Sådan monteres laminat i loftet med dine egne hænder

Laminat - et materiale, der ikke kun er egnet til at afslutte gulvet. Det kan også monteres på væggen eller bruges som et færdiggørelsesmateriale til loftet og derved skabe et ekstravagant design i rummet. Et sådant materiale er holdbart, hvilket er et stort plus. Desuden udføres dets installation ganske enkelt, hvilket gør det muligt at reducere omkostningerne ved installation, da boligejer kan udføre dette arbejde selvstændigt uden at ty til hjælp fra specialister.

Hvordan laver man laminat til loftet? Der er to måder:

 • limning
 • anvendelse af kasser.

En mere pålidelig metode er den anden, derfor er det bedre at give præference for det. For at fastgøre dette materiale med en batten, er det ikke nødvendigt at udføre komplekse forberedende arbejde med udjævning af overfladen. Hvis du vælger metoden til limning, skal loftets overflade blive sat i orden længere, da den skal være helt flad. Det vil ikke være nok bare at fjerne det gamle efterbehandling materiale. Ved valg af den anden metode (ved brug af kasser) kan fastgørelsen udføres ved hjælp af negle eller klemmer og selvskærende skruer.

Forberedende fase

På forhånd er det nødvendigt ikke kun at forberede overfladen, men også at indsamle de nødvendige materialer og værktøjer. Det er meget vigtigt at beregne mængden af ​​laminat, du har brug for. For at gøre dette skal du finde ud af loftet og dele dette nummer ved overfladen af ​​et laminatpanel. Den resulterende værdi afrundes. Dette er antallet af paneler, du har brug for. Glem ikke om den mulige trimning. Derfor til den resulterende værdi, tilføj en anden 10-15%. Med denne beregning vil der være nok paneler til at afslutte hele loftet.

Det skal bemærkes, at denne beregningsmetode kun er relevant, hvis installationen udføres på en direkte måde.

Hvis den er beregnet til at blive monteret diagonalt eller på forskudt måde, er det nødvendigt at foretage beregninger baseret på mønsterets specifikationer.

Ud over selve materialet skal du efterbehandling:

 1. Reiki til kasser fra træ.
 2. Roulette.
 3. Enkel blyant og lineal.
 4. Konstruktionsniveau eller tråd for at bestemme vandret.
 5. Puncher.
 6. Adhesiv til panelerne (hvis denne monteringsmetode er valgt).
 7. Negle og dowels.
 8. Hammer.
 9. Hacksave til skinner.
 10. Jigsaw til laminat.
 11. Stillads eller trinladder.

Længden af ​​skinnerne vælger afhængigt af rummets specifikationer. Optimal tykkelse - 1 cm, bredde - 2 cm.

Uanset hvordan du beslutter dig for at fastsætte panelerne i loftet, skal laminatet efterlades i rummet i flere dage (emballagen skal fjernes). Det er påkrævet, at materialet tilpasser sig det passende mikroklima i rummet.

Limningsmetode

Hvis du har lært, hvordan du laver laminat i loftet, valgte du metoden til limning, du bør finde ud af, hvordan du laver denne finish. Før overfladen skal være nøje justeret. Ellers vil du ikke kunne opnå høj styrkehæftning af materialet med loftets overflade. Det anbefales at planere overfladen ved hjælp af gips eller noget arkmateriale. Dette kan være krydsfiner eller gipsvæg. Hvis du tømmer loftet, skal du lade det tørre helt først, og overfladen skal derfor primeres. Derefter er det nødvendigt med hjælp fra en blyant og en linjal at gøre en markering på loftet, hvilket angiver placeringen af ​​panelerne.

Det er nødvendigt at vælge lim afhængigt af, hvilken overflade laminatet vil fastgøre. Normalt anvendes til disse formål en to-komponent klæbemiddel (opløsningsmiddelbaseret) eller varm montering. Når du vælger den første, mener du, at det er et giftigt materiale, der kræver overholdelse af visse sikkerhedsforanstaltninger under brug.

Inden montering af panelet er det nødvendigt at smøre monteringssporene med et specielt fugemasse. Dette vil betydeligt forøge belægningens driftstid. Hvis loftet er lille (f.eks. Når loftet er færdigt på en loggia), kan du først montere panelerne på gulvet og derefter forsigtigt løfte det resulterende skjold og trykke det på overfladen, der er præget med lim. Hvis loftet er stort, skal efterbehandling udføres konsekvent. I dette tilfælde ligner layering af panelerne gulvets finish: panelet er forbundet til det andet i en lås og presset mod overfladen, smurt med lim.

For at panelerne skal være godt fastgjort i loftet, skal du holde hver presset i lang tid, indtil limen tørrer helt. Da det tager meget tid, kan du bruge dette råd: Brug ekstra dobbeltsidet tape. I dette tilfælde behøver du ikke holde panelet, når du sætter det i loftet, hvilket i høj grad fremskynder finishen.

Det skal bemærkes, at denne fastgørelsesmetode praktisk taget ikke anvendes. De væsentligste ulemper ved denne metode er limets toksicitet og installationens kompleksitet. For at kunne tilslutte panelerne korrekt skal de være fastspændt på hinanden, på grund af hvilke de vedhæftede sektioner er forskudt, og panelerne ligger bag overfladen. For at forhindre dette, skal hvert panel spidses i rillen til loftets overflade med små negle eller fastgøres med skruer.

Installation på rammen

Du kan vedhæfte panelerne på en træramme. For at gøre dette, først omkring omkredsen af ​​rummet skal du slå af niveauet På loftet niveau sikre træ ramme. For at gøre dette skal du bruge skruer. For at installere, brug enten træ lameller eller direkte bøjler. Det er vigtigt, at hjælpelinjerne er placeret i retning af at lægge panelerne. Trinet mellem guider må ikke overstige 50 cm.

Fastgøring er bedre at udføre med klyaymer og små negle. Hvis rammen ikke er træ, men metal, skal du bruge skruer. Det er nødvendigt at begynde at fremstille fra hjørnet. Hvis klyaymery ikke tillader laminatet at trænge ind i rillerne, er det nødvendigt at skære låse i fastgørelsespunkterne. For at skjule spalten mellem panelerne på loftet og væggene skal du bruge en dekorativ sokkel.

Sådan repareres laminat til loftet uden fejl

Usædvanlig finish: hvordan man laver laminat til loftet i stuerne?

