode kan sikkert kaldes den ældste blandt alle beskrevne, da disse materialer blev anvendt til isolering længe før sådanne varmeisolerende materialer som skumplast og mineraluld optrådte på markedet.

En interessant kendsgerning! Normalt bruges cement og savsmuld til at skabe en passende blanding. Selvom det er helt acceptabelt at erstatte disse komponenter med ler og halm.

Den første er at forberede en tør blanding, der omfatter savsmuld, lime og cement i et forhold på henholdsvis 10/1/1. Efter blanding af alle de tørre ingredienser tilsættes 1,5 dele vand til dem og hældes i gradvist og grundigt blanding, så opløsningen er homogen. Derefter forbliver det kun at lægge blandingen på overfladen og glatte det til et jævnt lag.

Det er muligt at isolere badet indefra ved hjælp af sådanne billige materialer som cement og savsmuld, bland dem i den rigtige mængde

Eksperter anbefaler at bruge til at skabe en blanding af savsmuld, som tidligere har været tørret i flere måneder, og endnu bedre i et helt år.

I tilfælde af overholdelse af alle anbefalinger og teknologier kan du ende med miljøvenligt materiale af høj kvalitet. Selvom vi må indrømme det, er det ifølge de termiske isolationsegenskaber stadig mindre end mineralulden og endda ekspanderet ler. Så måske er den eneste fordel lavpris, hvilket alligevel medfører ganske mange problemer.

Funktioner af arrangementet af dampspærre og vandtætningslag

Tilstedeværelsen af ​​en dampspærre er ikke et indfald, men en reel nødvendighed. Især hvis vi taler om sådanne rum som et bad, hvor varm luft er en integreret del af brugen af ​​rummet til det tilsigtede formål. Stigende i form af damp kan fugt have en ødelæggende effekt på isoleringen og bidrage til forekomsten af ​​skimmel og mugg på træelementerne i baderammen.

Skema for isolering og isolering af badets tag

For at undgå problemer, der kan opstå som følge af fugtophobning på loftet og vægge, anvendes specielle film og materialer til at dække for eksempel antikondensatmembraner. Når du vælger et passende materiale, er det tilrådeligt at købe en, der har et folielag.

Gode ​​råd! I processen med at installere en dampspærrefilm er det meget vigtigt at være opmærksom på dens integritet. Det er nødvendigt at forhindre udbrud af pauser, da dette i høj grad vil påvirke belægningens tekniske egenskaber.

For at sikre vandtætning ved hjælp af specielle film, der kan købes hos hardware butikker. Nogle gange anvendes den mest almindelige polyethylen med tilstrækkelig tæthed eller billig tagdækning.

For at beskytte baderammen mod fugt anbefales det at bruge en vandtætningsmembran, som kan monteres i kontakt med isoleringen uden at miste egenskaberne

Opvarmning af gulvloftet med egne hænder: trin for trin vejledning

Gulvbelægning er en god mulighed for bygninger, der bruges sæsonmæssigt og har et lille område. Men i dette design er der ikke meget plads til bulkisolering. Desuden er en stor vægt af et sådant loft også ikke i stand til at modstå. Derfor bør valget af materiale kontaktes mere ansvarligt.

For at have plads nok til at lægge isolering skal et fladt loft placeres lidt under væggenes højde. Og derefter kan du fortsætte til det fasede arbejde i henhold til følgende instruktioner:

 1. Først og fremmest er det nødvendigt at lægge et dampspærrelag på siden af ​​loftet. I dette tilfælde skal den side, hvor folien er placeret, vende nedad. Materialet overlapper med ca. 10-15 cm, og for at sikre tæthed skal du også klæbe leddene med tape.
 2. På toppen passer det valgte isoleringsmateriale. I dette tilfælde er mineraluld eller udvidet ler bedst, da det flade loft ikke er beregnet til tung belastning.
 3. Et lag af vandtætningsmateriale sættes på toppen, som er egnet til tagmateriale eller plastfolie. Layering skal nødvendigvis overlappes, og sømene er forsigtigt tapet med tape.
 4. Det endelige lag skal bestå af plader af krydsfiner eller plader, der giver pålidelig beskyttelse af de tidligere lag.

Gulvbelægningstak er praktisk at bruge, især hvad angår isolering. Om nødvendigt kan lag af isolatorer udskiftes uden stor indsats.

Dette er en simpel metode, der er relevant, hvis du ikke planlægger at bruge for mange penge og tid på det. Hvis badområdet er stort nok, eller du skal bruge et sted under taget til opbevaring, så vil denne mulighed ikke være særlig velegnet på grund af dens skrøbelighed. I dette tilfælde er det bedre at give fortrinsret til loftloftet.

Opvarmning af et podshivny loft hænderne: trin-for-trin instruktion

Opførelsen af ​​podshivny loftet sørger for fastgørelse til den øverste del af væggen ikke af selve gulvet, men af ​​de bærende bjælker, som oftest bruger en træbjælke eller flere plader splejset sammen. Et loft er fastgjort til bjælkerne fra oven og under, som samtidig udfører rollen som et loftsrum. Nå i midten mellem de øvre og nedre lag lagter de et lag isoleringsmateriale såvel som hydro- og dampisolatorer.

