Om at lægge elektriske ledninger til hævede lofter og skillevægge.

I forbindelse med udgivelsen af ​​den nye udgave af NPB 110-03 "Liste over bygninger, konstruktioner, lokaler og udstyr, der skal beskyttes af automatiske brandslukningsanlæg og automatiske brandalarmer" og træde i kraft, aftalt med Generaldirektoratet for Ruslands EMERCOMs statsvæsen i Regelkode SP 31-110 -2003 "Design og installation af elektriske installationer af boliger og offentlige bygninger", foreslås det, at ved ledning af elektriske ledninger styres følgende:

- til ophængte lofter og hulrum i skillevægge af ubrændbare materialer NG og brandbarhedsgruppe G1, til at udføre elektriske ledninger med ledninger og / eller kabler i brandsikkerhedsrelaterede ikke-metalliske rør og ikke-metalliske kanaler samt kabler med et indeks på ng-LS (ikke brændbart med lav røg- og gasemission);

- bagved lofter og i skillevægge af skillevægge fremstillet ved hjælp af materialer af brandbarhedsgruppe G2, skal elektriske ledninger laves med ledninger og / eller kabler i metalrør og metalkasser med en beskyttelsesgrad, der ikke er lavere end IP4X;

- til hængende lofter og i hulrum af skillevægge fremstillet ved hjælp af materialer i brændbarhedsgruppen GZ skal elektriske ledninger udføres med et kabel i metalrør og metalkasser med en beskyttelsesgrad, der ikke er lavere end IP4X;

- til hængende lofter og i hulrum af skillevægge lavet ved anvendelse af materialer af brændbarhedsgruppe G4 til at udføre elektriske ledninger med ledninger og / eller kabler i metalrør med lokaliseringsevne samt i metal døvbokse med lokaliseringsevne

-ledninger skal udskiftes.

Summen af ​​tværsnitsarealerne (med isolering og kappe) af ledninger og kabler i en kanal må ikke overstige 40% af kanalens indre tværsnit. De frie ender af kasserne skal lukkes med endehætter, og enderne af kasserne med kabler og ledninger, der kommer ud af dem, skal forsegles med let aftagelig, ikke brændbar sammensætning.

Samtidig sikres brandsikkerheden ved elektriske ledninger ved at opfylde kravene i PUE-hovederne, og den samlede mængde brændbar masse af isolering af de sammenhængende kabler og / eller ledninger skal være mindre end 1,5 liter pr meter meter;

Denne cirkulære er gyldig, indtil ændringer er foretaget i punkt 7.1.38 i retningslinjerne for elektrisk installation.

Kabling bag hævede lofter

Populariteten af ​​brugen af ​​hævede lofter, der er blevet kendte elementer i det indre af vores rum i dag, skyldes en række fordele som muligheden for at skabe lofter på flere niveauer, anvendelighed, forholdsvis lave omkostninger ved konstruktion og hastighed i samlingen.

Og tilstedeværelsen af ​​ledig plads mellem understøttende opbygning af hæmmede lofter og overfladen af ​​hovedloftet giver dig mulighed for at placere udstyr, apparater og kommunikationsruter i forskellige tekniske systemer med mulighed for yderligere vedligeholdelse.

Sidstnævnte gør sådanne suspenderede systemer specielt krævet ved installation af kabelbærende systemer, lægekabler og strømforsyningskabler eller montering af loftlamper i bolig-, erhvervs- og industrilokaler.

Forskriftsmæssige krav til ledninger til hævede lofter

Ifølge PUE (punkt 7.1.38) skal elektriske ledninger i rummene mellem hoved- og ophængte lofter betragtes som skjulte.

Metoden til lægning og mærkning af kabler og ledninger er udvalgt i overensstemmelse med kravene i SP 31-110-2003 baseret på gruppen af ​​brændbarhed af byggematerialer, der fremstiller lofter og skillevægge:

For ikke-brændbare og let brændbare strukturer (henholdsvis NG og G1-indekser) kan kabler og ledninger med isolerende, flammehæmmende og lavt røg- og gasemission (med "NG-LS" -indekset) bages i plastkanaler eller rør.

Hvis det for materialer med en G2-brandbarhedsgruppe er tilladt at lægge begge ledninger og kabler i metalrør og kanaler med en beskyttelsesgrad, der ikke er lavere end IP4X, kan kun kabler anvendes til materialer med G3-gruppe under lignende lægevilkår.

Tilslutning af kabler og ledninger til strukturer med en brandgruppe G4 er kun tilladt i metalrør eller døvbokse med tilstrækkelig lokaliseringskapacitet tilvejebragt af vægtykkelsen (se tabel nedenfor).

Måske ville det ikke være overflødigt at huske behovet for jordforbindelse og metalrør som ledende dele af kabelstrukturer.

Et vigtigt krav til skjulte ledninger, som ikke bør overses, er muligheden for udskiftning uden at nedbryde eller ødelægge bygningskonstruktioner.

Hvis der ved montering af modulære lofter (fx raster eller skinne) kan udskiftning af elektrisk ledning udføres med helt eller delvis demontering af loftet, så skal det ikke udskilles, hvis der ikke er adgang til de elektriske ledninger.

Så selv når der lægges kabler og ledninger på ikke brændbare og brændbare konstruktioner, er det i dette tilfælde bedre at opgive den tilladte anvendelse af korrugerede rør til fordel for PVC- eller metalrør, da det ikke altid er muligt at udskifte elektriske ledninger, der er lagt i "korrugering".