Brug af laminat til at afslutte loftet er en moderne beslutning fra mange ejere. Arbejdet udføres let, da implementeringen vil kræve et minimum af forbrugsstoffer og værktøjer.

Afslutning af loftet med laminat vil forbedre atmosfæren i rummet, holde værelserne varme i vinterperioder. Det er muligt at udføre arbejde i soveværelser og stuer, men det anbefales på det kraftigste ikke at anvende byggematerialer i køkkener eller i børnenes værelser.

Hvad er nogle måder at lave et loft på laminat?

Før arbejdet påbegyndes, skal ejeren lære at fastsætte laminatet i loftet og hvilken type materiale der er brug for til dette. Det er muligt at erhverve til installation begge boards uden særlige forbindelser, og modeller med et slot system.

Installation af byggematerialer kan ske ved flere metoder: på en metal- eller træramme, på selve loftet. De første metoder er nemme at udføre, men kræver lidt dyrere. Enkel limning kan kun udføres efter omhyggelig forberedelse af bunden.

Hver mulighed er god til selvreparation. Sandt nok skal udøveren tage højde for evnen til korrekt at forberede materialer og rette grundlaget. Ellers kan laminatet deformere over tid og skal fjernes, genoprettes og installeres nye elementer.

Regler for limning af laminat til loftet

Det er muligt at klæbe materialet både til loftet og til bunden fremstillet af gipsplader. Installation af ekstraark tiltrækker minimal tid, men denne metode vil reducere området. Derfor er det bedre at foretrække den sædvanlige limning.

Og for at forstå hvordan man laver laminatet i loftet, skal du studere følgende instruktioner:

 1. Loftet er ryddet fra den gamle belægning.
 2. Store indskæringer gnides med mørtel.
 3. Loftet er dækket af det første lag af kitt.
 4. Efter at laget har tørret, udføres efterbehandling med et andet lag (tyndere).
 5. Laminatet limes til den fremstillede overflade under anvendelse af et specielt klæbemiddel.

Særligt laminatklæbemiddel kan indeholde skadelige stoffer. Umiddelbart efter afslutningen af ​​arbejdet skal du ventilere rummet. Tilstedeværelsen af ​​mennesker i huset er uacceptabel på tidspunktet for størkning af sammensætningen.

Denne metode kræver færdigheder og færdigheder i at udjævne loftet. Det er uacceptabelt at bryde fladheden af ​​overfladen, ellers kan laminatet i fremtiden falde af eller deformere. Ved uvidenhed om nuancer anbefales det at foretrække fastgørelse på specielle rammer.

Instruktioner til montering af laminatet på rammen

Udover kendskab til reglerne for placering og montering af den rigtige ramme, skal kunstneren lære at ikke fastsætte laminatet i loftet. For eksempel, når du køber en træbjælke, skal du sørge for, at det er af høj kvalitet tørring. En utilstrækkelig tør ramme vil føre over tid, hvilket vil ødelægge strukturens integritet og føre til krumningen af ​​laminatet selv.

Ved installation af metalprofiler skal du overveje styrken af ​​at skrue rammen til loftet. Den bedste løsning ville være at montere på suspensioner. En lignende mulighed gælder for en træbase. Den største fordel ved denne metode er manglen på forberedelse af huller til installation af dowels.

Men den mest pålidelige og praktiske er muligheden for at montere laminat:

 • væggene satte rammens niveau;
 • På loftet er der markerede fikseringspunkter for træet (støtterne vil blive anbragt på tværs af laminatets murværk i en afstand på 30-40 cm);
 • dampspærremateriale sidder fast i loftet (det forhindrer kondensat i at akkumulere under brædderne);
 • ledninger under armaturer er lagt og fastgjort;
 • installation af den første plank af laminat (1-2 cm fra væggen) udføres ved hjælp af små negle;
 • kanten af ​​pladen, som det nye element vil støde på, behandles med et tætningsmiddel;
 • den anden plade er monteret, proceduren gentages til det sted, hvor lampen vil blive placeret;
 • et hul til montering af belysningsarmaturet skæres på laminatet;
 • pladen er fastgjort til rammen, og ledningerne fjernes fra under loftet;
 • Efter installationen af ​​laminatet er afsluttet, er loftsplinten fastgjort.

Det anbefales at købe træplader eller plastplanker, som ideelt set er kombineret med det tidligere vedhæftede laminat. Fastgør stangen bedre med små knopper. Den sidste fase af arbejdet er installation og tilslutning af lamper.

Tips til fastgørelse af laminat til loftet

Før arbejdet påbegyndes, skal man undersøge anbefalinger fra fagfolk. Tips vil hjælpe med at bestemme den passende installationsmulighed og lære at rette kvalitetslaminat til loftet. For eksempel foreslår nogle eksperter at bruge klemmer til at fastgøre pladerne på rammen. Særlige fastgørelsesdele hjælper med at udføre arbejdet uden at beskadige lamellerne med negle. Men når du bruger denne metode, skal du først klippe låse på laminatet.

Før rådgiverens arbejde anbefales at rengøre loftet grundigt fra det gamle kitt. Det er nødvendigt at helt fjerne loftet på målingen, ellers vil det efterhånden falde på den opbyggede struktur.

Ved montering af rammen er det nødvendigt at tage hensyn til den krævede afstand mellem loftet og konstruktionen: En luftkanal eller en unik ledningsføring kan kun udføres under rammen på bøjler.

Beboere i private huse og øverste lejligheder i højhuse skal sikre, at taget er af god kvalitet og pålidelighed. Vandlækage vil ødelægge laminatet på bare seks måneder.

I betragtning af disse tips og anbefalinger er det ikke svært at installere laminatet til loftet med høj kvalitet og pænt. Kunstneren skal også huske reglerne for fastgørelse af pladerne selv. Brugen af ​​store negle, som vil være synlig på laminatet, er uacceptabelt. De vil ødelægge dekorationens æstetik og give interiøret et grimt og sjusket udseende.

Sådan lægger du laminat på loftet: metoder, værktøjer og materialets specifikationer

Efter at have lagt laminatet i loftet, kan du opnå en usædvanlig visuel effekt: Du får en glat overflade, leddene, som næsten ikke er mærkbare, og samtidig volumetriske - materialets struktur skaber illusionen af ​​en grov, ikke-ensartet snit. Denne type dekoration er dannet som et resultat af imprægneringen af ​​træfibre med viskøse harpikser, presse- og skæreplader, som er grundlaget for dets styrker - miljøsikkerhed, høj densitet og uhøjtidelighed i omhu.