Installationsprocessen kan variere lidt afhængigt af hvilken varmeapparat der vælges, men teknologien forbliver generelt. Ved anvendelse af mineraluld til dette formål er proceduren som følger:

 • Først sættes et lag af vandtætningsmateriale, som er fastgjort til bjælkens overflade ved hjælp af en møbelstifter. Som i alle andre tilfælde skal overlapningerne være mindst 10 cm, og leddene er desuden limet;

Arrangement og arrangement af loftet

 • over vandtætningen lægge bordene eller krydsfiner, hvilket sikrer designstyrken og pålideligheden;
 • Mineraluld af passende tykkelse passer ind i mellemrummet mellem bjælkerne på grundlag af følgende standarder: 150-180 mm for områder med tempereret klima, 200-250 mm for områder kendetegnet ved alvorlige frost. Hvad angår vandtætningsmaterialet, skal forbindelsen mellem to separate dele af materialet overlappes;
 • dampspærrefilm er fastgjort til loftbjælkerne fra bunden. Det anbefales stærkt, at dets kanter er fastgjort til toppen af ​​væggene. Da dette er et meget følsomt materiale, er det vigtigt at arbejde forsigtigt med det, undgå skader og tårer;
 • vinkelret på bjælkerne, oven på dampspærrematerialet er der monteret træplader;
 • Det sidste stadium - fastgør vægpanelet med skruer eller negle til disse skinner.

Et sådant opvarmet loft er meget holdbart og er i stand til at modstå alvorlige belastninger, så loftet kan bruges til at dekorere loftsrummet eller som opbevaring til forskellige tilbehør.

Det sidste lag af isolering af badets loft er installationen af ​​en dampspærrefilm, med hvilken du skal arbejde helt nøje

Opvarmning af badets loft uden et loft med egne hænder: nyanserne i arbejdet

Teknologien til isolering af træ- eller panelbad, når det er helt ude af loftet, har nogle forskelle fra dem, der blev betragtet tidligere. I dette tilfælde skal du fastgøre dampbarrierematerialet, og derefter fastgør isoleringen selv. Allerede er det udført montering af strålebjælken og de sidste lag - loftplader.

Der skal lægges særlig vægt på krydset af isolering og rør. Først og fremmest er det nødvendigt at sikre overholdelse af brandsikkerhedsstandarder. Den indrykning, der er fastsat i reglerne, skal være mindst 200 mm. Naturligvis kan du bare ikke efterlade et hul, og derfor monteres en enkel kasse, der består af truss ben. Dens hovedrolle er adskillelsen af ​​isolering og rør.

Gode ​​råd! Den indvendige del af kassen kan også fyldes med isolerende materiale. Sandt nok skal det være brandhæmmende og ikke modstå høje temperaturer. For eksempel er stenuld egnet til dette.

Før træning af isoleringslagene og isoleringen anbefales trætaket til at blive behandlet med særlige midler for at eliminere muligheden for udvikling af skadelige bakterier og svampe.

En anden vigtig opgave, der vender mod ejeren, engageret i badetakets isolering uden et loftsrum - fuldstændig eliminering af risikoen for kondensering. Derfor skal alle paro- og vandtætningsmaterialer være af høj kvalitet og fastgøres i overensstemmelse med reglerne.

2 muligheder for opvarmning af gulvet i saunaen med egne hænder: brugsanvisning

Selvfølgelig vil det ikke være nok at gennemføre arbejde på isolering af et murstenbad eller en træbygning, hvor der alene ligger isoleringsmateriale på loftet. Derfor er det værd at passe på, at værelset var et varmt gulv. Overvej hvordan arbejdet udføres afhængigt af hvilke materialer du skal håndtere.

Mulighed 1. Isolering af trægulve i badet

For at gøre gulvet i badvarmeren og reducere varmetab, skal du bruge de samme materialer som ved montering af loftet. Ofte brugt metoden til opvarmning af gulvet i et bad med udvidet ler, mineraluld, økologi.

Opvarmning og isolering af trægulvet i badet udføres på en obligatorisk måde i overensstemmelse med teknologier og anbefalinger fra specialister

Gode ​​råd! En af de mest effektive måder at bevare varme indendørs på er at installere et bad på skruebunker. Opvarmning af gulvet i dette tilfælde vil være nødvendigt ikke så akut på grund af tilstedeværelsen af ​​en ekstra luftpude under bygningen.

Isoleringsproceduren begynder med demontering af alle elementer, der kan forstyrre arbejdet. Fjernet sokler og gulvbrædder. Herefter kontrolleres alle resterende træelementer omhyggeligt og kontrolleres for beskadigelse. I tilfælde af deres påvisning erstattes de beskadigede elementer med nye. Sørg for at udføre behandlingen med antiseptika, der beskytter mod gnavere, insekter og svampe.