Fordele ved laminatloft

Dette materiale er en af ​​de almindelige efterligninger af naturligt træbelægning, men dets tekniske egenskaber er flere gange højere end i den naturlige modstykke.

Laminatloft

Årsagerne til populariteten af ​​laminatloft:

 • nem konstruktion;
 • et bredt udvalg af indretningsmuligheder - producenter tilbyder hundredvis af nuancer og teksturer;
 • den porøse lagdelte struktur af panelerne forbedrer lydisoleringen;
 • materiale er let at passe ind i enhver stilistisk beslutning;
 • mangel på pleje, evnen til hurtigt at rense overfladen ved hjælp af tilgængelige værktøjer;
 • Højeste æstetiske indikatorer for det færdige design - en flad platform er dannet uden synlige sømme
 • relativ nem montering, fravær af støv og bulkaffald i processen
 • muligheden for at maskere i delrummets rumelementer af tekniske netværk, kommunikation, lyd og varmeisoleringsmaterialer.

En alvorlig sårbarhed af belægningen er fugtfølsomhed, så det anbefales ikke at lægge laminat på loftet i badeværelset.

Hvilken laminat skal man vælge til loftet?

Traditionelt er de grundlæggende kriterier for valg af materiale stivhed, tykkelse, slidstyrke. Men i tilfælde af loftet er disse egenskaber ikke så betydningsfulde, da driftsbelastningen her er betydeligt mindre (sammenlignet med gulvet). Derfor er det muligt at spare på materialets styrke og dimensioner. Det vigtigste er, at det er sikkert for helbred og har en lille bredde - det er lettere at stable smalle strimler.

Klassiske linjaler efterligner træ, men du kan finde modeller med en ekstraordinær overflade, stiliseret som:

 • læder tekstur;
 • en sten;
 • metalplader;
 • monokrome eller dekoreret keramiske fliser.

Overfladen kan være:

 • relief;
 • blank eller mat;
 • ru;
 • i form af alderen træ med karakteristisk fiber.

Producenter tilbyder rektangulære paneler og firkantede fliser, det vil være meget nemmere for begyndere at arbejde med den anden mulighed.

Valg af laminat på loftet i lejligheden, det er værd at tage højde for gulvpladsen. I små værelser indrettet i moderne minimalistiske stilarter, ser overflader dekoreret med alderen træ smukke ud. I dette tilfælde skal overfladen kombineres med aflange formede bylamper. Kompakte rum, der har brug for ekstra lyskilder, er bedre dekoreret med hvidglansvariation.

Som du kan se på billedet af laminerede lofter, svækker ophængte strukturer med succes gulv og kommunikationsnet. Men her er det værd at nævne, at rammedesignet "spiser" op til 10 cm i højden af ​​rummet.

Måder at fastgøre laminat til loftet

Når man beslutter sig for at fastsætte laminat i loftet, skal man huske på, at eksperter tilbyder 2 måder at installere - ramme og rammeløs. Den første mulighed er let at udføre, men det kræver et helt glat fundament, den anden er baseret på kassen og indebærer muligheden for at afslutte selv de vanskeligste områder fra et ingeniørmæssigt synspunkt.

Det er vigtigt, at materialet er brugt mere end 48 timer inden i værelset, hvor reparationen er planlagt, inden arbejdet påbegyndes. Råvarer vil tilpasse sig mikroklimaet, hvilket reducerer risikoen for efterfølgende deformationer.

Rammeløs monteringsteknik

Instrumenter og materialer til indledende manipulationer:

 • primer og rulle
 • spatel;
 • gips eller kitt;
 • fugemasse;
 • speciel lim.

Overfladen er befriet fra belysning, fjern omhyggeligt rester af den gamle belægning. For at videreudvikle kommunikationen udfører de en shtender. Anvend derefter et primerlag. For at gøre basen så glat som muligt, bliver den successivt dækket med 2 lag kittet, slibet med en maskine. Afrækningsjakke - primer.

Lægning af laminat på loftet ledsages altid af ventilation, da klæbemiddelsammensætningerne er mest giftige (du vil have brug for åndedrætsværn). Før arrangementet af den første række skal du skitsere centimeter huller rundt om omkredsen.

For hver strimmel dannes et nyt lag lim, og leddene er også forsigtigt overtrukket (senere skal de isoleres med tætningsmiddel). Hver række til tørring fastgøres ved hjælp af parallelle stænger, lagt med en blød klud - denne foranstaltning eliminerer forekomsten af ​​ridser.

Der er en forenklet metode til udjævning af basen - ved hjælp af krydsfiner eller OSB. Ark og loft er forberedt til installation af dowels. Når der fastgøres mellem træet, skal løvene forblive huller, der efterfølgende er fyldt med en elastisk kit. Obligatorisk afstand fra væggen inden for 2 cm. Dernæst kan du begynde at installere et dekorativt lag.

Subtiliteter der lægger laminat på rammen

I dette tilfælde går installationen af ​​laminerede paneler forud for dannelsen af ​​metal- eller trækasser. Hjælpelinjerne skal være vandret justeret, her skal du have en konstruktion.

 • rengøring af gamle materialer, fjernelse af eksfolierede arealer;
 • Påfyldning af revner på loftet vil kræve vandkvalitet af høj kvalitet;
 • markering af måder at lægge kommunikation på
 • imprægneringen af ​​trækomponenterne i rammen med forbindelser, der forhindrer forbrænding og udvikling af svampe, skimmel.

I færd med at lægge skal:

 • træplader 20x30 mm, stænger med en sektion på 50 mm;
 • bits, øvelser;
 • stiksave;
 • bygning niveau;
 • målebånd, blyant, kniv;
 • skruetrækker, bore, hammer;
 • geder;
 • konstruktion pistol.

Loftet er udlagt i overensstemmelse med træets fremtidige placering, sidstnævnte er boret i trin på 30 cm. Kassen er fastgjort med dykker, for pålidelighed anbefales det at installere tværbjælkerne. Afstanden mellem rammens elementer bestemmes i overensstemmelse med dimensionerne af laminatets lameller. Leddene skal placeres direkte på tømmeret, der må ikke være tomrum. Under montagearbejde kan der om nødvendigt lægges yderligere skinner eller tværfag. Varme- og støjisoleringsmaterialer skal placeres mellem styrene.

Ved installation af laminatet skal være indrykket fra 1 cm, så bliver det maskeret med en sokkel. Ekstreme paneler fastsætter hemmelige skruer. Butt riller fyldt med fugemasse, til montering af rækker ved hjælp af studs eller klyymery. Materialet skal placeres således, at endeforbindelserne ikke falder sammen.

Lægning af laminat kan gøres i hånden selv i mangel af specialiserede færdigheder, men her skal du have en assistent, især hvis der er behov for kasser. Teknologien fungerer på mange måder som plettering af metalkasser med plader af gipsvæg. Holdbarhed, harmoni og æstetik af resultatet afhænger af, hvor smidig og høj kvalitet basen er.

Laminatgulve

Laminat er et universelt færdiggørelsesmateriale, der i vid udstrækning anvendes til at dekorere interiører af ikke kun gulv, men også til loftsbeklædning. Laminatgulv er nem at installere, uden behov for særlig pleje, lang levetid og æstetisk attraktivt udseende, hvilket gør det til en fremragende løsning til at vende mod loftet. Teknologien til lægning af laminat er enkel, så du kan gøre loftet med dette materiale.

Indholdsfortegnelse:

Hvorfor laminat?

Laminat - Et slidstærkt materiale, der hovedsagelig bruges til lægning på gulvet. Der er ikke noget som laminat på loftet, og lignende materiale bruges til at vende, hvilket har lignende egenskaber og udseende. Grundlaget for belægningen er træ, hvilket giver strukturstyrken og modstanden mod deformation. Værdien af ​​gulvlaminatet ligger i dens modstand mod høje belastninger. Loftbelægningen er blottet for sådanne egenskaber, men har en række andre fordele:

 • Modstand mod mekanisk belastning. På trods af at loften af ​​loftslaminatets styrke er lavere end gulvet. På samme måde skelnes dette materiale af dets stabilitet og pres, som støttestrukturen eller taget har på det. Laminatgulv er under konstant eksponering og er i stand til at modstå tilstrækkeligt vandtryk.
 • Kræver ikke særlig pleje. For at opretholde renlighed og eksternt materiale er det nok at tørre det af støv på enhver bekvem måde.
 • Stort udvalg af blomster og teksturer. Sortimentet af farver og efterligninger af laminatstrukturer giver dig mulighed for at bruge materialet i ethvert interiør og vælge den mest naturlige eller urbanistiske mulighed for at løse eventuelle problemer i det indre.
 • Modstandsdygtighed over for brænding. Laminat - brandhæmmende materiale, der ikke lænker sig til brand og høje temperaturer.
 • Slotforbindelse. Lægning af laminat udføres på slotsystemet, hvilket sikrer manglende synlige sømme og reducerer belægningens praktiske egenskaber.
 • Støj og varmeisolering. Til læggelaminat behøver man ikke bruge yderligere isolering, samt materialet beskytter mod ekstra støj.
 • Budget. Udgifterne til laminatet er mere acceptable end efterbehandling med andre materialer, så du kan lave høj kvalitet finer med minimale omkostninger.

Laminat giver dig mulighed for at løse forskellige designideer og omsætte interessante ideer til et stilfuldt loftsbelægning, der nemt kan gøres med dine egne hænder. Lægning af laminat i loftet med egne hænder tvinge selv uden erfaring med efterbehandling.

Ceiling Laminate Structure

Ordningen af ​​laminatet til loftet og gulvet er anderledes, så loftpanelerne skal vælges ud fra materialets struktur:

 • Det yderste lag er melanin eller akryllamineret film, der tjener som et beskyttende lag. Det yderste lag beskytter materialet mod fugt, forhindrer dets slid og forurening. Dette lag kan være gennemsigtigt. eller har en lille skygge.
 • Det indre lag - dekorativt, er et papir, hvor en tegning, efterligning af træ eller andre trykkerier anvendes. Det kan have en glat eller relief struktur, på grund af hvilken overfladen af ​​panelerne er transformeret.
 • Bundlaget er bundlaget, der er ansvarlig for panelernes styrke. Grundlaget for det nederste lag er brugen af ​​spånplader eller fiberplader baseret på presset træ.

Tilstedeværelsen af ​​flere lag. gør panelerne modstandsdygtige og holdbare, så loftlaminatet har lang levetid. Anvendelsen af ​​materialet tillader at øge isoleringen af ​​rummet, for at bevare panelernes udseende og gøre dem mere pålidelige. Placeringen af ​​panelerne er enkel, så du kan afslutte det selv.

Metoder til montering af laminat på loftet

Der er to måder at lave et falsk loft med dine egne hænder. Til montering bruges teknologien til limning og brug af batten (installation på rammen). Selvklæbende metode kræver en fuldstændig tilpasning af loftet til en tilstand af perfekt flad overflade. Obligatorisk krav - manglende ruhed og uregelmæssigheder. Kasseformen er baseret på montering af rammen og montering af paneler på skruer eller negle. Den anden metode betragtes som mere pålidelig, selvom det hele afhænger af laminatet selv og de anvendte fastgørelsesanordninger.

Hvilke værktøjer er der brug for?

Afhængigt af den anvendte laminatmonteringsteknologi kan antallet af værktøjer variere. For at installere panelerne med egne hænder vil du helt sikkert have brug for:

 • perfarator;
 • bygning niveau;
 • stigen;
 • bore eller skruetrækker;
 • en blyant
 • hammer.
 • nedstryger.

Beregn antallet af paneler på forhånd, baseret på loftet. Det anbefales at købe lidt flere paneler i tilfælde af beskadigelse af laminatet under installationen. Paneler kommer i forskellige parametre, så det er bedre at give præference til paneler, der er små eller mellemstore i størrelse for behagelig selvlægning.

Hvordan laver man laminatet til loftet på klæbende måde?

Klæbende laminatgulve er en nem måde at lave laminat på loftet med dine egne hænder. Dens brug er tilrådeligt, hvis det er nødvendigt at bevare højden af ​​lofterne. Obligatorisk krav er overfladens perfekte fladhed. For at gøre dette, flere gange for at putty og primer loftet for at opnå en overflade uden fejl. Processen er ikke meget hurtig og besværlig, men det giver dig mulighed for at skabe et smukt loftsbelægning med en lille lofthøjde. Til montering af panelerne anvendes en speciel lim, som giver dig mulighed for sikkert at fastgøre panelerne og er giftig, når den er våd.