Ved hjælp af små stænger øges lagets nedre kanter for at skabe en pålidelig støtte til den hårde coating. Ved at udnytte billig tømmer er der installeret en hård belægning, der giver huller omkring en centimeter mellem lagene og pladerne. Udkast til gulvbrædder må ikke lægges for tæt, da der med tendens til øget luftfugtighed er træ, der kan føre til deformation af belægningen ved for tæt styling.

Sørg for at lægge et dampspærrelag, især hvis grundniveauet ligger tæt på overfladen. Dampbarriere skal dække hele overfladen, herunder lags. Hvis grundvandet er højt, er asfamin eller tagbeklædning bedst, og for lave grundvandsniveauer - en dampbarriemembran.

I nogle tilfælde kan du bruge gulvmaterialer til opvarmning af gulvet - savsmuld, ekspanderet ler eller perlit.

Fastgørelsesmateriale til dampspærre skal udføres på en sådan måde, at den også opfanger de nederste kanter af væggen, ca. 15 cm. Det er bedst at fastgøre materialet til bjælkerne med en konstruktion hæftemaskine, der dimensionerer hver ledd med tape.

Varmeisolatoren er placeret mellem lågene, så der er ca. 2 cm luftkudde ovenpå. Dette sikrer naturlig ventilation.

Gode ​​råd! Hvis tykkelsen af ​​varmeisolatoren er så stor, at den ikke løber ud ledig plads, kan materialet lægges oven på materialet i trin på ca. 40 cm.

For at eliminere risikoen for fugtindtrængning anbringes et andet vandtætningslag på toppen. Det er foretrukket at anvende membranmateriale til dette formål. Hvis der er behov for at installere batten, skal membranen lægges under den. Endelig er gulvbrædder og bundplader fastgjort. Alle fremspringende kanter af materialerne er trimmet.

Vandtætningsmembranen beskytter de nederste lag mod fugt og skal nødvendigvis overlappe hinanden

Mulighed 2. Beskrivelse af teknologien for isolering af betongulvet med polystyrenskum

Proceduren med opvarmning af betongulvet i badet er lidt anderledes. Dette skal ske efter færdiggørelsen af ​​udkast til værker:

 1. Et lag af vandtætningsmateriale lægges oven på udkastet. I modsætning til et trægulv er i dette tilfælde brug af almindelig højdensitetspolyethylen tilladt. Samtidig skal indgangen på væggene være mindst 5 cm. Materialet lægges på overfladen, og overskuddet afskæres. Hvis polyethylen oprindeligt var i rullen, skal dens dele lægges med en overlap på 10 cm, limning af leddene med klæbebånd.
 2. Derefter lægges isoleringsmaterialet. Styrofoam er bedst egnet til dette, da det har alle de nødvendige karakteristika for dette. For at fastgøre arkene på overfladen kan du bruge en speciel lim og skruer, og i nogle tilfælde lave en batten.
 3. Et forstærkende maske lægges på toppen, og der laves en anden plade, hvis tykkelse skal være mindst 2 cm.
 4. Når armeringsbeklædningen er helt tør, kan du niveauere gulvet. Til dette formål er der specielle selvnivellerende forbindelser tilgængelige. Det er kun vigtigt, at dets lag er mindst 5-8 cm over isolationsniveauet.

Ordningen med isolering og isolering af betonggulvet

Gode ​​råd! Ved hældningsprocessen skal du sørge for at niveauere blandingen med en nålevalse. Dette vil slippe af med overskydende luftbobler og gøre belægningen så glat og glat som muligt.

Termisk isolering af badet udenfor og indvendigt: træk af varmeisolering af vægge

Den første ting du bør være opmærksom på, når du planlægger arbejde på isolering af badets vægge - indefra eller udenfor vil du lægge et varmeisoleringslag. Begge muligheder er tilladt, men den første bruges sjældent af flere grunde:

 • Isolering fra indvendige garager, badehuse og beskedne huse er en irrationel brug af det lille rum, der er til rådighed. Det er indlysende, at lægning af alle de nødvendige lag vil reducere rummet, hvilket i nogle tilfælde ikke er ergonomisk;
 • luftens fugtighed er så høj, at selvom alle de nødvendige betingelser er opfyldt og installationen af ​​damp- og varmeisoleringslag, er det næsten umuligt at sikre, at varmeisolatoren ikke vil blive udsat for fugt før eller senere;
 • Opvarmning af væggene i badet indefra med egne hænder giver dig mulighed for at bevare varmen indendørs, men kan ikke beskytte væggene mod frysning udefra. Denne temperaturforskel påvirker ofte bygningens tilstand.

Afhængig af badets størrelse og type kan isolering og isolering udføres både på indersiden og ydersiden eller på begge sider

Overvej funktionerne i vægisolering afhængigt af det materiale, der blev brugt til opførelsen af ​​bygningen.

Funktioner af isolering i et træbad: et dampbad fra loggen

Ved første øjekast ser det ud til, at logbygninger ikke behøver termisk isolering, fordi væggen ser ret lufttæt ud, og træet klare sig godt med varmeopvarmning. Men faktisk ligger problemet i, at tømmeret er stærkt modtageligt for krympning og huller fra tid til anden. De bliver de vigtigste kilder til kulde.

Den mest effektive måde at forsegle sprækkerne på er at fastlægge isolering mellem logerne på byggestadiet. Derefter tilstoppes og forarbejdes alle de resterende, selv de mindste huller ved hjælp af en hammer og caulker og forarbejdes med fugemasse.

En interessant kendsgerning! Indtil videre beundrer beundrere af miljøvenlige materialer planter som mose eller gøghør for at fylde hullerne i væggene.

Termisk isolering af et bad fra en bar opstår i byggestadiet, når der indføres en inter-log-isolering mellem bjælkerne

Opvarmning bad med egne hænder indefra: mursten, blok og ramme bygninger

Måske er en af ​​de mest arbejdskrævende processer isolering fra indersiden af ​​et bad fra udvidede lerbetonblokke, mursten eller andre materialer, som det ikke er så nemt at montere, og du skal også omhyggeligt vælge materialet under hensyntagen til vægt og størrelse.

For eksempel, hvis vi taler om opvarmning af en ramme struktur, der ikke er i stand til at modstå alvorlige belastninger, er det simpelthen umuligt at undlade omhyggelige foreløbige beregninger. Som en kostbar, men ideel til dette formål, kan du overveje at sprøjte skum. Denne metode kan både bruges til opvarmning af bad fra skumblokke indefra og til bygninger fremstillet af stort set ethvert materiale.

I nogle tilfælde anvendes ekstruderede polystyrenskumplader. Det er ikke en egnet mulighed for intern opvarmning, da det kræver en betydelig mængde plads, men for udvendig belægning er der ingen bedre løsning.

I tilfælde af et lille område af badet, for at spare plads, kan du overveje muligheden for at sprøjte polyurethanskum, da isolering af strukturen

Gode ​​råd! Isolering ved sprøjtning af polyurethanskum skal nødvendigvis foretages af fagfolk og i overensstemmelse med alle teknologiske krav og standarder. Tilstedeværelsen af ​​højkvalitativ specialudstyr er også påkrævet.

Opvarmning af et bad fra en blok mursten inde: video instruktion

Der er mange forskellige måder at opvarme gulv, loft og vægge på badet ved hjælp af forskellige materialer og teknologier. Du kan lære mere om en af ​​disse metoder ved at læse de detaljerede videoinstruktioner om isolering af en mur fra indersiden. Derudover kan denne teknologi ikke kun bruges til badet. Ifølge denne vejledning kan du også udføre opvarmning af garagen indefra med egne hænder.

Trin-for-trin instruktion om isolering af loftet i badet

For at holde varmen og den varme damp i badet i lang tid - hovedmålene for ejerne. Kun en omfattende opvarmning struktur giver det ønskede resultat. Den opvarmede luft stiger, så den vigtigste barriere, der holder ham indendørs, bør være loftet med høj kvalitet, godt lavet isolering.

Egenskaber af isolering til bad

De vigtigste krav til de materialer, som du planlægger at udføre varmeisolering af loftet på:

 • modstand mod ild;
 • miljøvenlighed, fraværet af toksiske sekret ved opvarmning
 • fugt modstand.

Disse kriterier svarer til moderne varmeapparater og improviserede midler, der anvendes i mere end et århundrede. Blandt sådanne materialer er savsmuld og ler. Ved hjælp af naturlige ingredienser er der ved at forberede en billig og pålidelig isolering til et hemmede loft. Et lag af blødgjort ler bliver en pålidelig barriere for fugt.

Et fælles materiale til varmeisolering er mineraluld. Der er flere typer materiale:

Glasfiber - en billig og holdbar isolering, som kan modstå temperaturer fra -60º til + 400º C. Ved installation det nedbryder den bidende tråd, så arbejde med det kræver en respirator, beskyttelsesdragt og briller. Varmeisolatorlaget er 10-20 cm.

Stenuld er slukket, kan modstå temperaturer op til + 1000º C. Hun isolerede ikke kun loftet, men også steder af kontakt med røggasrøret.

Til isolering af dampbad anbefales et materiale med et folielag. Basalt fiberbrønd passerer damp og absorberer ikke fugt ligesom andre former for mineraluld. Materialet er modstandsdygtigt over for deformation, rotter ikke, er ikke bange for gnavere og mikroorganismer. Dens omkostninger er højere end glasuld, men dens egenskaber er bedre. Hovedbetingelsen for anvendelse af mineraluld er dens grundige isolation fra fugt.

Udvidet ler - porøse granuler af ler. Bulkmateriale har lav varmeledningsevne og overkommelig pris. Der anvendes granuler af forskellige fraktioner, det giver mulighed for at fylde et tæt lag. Før isolering af loftet i badet, lavet i fladbundet vej, er pladerne dækket af ler. Det viser sig at være et slidstærkt design, der kan modstå vægten af ​​claydite med et lag på 15-25 cm. For at begrænse massematerialet er der installeret et bord. Hygroskopisk isolering er placeret på dampspærrefilmen og dækket af et lag af vandtætning.