Afslutning af loftlaminatet med dine egne hænder ved limningsmetoden udføres i flere faser:

 • På den behandlede overflade af loftet påføres to-komponent lim;
 • lim påføres på sømiden af ​​panelerne med et tyndt lag, og rillerne behandles med et tætningsmiddel til en større ledd;
 • lægningen skal starte fra venstre hjørne af lejemuren parallelt med døren;
 • lim panelerne har brug for en efter en, mens du skal fast trykke panelet mellem dem for at slutte låsemekanismen. Du kan samle flere ting på gulvet og derefter lim dem til loftet. Det er vigtigt at trykke panelerne mod loftet for at give laminatet større vedhæftning til overfladen og holde det i et par sekunder;
 • det er bedre at montere paneler en efter en, især i et rum med et stort område.

Selvklæbende metode er ikke den nemmeste metode til at lave et laminatloft med dine egne hænder, men det giver mulighed for at opnå integritet og soliditet af panelerne. En vigtig nuance i installationen af ​​laminatklæbende metode er behovet for at hamre paneler til hinanden med en hammer, som når man lægger gulvet. Det er vigtigt at forsigtigt tampe panelet og undgå forspænding. Du kan rette sporene med negle for at få en mere præcis docking eller arbejde sammen, hvor en person har de allerede limede paneler, og den anden - skubber rillerne.

Hvordan laver man laminat på loftet i en ramme måde?

Rammetoden til montering af laminat er mere effektiv og mindre tidskrævende end klæbemetoden. Installation af paneler foregår af forberedende arbejde, hvis gennemførelse er nødvendig for at sikre strukturens pålidelighed. Rammetode, hvordan man lægger laminat på loftet, passer til værelser med højt til loftet, fordi designet skjuler op til 30 cm af deres højde. Men det er en fordel, for under rammen kan du skjule elektriske ledninger, spor af tidligere udsmykning og ulemperne ved loftet. Før fastgørelsen af ​​rammen er det nødvendigt at prale overfladen og niveauere den. Rammen kan fastgøres direkte til loftet med selvdrejende skruer eller anbringes på bøjler i en kort afstand fra loftet. Denne teknologi kræver forudinstallation af batten og derefter installation af panelerne på den færdige ramme. Til montering af rammen kan du bruge en træ eller metal kasse. Hvis du bruger en træstråle, bør du forbehandling det med en septiktank, og metalprofilen kræver ikke forarbejdning.

Teknologien til at lave laminat til loftet ved hjælp af batten-metoden består af flere faser:

 • Gips og gamle efterbehandling materialer skal fjernes først, primet overfladen og venstre for at tørre helt;
 • præmarkerede steder hvor rammen vil blive fastgjort
 • afstanden mellem lamellerne skal være 50-60 cm;
 • til fastgørelse af rammen i loftet, der smuldrer, skal du bruge skruer;
 • organisere elektrisk kommunikation for at forbinde taklys på forhånd. Planlæg ledningerne og lav huller til tilslutning af lampen;
 • Start installation af paneler fra venstre hjørne, vinkelret på vinduet eller på den modsatte væg. Husk at forlade en kort afstand mellem kabinettet og væggen;
 • paneler skal fastgøres med negle, der drives i specielle huller designet til dem;
 • Efter installationen af ​​laminat skal du trimme rammen med bundplade i belægningenes farve.
 • installer lys.

Brug af rammeteknologi giver dig mulighed for at skabe et solidt laminatark uden huller, samt reducere tiden til afslutning. Det er vigtigt at fortælle lamellerne på forhånd i panelernes størrelse, så det er lettere at fastgøre dem. En bærerprofil installeres straks, og derefter monteres langsgående elementer på den. Det er nødvendigt at styrke suspensionerne yderligere og gøre støttepunkter. Dette er nødvendigt for jævnt at fordele vægten af ​​panelerne og forberede strukturen til yderligere beklædning. Inden laminatet monteres i loftet, er det nødvendigt at beregne materialet forbrug på forhånd og forberede alle fastgørelseselementer. Efter at have dækket rammelaminatet opnås en attraktiv og stabil belægning, som visuelt gør rummet mere behageligt.

Montering af laminat på loftet med klikmetoden

Et klickelaminat er et panel med et låsesystem, som er forbundet mellem rillerne. Et sådant laminat har en mere praktisk teknologi til lægning og giver det bedste tilslutning til panelet mellem dem. Clikovlaminat har en oval højderyg, der forbinder profilens profil uden huller. Til stabling bøjes panelet lidt, kammen af ​​et panel indsættes i sporet på den anden, hvorefter låsesystemet aktiveres og panelerne klikker på plads. Denne teknologi til lægning af laminat giver dig mulighed for at lave et monolitisk lærred uden brug af fugemasse. samtidig er panelerne sikkert fastgjort indbyrdes. Et klimatisk laminat sidder på en speciel lim, men normalt bliver sømene stadig drevet ind i låsens riller for at give yderligere fiksering af panelerne.

Også for klikovogolaminat bruges træ drejning, som giver dig mulighed for at installere loftet meget hurtigere end at bruge lim. Monterings teknologi giver dig mulighed for at skabe et holdbart loftdæksel uden ekstra indsats.

Installation af laminat på loftet gør det selv video

Kappe laminat under kraften af ​​hver. Der er flere måder, du kan bruge til at lægge materialet på, så der er ikke behov for særlige færdigheder til at udføre pletteringen. Selve processen vil ikke tage meget tid, men stadig meget besværlig, så du bør på forhånd planlægge hvilken metode der skal bruges, og hvad der er nødvendigt for implementeringen af ​​beklædningen. For at gøre det lettere at montere panelerne er det nødvendigt at mærke på loftet. Det er nødvendigt at afklare i forvejen alle nuancer af forberedelsen og faser af murværk samt at vælge den optimale retning af installationen af ​​panelerne. Uanset hvilken metode der anvendes, kan du gennem laminatet skabe et stilfuldt interiør, der ser meget mere behageligt ud end lignende mønstre fremstillet af andre materialer.

Hvordan vælges og fastgøres laminat til loftet?

Anvendelsen af ​​gulvbelægninger i udsmykningen af ​​vægge og lige lofter er hurtigt ved at blive populær, men for at identificere hele originaliteten af ​​denne tilgang er det nødvendigt at observere nogle grundlæggende principper. Udvælgelsen af ​​materialetype, dens egenskaber og fastgørelsesmetode skal være mere opmærksom.