Skummet polyethylen med folie giver dig mulighed for at skabe en termoseffekt i badet. Infrarøde varmebølger stiger til loftet, hvor de afspejles af et metallisk lag. Isolering er sikker, vandtæt, nem at installere med en hæftemaskine og et specielt bånd. Kombinationen af ​​termisk isolering med mineraluld vil skabe den maksimale energibesparende effekt.

Hvilke materialer skal du bruge til damp og vandtætning

Dampisoleringsfilm beskytter isoleringen mod fugt, der trænger ind i rummet. Til brug i badet er foreslået materiale med et reflekterende lag. Lerret er lagt med en overlapning, og leddene lukkes med foliebånd. For at forbedre belægningenes tæthed spidses den med hæfteklammer og bøjes på toppen med tape.

Isolering vandtætning udføre tæt plastikfolie, folie på laget af Kraft papir, byggemembraner, permeable til damp.

Typer af loft design i badet

Teknologien til isolering af loftet afhænger af dens enhed. Der er tre typer af designs:

En vigtig forudsætning for at sikre højkvalitets termisk isolering til ethvert design af loftet er bevarelse af isolering fra fugt. Brug moderne materialer eller overkommelige ler og savsmuld - valget af badets ejere.

Trinvis isolering til forskellige typer af loft

Gulvopsætning indebærer at lægge brædder direkte på væggene. Dette er den nemmeste og budgetmæssige metode, den bruges til bygninger, der ikke er mere end 2,5 m brede. Normalt i et sådant bad er der ingen loftsrum. Opvarmning af loftet forekommer udenfor.

 1. Et lag af dampspærre lægges på gulvet og sikres med en hæftemaskine eller små negle.
 2. Mineraluld er placeret oven på filmen. Når der anvendes et partikelformigt isoleringsmateriale (ekspanderet ler, savsmuld og ler), er det nødvendigt at fylde omkredsen af ​​loftet omslutter rand.
 3. Den resulterende flerlagskage er dækket af et vandtæt ark.
 4. Ofte presses isolationen mod brædderne, der ligger i trin på 40-50 cm.

Podshivnaya design skaber et pålideligt og holdbart loft. Brædderne er fastgjort til lejebjælkerne inde fra rummet og fra loftet. Lægning af flerlagsisolering sker mellem gulvbelægningerne. Isoleringsteknologien omfatter flere faser:

 1. På loftet bjælker knyttet dampspærre film. Materialet anvendes med et lag folie, det er lagt med en overlap på 10 cm og med samme tilgang på væggene. Pålideligheden af ​​at fastgøre klinget og ventilationsgabet mellem det og finishen sikrer, at tynde skinner påfyldes. Over dampbadet anbefales at stramme de to lag af dampspærre og sætte dobbelt så meget isolering.
 2. Foringen behandlet med et antiseptisk eller kantet bord er fastgjort til bjælkerne. Tunet-og-rillet tømmer, med en rille og et kam, skaber en tættere loftsdækning.
 3. Fra loftet mellem bjælkerne er der placeret en varmelegeme - udvidet ler eller basaltuld. Korrekt lagt materiale skaber et tæt lag uden huller.
 4. Isolationshøjden skal ikke nå toppen af ​​bjælkerne med 3-5 cm, hvilket vil skabe plads til ventilation.
 5. Varmeisolerende materiale er dækket af en vandtæt film, der er overlappet med 10 cm.
 6. Gulvbelægningen er lavet af holdbare brædder.

Paneltak består af separate brædder lavet af korte brædder og stænger.

 1. Pladerne på 60 cm lange er pakket på to parallelle bjælker. Træet er forbehandlet med et antiseptisk middel. På hver side stikker brættet ud med 5 cm, og når det er docket, placeres isolering i disse huller.
 2. På indersiden af ​​panelet er der fastgjort dampspærre.
 3. Færdige strukturer lægges på kasser, fyldt i bunden af ​​gulvbjælkerne.
 4. Ved leddene af panelerne indsættes fugtbestandig isolering.
 5. I hver skærm passer mineraluld, ekspanderet ler eller andet materiale.
 6. Afslutter isoleringspolyethylenfilmen, som beskytter mod fugt og efterbehandling af gulvrum. En batten af ​​linden, cedertræ eller asp er proppet på kassen i bunden af ​​loftet.

Korrekt isolering af loftet giver en varm damp og et behageligt ophold i badet.

Opvarmning af loftet i badet - enkle muligheder til rådighed for alle

Vægge, såvel som loftet, skal nødvendigvis isoleres i badet. Det afhænger af isoleringen, hvor længe den varme luft vil forblive i rummet. Som følger af fysikkens love, tændes varm luft opad, mens kold luft tager sit sted. Hvis loftet i badet er koldt, afkøles den varme luft øjeblikkeligt, hvilket yderligere bidrager til dannelsen af ​​kondensat og vanddråber i loftet. For at undgå alt dette kan du simpelthen forvarme loftet. Dette er emnet i dagens artikel.

Opvarmning af loftet i badet er helt muligt at gøre det selv uden at benytte sig af dyre fagfolk. Det vigtigste i dette - følg bare de teknologiske instruktioner, samt vælg det rigtige materiale til isolering. Så selv uerfarne bygherrer vil så hurtigt som muligt kunne lave en højkvalitets dampspærre til saunarummet.

Overholdelse af teknologi er nøglen til et ideelt resultat.

Til at begynde med, lad os tale om varmeapparater, der anses for at være de mest populære og efterspurgte i dag. Isolering vil konstant fungere under forhold med høj luftfugtighed og temperatur. I denne henseende bør der gives fortrinsret til produkter, der har følgende egenskaber:

 • Modstandsdygtighed over for fugtighed og temperatur ekstremer;
 • Hastighed og nem installation;
 • Lav varmeledningsevne, som bidrager til opbevaring af varme indendørs;
 • Miljøsikkerhed - under påvirkning af høje temperaturer er mange materialer kendetegnet ved frigivelse af skadelige og giftige stoffer. Derfor er det nødvendigt at købe kun rene og sikre produkter;
 • Lav fugt absorption;
 • Modstandsdygtige overfor mikroorganismer, herunder bakterier, svampe og skimmel.

Først og fremmest er det nødvendigt at udstille sådant materiale som isover, der tilhører kategorien af ​​mineralholdige varmelegemer. Izover er meget bekvemt og simpelt i løbet af installationen og adskiller sig også i temmelig demokratisk pris. Afhængigt af mineralet, på basis af hvilket der er produceret, udsendes dolomit, basalt, slagge og mange andre varmelegemer. Dette materiale fremstilles i plader og ruller. Til dato er nogle af de forbedrede versioner af isoveret, der er udstyret med for eksempel foliebelagt, populære. På grund af tilstedeværelsen af ​​folie er det muligt at opnå en stigning i termisk isolering, da varmen afspejles fra overfladen af ​​et beskyttet loft med et koldt tag.

I kernen er isover en bedre og mere avanceret analog glasuld, da produktionen udføres ved brug af glasfiber. Blandt de vigtigste funktioner er følgende ydeevne egenskaber:

 1. 1. Ud over varmeisolering har isoveren fremragende lydisoleringsegenskaber. Derfor kan den bruges ikke kun til at beskytte loftet, men også væggene.
 2. 2. Mould er praktisk taget ikke i stand til at formere sig, da materialet ikke er et næringsmedium til sådanne mikroorganismer.
 3. 3. Lav vægt, som gør det muligt at selvstændigt installere materialet under taget uden for meget besvær.
 4. 4. Sammensætningen indeholder stoffer som kalksten, sodavand og sand, hvilket gør det til en af ​​de mest miljøvenlige og sikre isoleringer.
 5. 5. Isover er et meget slidstærkt og elastisk materiale, der passer godt til en træramme under installationen.
 6. 6. Et vigtigt træk er holdbarhed. Korrekt installation giver dig mulighed for at bruge isolering i et dusin år uden forringelse af dets grundlæggende egenskaber.

Den eneste mere eller mindre signifikante ulempe er muligheden for at anvende isover kun under betingelser med et temperaturregime på ikke over 300 grader Celsius. Selve materialet brænder ikke, men i tilfælde af brand udsender det en vis mængde røg. På trods af dette foretrækker hjemmehåndværkere at erhverve izover, da dens fordele opvejer denne ulempe mange gange.

Et fremragende alternativ til isover er det velkendte skum eller polystyrenskum. Dette materiale har længe etableret sig som en fremragende isolering og isolator. Desuden kan skummet anvendes i en række bygninger og strukturer, herunder badehuse, boliger, skure, såvel som til udvendig dekoration.

Ved at vælge præcis til isoleringsskumet, vil badets ejer kunne regne med mange positive punkter fra brugen. Dens varmeledningsevne er på et meget lavt niveau, i dette henseende kan udvidet polystyren konkurrere selv med isover. Desuden er isoleringen meget lys, så installationsproblemer bør ikke opstå. Processen med skumforarbejdning vil ikke medføre nogen problemer for nybegyndere, da der ikke kræves særlig viden og specielle værktøjer. Til skæring og udjævning passer enhver, selv den mest almindelige kniv.

Efter at have etableret udvidet polystyren, vil du glemme behovet for at reparere taget i flere årtier. Dette skyldes den enorme sikkerhedsmargen, og isolatoren føles stor under de sværeste forhold uden noget tab i kvalitet. Polyfoam brænder næsten ikke, men det anbefales at købe en speciel slags polymer behandlet med flammehæmmere. Takket være dette kemikalie øges brandmodstanden mange gange.

Der er ingen hindringer for brugen af ​​skum som isolering

For objektivt at vurdere skummet som isolering er det nødvendigt at bemærke sine negative kvaliteter. Først og fremmest skal du vælge den svage modstand mod ultraviolet stråling. Under påvirkning af sådanne stråler begynder polymeren således at dekomponere og deformere. Derfor er det nødvendigt at montere efterbehandling materialer for at lukke polymeren fra UV stråler.