Laminat på loftet af en speciel prøve er endnu ikke udviklet, det er nødvendigt at bruge sin sædvanlige sort. Det har længe vist sin alsidighed, evnen til øjeblikkeligt at omdanne interiøret, gøre det friskere og mere interessant.

Ikke mindre vigtigt er, at alle kan bruge laminat som loftsbeklædning, det kræver ikke nogen specielle færdigheder og værktøjer.

Hvad er det lavet af?

Typisk er den nederste del af laminatet - papir med hydrofob imprægnering; hvis bundfladen er lidt fugtig, vil belægningen som helhed ikke blive påvirket.

Til dine oplysninger: I de billigste versioner af sådant papir kan det ikke være, de bruger ikke gennemblødt.

Ovenstående har MDF (pressede og limede træfibre), stivheden og styrken af ​​materialet afhænger af dette lags egenskaber. En dekorativ overflade placeres endnu højere, efterhånden efterlignes træstrukturen eller overfladen af ​​et andet efterbehandlingsmateriale. Det endelige lag udfører en beskyttende funktion.

dimensioner

Et typisk laminatpanel har dimensioner på 120 x 14 cm. Firkantplader er lavet med sider på 40 cm, og lameller fremstilles som 2000 mm med 200 mm. Hvilke af disse muligheder skal du vælge selv ved at tage højde for rummets størrelse, bekvemmelighed af arbejde og design overvejelser.

Lange paneler passer bedst til korridorer, da de er nemme at installere.

Loftdesignet af lysplader (malet i bleget eg, arktræ, karelisk birk) anbefales af de fleste designere. Ikke mindre attraktivt kan se tonen i lys valnød, fyrretræ eller askemasse.

Advarsel: Hvor meget du kan lide de rige mørke farver, kan de undervurdere loftet. En sådan beslutning er kun berettiget til unødigt høje værelser.

Men i et stort rum vil der være plads til brugen af ​​lyse farver. Det er meget vigtigt, at gulvet og loftet anvendte en belægning af forskellige farver, ellers ville situationen være for kedeligt. Brug ofte en dominerende farve og tilføj det til accent.

sted

Laminatforbruget er uacceptabelt at tælle meget nøjagtigt, da næsten visse problemer opstår, kan denne eller den enhed forringes under forberedelse og installation. Derfor skal du altid forlade en margen, forventer at dække et område på 15% mere end området af loftet. Så står du ikke over for situationen, at alt er brugt, og der er stadig lidt ledig plads øverst.

Nødvendige værktøjer

Til arbejdet skal du slå og bore. Ved hjælp af en hacksav vil det være nødvendigt at skære de nødvendige fragmenter af laminatet selv og stængerne til dets ramme. Det er nemmest at måle de nødvendige dimensioner med et målebånd (på selve materialet) og et niveau (i loftet). Det er tilrådeligt at bruge en stige, fordi det er ubelejligt og farligt at arbejde stående på et bord eller anden improviseret højde. Da det er nødvendigt at bruge skruer, skal du sørge for at forberede en skruetrækker.

Klasse og mærkning

Selv den 31. klasse af laminat vil være helt overflødigt til loftet, men den 22. eller 23. klasse vil gøre det ganske godt.

Læs omhyggeligt markeringerne, sørg for, at materialet tilhører kategorien fugtbestandigt, ellers vil den mindste fugt nemt beskadige belægningen og ødelægge hele indretningen.

Typer af monteringer

Vedhæftning af laminat til lim er dårlig, ikke kun på grund af kompleksiteten af ​​dette arbejde. Klæbemiddelsammensætningen indeholder uundgåeligt giftige stoffer, og du skal sørge for lufting, tag på åndedrætsværn. Små tapet negle, som belægningen er fastspændt på rammen, er meget mere praktisk og sikrere.

dekoration

Laminat som et element i udsmykning af vægge eller loft kan anvendes begrænset - det har ingen plads i geometrisk komplekse arkitektoniske strukturer, da der ikke er nogen skumpelementer. Kunstneriske afsætningsmuligheder og sættende ornamenter er oftest ekstra dekorationer, men de skal bruges enten i en offentlig bygning eller i et meget stort rum.

Eksperter anbefaler yderligere at dekorere laminatloftet i stuerne, spisestuer og gennemgangshaller.

Stil og design

Laminat på loftet passer primært i en moderne stil, men erfarne designere kan slå den, så belægningen vil være passende, selv i et land eller Provence-indstilling. Panelerne giver dig mulighed for at skabe en unik gotisk bue og et klassisk hvælving.

I højteknologisk stil er det mere korrekt at afslutte loftet med efterligning af et metallag. For imperiet er der intet bedre end den type dyre skov, og gotiske elskere bør se nærmere på mulighederne for at spille typen af ​​sten.

Hvordan vælger man?

Styrken er ligegyldig, når du vælger, medmindre du har ekstra evner. Du kan sikkert tage en ekstremt letvægtsversion. Bland aldrig forskellige størrelser, selv produkter fra forskellige batcher af samme modifikation, ellers kan du opleve, at de eksterne forskelle er for betydelige og ødelægge hele udseendet.

Prøv at vælge en indstilling, der giver dig mulighed for at lukke hele loftet uden unødvendige led. Plader større end 15 cm er tunge, det er svært at arbejde med dem uden en assistent.

Fordele og ulemper

Da træ anvendes som basis for laminatet, er dette materiale ret hårdt og modstår deformation godt. Men selvom disse kvaliteter ikke er særlig nødvendige for loftet, kan laminat stadig betragtes som en rationel løsning. Den er holdbar, bevarer styrke og udseende længere end hvidvask, de fleste maling eller paneler. Omsorg for den øverste del af boligen er mærkbart forenklet, og de mange designmuligheder gør det muligt at efterligne en sten. Lejligheden på øverste etage er attraktivt isoleringslaminat, og på andre steder vil det give en anstændig lydisolering.

OBS: Det er uønsket at bruge laminat på loftet i badeværelser, i køkkener, som i tilfældet, da taget i bygningen var lækker. Efter installationen af ​​belægningen anbefales det at bruge 10-20 dage til at rumme rummet intensivt, så der ikke akkumuleres skadelige dampe i den.

Forberedende arbejde

Ligegyldigt hvilken slags laminat du købte, og hvordan du vedhæfter det, hold materialet i mindst 48 timer ved stuetemperatur. Når der vælges en klæbemetode, skal du enten gøre loftet tykkere ved at bruge pladskrydsfiner, andet trækmateriale eller bruge meget tid og kræfter på flere påfyldninger og priming.

Skeletversionen er enklere, men du skal stadig slå den gamle gips eller fjerne spor af en hvilken som helst anden belægning. Yderligere udjævning af overfladen opnås ved at variere tykkelsen af ​​stængerne. Ledninger skal lægges til de steder, hvor armaturerne er forbundet, og der laves huller i laminatarkene.

Installations- og installationsteknologi

For at lime laminatet til loftet er det nødvendigt at dække både selve bunden og brædderne (fliser) med en særlig forbindelse. Sporene af enhver forbindelse behandles med tætningsmidler, ellers vil designet være upåliteligt. For at fastsætte laminatet er det nødvendigt at starte fra venstre hjørne af rummet, som er fjernt fra indgangsdøren. Fra det andet skifter panelerne først ind i låsen og trykkes først på bunden.

Når du arbejder uden assistent, skal du sørge for at køre møtrikstifter i rillerne, så belægningen ikke brydes op, når du spænder.

At lave rammen er meget nemmere, der vil være mindre forberedende arbejde, og det vil vise sig at dække alle ledninger og andre kommunikationer. Vigtigt: I et hus med lave lofter er denne metode til installation uønsket, tager en ekstra højde. Rammer er lavet af tørt træ tømmer, det er mere praktisk og lettere end at bruge en stålprofil.

Bemærk, at træet skal være imprægneret med et antiseptisk middel, og hvis fabrikanten ikke tog sig af det, skal du suge dig selv.

Hvis du vil lægge laminatrammetoden jævnt, skal du straks bestemme og indstille niveauet for placeringen af ​​strukturen og fastsætte belægningen. Ved hjælp af et laserniveau (kun giver han den ønskede nøjagtighed) markeres fastgørelsespunktet for sideskøringen. Ifølge fagfolk er den korrekte belægning med rammerne af rammen blokeret på tværs af rummet, fastgørelsestrinnet med selvdæmpende dowel-paret er ikke mere end 0,5 m. Igen skal du starte fra det fjerne hjørne, ikke nødvendigvis til venstre.

Sådan fixes laminat til loftet: dets fordele og ulemper

Det vurderes, at laminatet kun er beregnet til gulvbelægning. Men materialets bemærkelsesværdige egenskaber gør det muligt at bruge det til loftets overfladebehandling. Vi vil forstå, hvordan man laver laminat til loftet, hvilke metoder til installation der findes, og hvilken metode man foretrækker.

Fordele og ulemper ved laminat

Det er sjældent at møde et sådant koncept som et laminat til loftet. Normalt er dette laminat lagt til at dække gulvet. Hvis du laver læggelaminat i loftet, vil belægningen se usædvanligt ud. Et materiale, der efterligner et træbelægning, har mange fordele:

 1. langvarig service
 2. slidstyrke;
 3. stort udvalg af farve nuancer og struktur af materialet. Du kan vælge et materiale, der efterligner strukturen af ​​et træ eller en sten, der passer til absolut enhver indretningsstil;
 4. ikke brandfarlig
 5. ikke for dyrt;
 6. uden at konsultere specialisterne, kan du selv installere dem
 7. Før du afslutter loftet med laminat, kan du ikke justere loftet med mindre overfladefejl, hvis du bruger en batten.

Ulemperne omfatter følgende punkter:

 1. Du kan ikke lave loftet på laminatet i køkkenet, i badeværelserne, fordi materialet kun er beregnet til værelser med normale fugtighedsniveauer. Høj luftfugtighed vil hurtigt ødelægge belægningen;
 2. hvis naboer fylder loftet fra øverste etage, bliver du nødt til at genplacere laminatet i loftet, fordi panelerne svulmer og mister deres form;
 3. efter installationen er det nødvendigt dagligt at lufta rummet dagligt i løbet af måneden. Dette forklares ved, at materialet udsender damp i form af phenolharpikser anvendt i produktionen. En måned senere stopper fordampningen;
 4. forhøjede stuetemperaturer kan forårsage deformation af materialet.

Ikke altid, selvom der er en batten, under installationen af ​​laminatet i loftet, er nivellering af overfladen ikke nødvendig. Hvis arbejdsfladen har mange fejl, skal du stadig slippe af med uregelmæssighederne.

Ikke-standard væg- og loftbelægning

Ikke-standard løsning kan kaldes en laminatvæg og loft. Facing har fået popularitet på grund af den øgede slidstyrke af materialet. Desuden vil materialet ikke blive udsat for stress, når du installerer laminat på væg og loft, som når du vender mod gulve.

Laminat på væggene og loftet vil forblive attraktivt og beholde alle deres vidunderlige egenskaber i lang tid.

Når man vælger et laminat til beklædning af vægge og lofter, er det nødvendigt at være opmærksom på klassen af ​​materiale, dets egenskaber, korrekt vælge farve og struktur.

Lægning af laminat

Installation af laminat på væggene og loftet udføres normalt i to muligheder:

 • med lim. Paneler limes til loftets overflade. I dette tilfælde er det nødvendigt at niveauere arbejdsfladen, hvilket eliminerer de eksisterende mangler og defekter;
 • fastsættelse af laminatet til loftet udføres til de forudformede kasser. Denne teknik anses for at være mere kompleks.

Lad os overveje mulighederne for at lægge laminat på loftet med egne hænder.

Værktøj med materialer

For at udføre arbejde med fastsættelse af laminat i loftet, skal du købe følgende værktøjer med materialer:

 • Til konstruktionen af ​​slangen er der brug for træplader, 1 og 2 cm tykke. For længden af ​​lamellerne afhænger det af området og typen af ​​rum, hvor arbejdet skal udføres;
 • målebånd;
 • en blyant
 • bygning niveau;
 • elektrisk boremaskine, du kan slå;
 • hvis en klæbemetode til montering af laminat på loftet udføres, er der brug for en særlig klæbemiddelsammensætning til laminerede paneler;
 • dykker med negle;
 • en hammer;
 • nedstryger;
 • puslespil til trimning af elementer, om nødvendigt;
 • trappestige.