Det er også umuligt at tildele denne isolering til kategorien miljømæssigt sikker. Dette gælder især materialer, der ikke er behandlet med flammehæmmere. Når brændende skum polystyren straks begynder at smelte og frigive forskellige giftige komponenter. Som følge heraf kan ikke kun menneskers sundhed, men også hans liv være i fare.

Blandt de materialer, der kendetegnes af de højeste indikatorer for miljøvenlighed, bør der tildeles claydite. Dette er en fremragende naturlig isolering, som er lavet på basis af forskellige fraktioner af ler. Udvidet ler er ideel til brug i barske omgivelser i badet. Mange eksperter anbefaler at bruge dette materiale til loftet. Letvægts- og pladeclaydite er samtidig åndedrætsmateriale, som har en positiv effekt på luftudveksling i rummet.

 • Dette naturlige stof frigiver ikke farligt affald, selv ved høje temperaturer eller efter mange års kontinuerlig brug;
 • Høj holdbarhed - Isolering udfører stadig sine grundlæggende funktioner i løbet af hele årtiernes levetid.
 • Udvidet ler udviser enhver temperaturfald. Derudover er det ikke forfærdelige høje temperaturer, fordi leret, på grundlag af hvilket det produceres, udsættes for høj temperatur ristning;
 • Bemærkelsesværdig fugtighedsbestandighed, som takisoleringen ikke er modtagelig for fugt, og som følge heraf er det utroligt vanskeligt for en svamp og skimmel at formere sig i så hårde forhold for dem.

Der er ikke nemmere end at fylde kassecellerne med ekspanderet ler, og alt dette skyldes byggematerialets lave vægt og fravær af støv.

Claydite er i sig selv et ret billigt materiale. Det er dog bedre at bruge lidt flere penge, men købe en lille delisolering. Det er meget lettere at arbejde med sådant materiale, foruden dets termiske ledningsevne er noget lavere end for andre sorter. Men det vigtigste er, at små gnavere, de samme rotter og mus, ikke vil kunne klare sig i lofterne dækket af lignende materiale. Dette er et centralt element i ekspanderet ler, der sammenligner sig positivt med alle andre isolatorer på byggemarkedet.

Termisk isolering af loftet - dette er ikke det eneste, der skal gøres for at beskytte gulvene i badet mod fugt. Af stor betydning er dampspærren, da loftet i første omgang skal være under påvirkning af varm damp. Fraværet af en dampspærre bidrager til indtrængen af ​​damp dybt ind i beskyttelsesbarrieren, der afregnes i form af dråber af kold fugt på isolatorer og hud. Dette har den mest negative virkning på loftets isoleringskvalitet, udover at skabe de nødvendige forudsætninger for udvikling af forskellige former for liv såvel som nedbrydning og forfald af træbjælker og planker.

Som dampspærre anvendes specielle filmmaterialer normalt. Opgaven af ​​sådanne isolatorer er at beskytte isoleringen mod fugt og den destruktive virkning af fugt. I almindelige værelser, for eksempel badeværelser, er det tilrådeligt at anvende anti-kondensatmembraner, som er lave omkostninger. Dette er et ret høj kvalitet materiale, der forhindrer indtrængning og sedimentering af fugt på isoleringen.

Imidlertid er en sådan isolator ikke altid egnet til et bad, da det kræver et materiale af højere kvalitet, der kan fungere under meget høj luftfugtighed og temperatur. Disse indbefatter for eksempel foliefilm. Dette er en speciel skinnende film, som du skal arbejde meget omhyggeligt på trods af dens holdbarhed. Den strækker sig og fastgøres over hele overfladen, men enhver, selv den mindste snit, truer med at reducere virkningen af ​​arbejde til nul.

Folie - den bedste dampspærring

For at beskytte loftstrukturen mod fugt kan du bruge dokumenterede materialer, f.eks. Flerlagsisolerende film eller membraner. Sådanne isolatorer fremstilles på basis af kraftpapir, og en af ​​siderne er kendetegnet ved en foliecoated belægning. I dette tilfælde anbefales det ikke at gemme opsparing, derfor bør der gives fortrinsret til pålidelige producenter. Således har produkterne Izospan, Megaizol, Folgoplast været en førende på markedet for dampisolatorer i meget lang tid.

Eventuelle særlige vanskeligheder ved arbejde med en isolerende membran forventes ikke. Selve filmen overlapper hinanden, idet det foregår ca. 10 cm. Det beskadigede område skal udskiftes med et andet, hvor der ikke er mekaniske fejl eller nedskæringer. For at fikse filmen kan du bruge et specielt foliebånd, på grund af hvilket overfladen vil udvise et solidt udseende. Hvis du har en konstruktion hæftemaskine, så er det bedre at reparere filmen med disse værktøjer. Dette bidrager til skabelsen af ​​den mest holdbare og pålidelige hermetiske belægning af varmeisolatorer.

Vandtætning er også et meget vigtigt element i reparationsarbejde. Selvom dampspærrefilm i dag kan prale af alle de nødvendige vandtætningsegenskaber. Under alle omstændigheder kræves vandtætning for at adskille isoleringen fra loftet. Et træk ved installationen er, at materialet ligger på siden af ​​loftet.

Nøgleforskellen mellem vandtætningen er ikke at tillade fugt at trænge ind i isolatoren fra loftet. Fugt kan trods alt trænge ind i form af regndråber såvel som som et resultat af tagets lækage. Hvis ventilationen i bygningen ligger på et lavt niveau, kan vanddråber også danne sig på loftet, hvilket har en negativ effekt på isoleringen.

Så godt udført damp og vandtætning beskytter isoleringsmaterialer fra indersiden af ​​badet, hvor varm luft udøver hovedindflydelsen og fra taget, hvor regndråber kan forårsage stor skade på hele konstruktionen.

Loftet isoleringsmetoden beskrevet nedenfor er fremragende til alle typer bade, uanset om der er plads til loftet. Den eneste betingelse er i gulvbjælkerne, da alle hovedelementerne i isoleringen vil blive monteret på bjælkerne.

Trækonstruktioner, der tjener som grundlag for varmeisolering, anbefales at blive behandlet med specielle antiseptiske stoffer for yderligere at beskytte dem mod formens destruktive virkning.

Arbejdet selv er opdelt i flere hovedfaser. Først og fremmest installerer vi en dampspærrefilm på bjælkerne fra badets side. Som allerede nævnt er den bedste løsning membranen, udstyret med et folielag. På grund af muligheden for at reflektere termisk energi kan du reducere omkostningerne i forbindelse med opvarmning af badet og holde temperaturen på det krævede høje niveau betydeligt. Filmen skal arbejdes meget omhyggeligt, så man undgår nedskæringer og anden skade. Efter at have omhyggeligt fastgjort alle lag ved hjælp af en hæftemaskine, kan vi overveje at dampspærren skal installeres korrekt.

Det næste vigtige punkt er rammen eller kassen. Dette design er monteret igen fra siden af ​​rummet. Behovet for kasser på grund af, at det understøtter isolerings- og dampspærrefilm. I fremtiden er loftet trimmet fastgjort til rammen. Nogle specialister på badets opbygning installerer ikke kassen, men rammen er den ideelle løsning. Således tillader yderligere overlapninger at skabe et lille mellemrum mellem loftbeklædning og isolering, som har en meget positiv effekt på effekten af ​​varmebegejdning.

Og den bedste varmeisolator!

Kassen bidrager til en mere tæt pasning af isoleringen til membranen, hvilket medfører, at sandsynligheden for kondensat reduceres til nul. Naturligvis gør de fleste moderne varmeisolatorer et fremragende arbejde med fugtighedens virkninger, men konstant at blive våd fører til en forringelse af deres ydeevne.

Gå nu direkte til installationen af ​​isolering. Dette er et af de nemmeste øjeblikke i hele arbejdet. Det er nødvendigt at stabile materialer meget tæt, uden at forlade selv de mindste huller. Gabet er absolut uacceptabelt, så det er bedre at lægge lidt mere fysisk indsats og presse isoleringen i stedet for at efterlade et lille hul efter arbejdet. Det er kun at installere vandtæt loft, som er monteret fra taget eller loftet. Vi vil igen have brug for hæfteklammer og en hæftemaskine for at fastgøre filmen til trækonstruktioner så godt som muligt.

Den ideelle løsning ville være at installere en undergulv, til hvilken vandtætningen vil blive fastgjort. Dette medfører dog yderligere omkostninger, udover denne mulighed er kun mulig, hvis der er et loft. Takket være undergulvet er der et lille mellemrum mellem bunden af ​​loftet og isoleringen selv, hvilket bidrager til kontinuerlig luftudveksling og ventilation.

Det er alt, du kan fortsætte med installationen af ​​beklædningsplader på loftet. Dybest set er der til dette formål valgt en rillet bord eller vægpanel, selv om valget er meget, meget stort.

En interessant løsning er at bruge en blanding af halm, ler, sand og savsmuld. Denne sammensætning kan betydeligt reducere varmetab, samt beskytte loftet på badet. Efter installationen af ​​dampspærren, gå til blandingens anvendelse. Den korrekte andel er meget vigtig - tre dele savsmuld eller almindeligt halm tilsættes to dele ler, hvorefter den resulterende opløsning er grundigt æltet til en tilstand af tyk creme eller flodslam.

Blandingen opnået ved hjælp af konventionelle værktøjer påføres med et lag på op til 10 cm. Det eneste problematiske problem er tørringshastigheden, da det kan tage op til flere uger for leret til helt at tørre. Hertil kommer, at ved høje temperaturer, for eksempel om sommeren, under varme kan der dannes spræk på tørringsopløsningen, som kun kan forsegles ved hjælp af en lignende blanding. Endelig kan du hælde et lag med chips eller savsmuld oven på blandingen, efter at den er helt tør, hvilket kun øger effekten af ​​en sådan "kage" og reducerer også varmetabet yderligere.