Desuden skal du beregne det krævede antal elementer, inden du lægger laminatet på loftet. Til dette er loftarealet opdelt i området af et lamineret panel. Det resulterende tal er afrundet til et større antal. Til det resulterende nummer skal du tilføje yderligere 15% af det samlede beløb, der måtte være nødvendigt for trimning.

Limteknik

Hvis man beslutter at hæve loftet med en laminatklæbemetode, skal man først tage arbejdsfladen i rækkefølge. For det første er det gamle loftbeklædning helt fjernet.

For at lime panelerne skal loftfladen være ren og helt flad. Justering af loftet sker ved priming og plastering. Alle revner og sprækker skal omhyggeligt repareres, og efter påføring af kittens finish skal de slibes.

Hvis du ikke har planer om at fjerne fejl i loftet, kan du installere gipsplader på loftet og fastgøre panelerne på dem. Men brugen af ​​gipsvæg vil føre til et markant fald i lofternes højde. Derfor, hvis lofterne er lave, og skal fastgøre laminatet til loftet med lim, så er det bedre at blot rette arbejdsfladen.

Du skal forstå, at klæbemetoden har ulemper:

 1. Ved limning skal panelet tampes, ellers vil der ikke være vedhæftning af elementer mellem sig selv og overfladen;
 2. under installationen kan panelerne forskydes. For at undgå problemer kan du ikke kun bruge lim, men også negle, der desuden fastgør paneler;
 3. Selvklæbende formuleringer, der anvendes til laminering i loftet, er giftige.

Du kan læse trin for trin instruktionerne og en detaljeret video i slutningen af ​​artiklen, hvordan du laver laminatet på loftet med lim. Det er nødvendigt at udføre følgende trin:

 1. fjerne det gamle loft
 2. store revner er primet;
 3. udgangslaget af kittet påføres;
 4. Efter fuldstændig tørring af startkittet anbringes efterbehandlingslaget;
 5. Efter tørring er overfladen poleret og klar til arbejde.

Paneler limes til klæbemiddelsammensætningen. Hvert panel forbinder med den forrige en til en. Derefter presses panelerne mod overfladen af ​​overfladen.

Efter installationen er det nødvendigt at ventilere rummet godt, så giftige stoffer fra klæbemiddelsammensætningen forsvinder. Vigtigt: mens limet hærder, er det umuligt at være i et rum.

Klæbemetoden betragtes som mere arbejdskrævende, derfor anvendes den ikke ofte.

Rammontering

For at fastgøre laminatet til loftet på en ramme måde skal du bruge følgende værktøjer:

Kassen kan bestå af træ- eller metalplader. På trods af installationen af ​​batten anbefales det at justere loftoverfladen, hvis der er store uregelmæssigheder på den.

Du kan forhåndsvise video lektioner om installation af laminat på loftet på forhånd ved hjælp af den opstillede ramme konstruktion.

Det anbefales at studere trinvise vejledninger om, hvordan man laver laminatet til loftet ved hjælp af en batten:

 1. fjern det gamle gips fra overfladen;
 2. mærke fastgørelsespunkterne på skinnerne. Mærket gøres, efter at elen i rummet allerede er tændt;
 3. Hvis arbejdsfladen er lavet af beton, anvendes en perforator til hullerne. Boremaskine til andre typer arbejdsflade;
 4. lamellerne er fastgjort ved mærkning ved hjælp af dykker med negle;
 5. Under konstruktionen af ​​kasser, for loftet af laminatet med egne hænder, er det nødvendigt at sikre, at loftoverfladen er glat. En forudinstalleret tråd anvendes til dette formål;
 6. inden lakken fastgøres til loftet, er det nødvendigt at lægge elektriske ledninger til fremtidige belysningsarmaturer. Ledninger anbringes i bølgepaperne eller i specielle kabelspor. I de paneler, hvor lamperne skal placeres, laves huller i dem på forhånd;
 7. For at fastsætte laminatet i loftet, er installationen udført fra hjørnet af loftet. Vigtigt: mellem væggen og det fremtidige loftbelægning er det nødvendigt at forlade et hul på 1 eller 2 cm;
 8. til den monterede kasse, loftet af laminatet med egne hænder fastgjort med negle. Mellemstore søm er hamret ind i låsen ved siden af ​​bunden af ​​belægningen.

Når installationen er afsluttet, udføres rammebelægningen af ​​panelerne. Du kan bruge skørt, kombineret med et par paneler. Belysningsanordninger er monteret i enden af ​​modstående værker.

At lave et laminatloft til en person er ret vanskeligt. Derfor skal du tage vare på en assistent på forhånd. Assistent understøtter elementer under installationen.

Mellemstore negle bruges til at lægge laminat på loftet. Negle er hamret i to stykker på en gang. Hvis de sidste installerede paneler ser store ud, skal de savnes med en hacksav.

Tips

Inden du lægger laminatet på loftet, anbefales det at du gør dig bekendt med professionelle råd til aktiviteter, der står overfor. Eksempelvis er der en udtalelse fra eksperter, at for at fastgøre panelerne på kassen, kan du undvære negle. Det foreslås at tage klyimery. Disse er specielle klip til fastgørelse af foring og andre træfiner. Men ved brug af klip skal du først klippe låse på de laminerede elementer.

Hvis du beslutter dig for at lave et loft på laminat på en forkonstrueret ramme, anbefales det at fjerne den gamle belægning alligevel. Hvis dette ikke er gjort, vil den gamle coating begynde at smuldre og smuldre direkte på kassen under drift.

Hvis installationen af ​​laminerede paneler udføres i en fleretages bygning, er det nødvendigt at sikre tilstanden af ​​taget, hvis det er sidste etage. Strømmen på panelet truer med at fuldføre deformering af den laminerede belægning.

Tagbeklædningen imiterer træbeklædning vil være en god løsning, når du opretter en hyggelig, varm hjemlig atmosfære. Ud over skønhed og komfort har laminerede paneler en bemærkelsesværdig varmeisolerende egenskab, som følge af, at varmetabet fra stuen er udelukket.

Laminerede paneler er godt kombineret med enhver design beslutning, selv når interiøret er lavet i rustik stil eller omvendt, i højteknologisk stil.

Iagttagelse af de trinvise instruktioner om fastgørelse af panelerne til loftrummet kan du selv lave en højkvalitetsinstallation uden at ty til faglig hjælp fra specialister.