Når der lægges ledninger og kabler mellem hængende og hovedlofter, uanset materialet i deres fremstilling, er det også nødvendigt at tage hensyn til de mindste tilladte afstande til rørledninger som defineret i Reglerne (2.1.56, 2.1.57).

 • vigtigste
 • Elektrisk installation
 • Kabling bag hævede lofter

oplysninger

Dette websted er kun oprettet til orienteringsformål. Ressource materialer er kun til reference.

Når der henvises til materialer fra stedet, kræves aktivt hyperlink til l220.ru.

Dokumentet, der definerer enhedens regler, som regulerer principperne for konstruktion og krav til både individuelle systemer og deres elementer, komponenter og kommunikation, betingelserne for placering og installation.

PTEEP

Krav og pligter for forbrugere, ansvar for implementering, krav til personale, der driver EI, ledelse, reparation, modernisering, igangsætning af EI, uddannelse af personale.

Potet

Regler for arbejdsbeskyttelse i drift af elektriske installationer - Et dokument oprettet på baggrund af de nuværende Interindustry-regler om beskyttelse af arbejdskraft (POT P M-016-2001, RD 153-34.0-03.150).

Vi lægger kablet bag det falske loft

Ved udførelse af reparationer i rummet eller opførelse af nye boliger bliver der mere og mere præference for lofter. Ud over den æstetiske komponent er det muligt at arrangere elektriske og signalkabler på understøtningsloftet uden at strække.

Uanset om ledningerne er anbragt under et strækloft, panel eller gipsplader, skal der overholdes brandsikkerhedsforanstaltninger og kravene i Regler for elektriske installationer. Det faktum, at ledningerne i loftet ikke er synlige, giver ikke grund til at udføre arbejde uforsigtigt.

Det er vigtigt! I modsætning til monteret i en væg er kablet under loftet åbent for adgang til luft. Det betyder, at ilden spredes over hele længden på kort tid, når den antændes.

Den største fare er tændingen af ​​elektriske ledninger under strækloftet eller under træbjælker. I det øjeblik du starter en ild, vil du ikke se, og dens område i sekunder vil være lig med loftets størrelse.

Grundlæggende krav ved tilrettelæggelse af ledninger i tagloftet

 1. Lægningen af ​​et kabel bag det falske loft er organiseret med fastgørelsesanordninger.

I trækonstruktioner er ledninger organiseret på bøjlerne uden at røre overfladen.

Elektriske installationsregler foreskriver generelt kabelføring i træhuse med stålrør.

Imidlertid anvendes i almindelighed en korrugering af et materiale, som ikke understøtter forbrænding.

 1. Det er ønskeligt at lægge ledningen i korrugeringen. Men hvis du bruger højkvalitets dobbeltsikrede kabler (hver overtrukket leder + ydre kappe), kan installationen af ​​elektriske ledninger i loftet arrangeres uden yderligere slanger. Igen skal det rettes, og ikke bare lægge på gipsvæggen.

Til fastgørelse af brugte monteringsklemmer og klemmer. Til salg er der et stort udvalg af sådanne enheder, gør fastgørere med egne hænder, giver ikke mening.

Det er vigtigt! Fastgørelse af ledninger til loftet ved hjælp af metalbeslag er uacceptabelt, kun dielektriske materialer anvendes.

 1. Laying geometri spiller ingen rolle, ledninger under strækloftet kan skiltes lige diagonalt.

Det er nødvendigt at tage hensyn til loftet for suspension af loftet: for dette, før du lægger kablet, er det nødvendigt at markere installationsstederne for de suspenderede strukturer. Kablet lægges i en afstand på ikke tættere end 10 cm fra fastgørelsesanordningen.

 1. Et andet punkt, der ikke er nødvendigt i lyset af reglerne for elektriske installationer, men vil bidrage til at forhindre dannelsen af ​​forskellige interferens i signalledningerne (tv, internet, telefon). Alle kabelovergange er lavet i rette vinkler. Hvis det er muligt, er det nødvendigt at organisere slakken ved krydset, så der ikke er nogen direkte kontakt mellem kablerne.

Hvis strøm- og signalkablerne er lagt parallelt, skal afstanden mellem dem være mindst 30-40 cm. I så tilfælde er ferritklemmer monteret på enderne af signalkablet.

 1. Der skal lægges særlig vægt på ledningsbokse. Ledninger i loftet (inklusive boksen) vil ikke være tilgængelige til vedligeholdelse. Hvis kabelforbindelserne ikke er faste, får du et potentielt hot spot og en kontaktforbrænding. For at genoprette ydelsen er det nødvendigt at demontere loftet.

Dernæst overvejer vi nogle typiske mønstre af det elektriske ledningsloft.

Lejlighed version reparere elektrikere

Et typisk problem med at organisere elektriske ledningsreparationer er at erstatte gamle aluminiumsliner med kobber. Reparation udføres ikke altid i alle rum på samme tid, men det er fornuftigt at ændre ledningerne i lejligheden i etaper. Ceiling ledninger giver denne mulighed.

Hovedstrømsledninger i typiske lejligheder ligger som regel i en afstand på 20-30 cm fra loftet og er placeret vandret. Antag at du organiserer et hæftet loft, og reparation af vægge er ikke inkluderet i de umiddelbare planer. Du kan udskifte kufferten (forsyning) kabler i lejligheden på loftet. I dette tilfælde vil det være tilstrækkeligt at gennemtrænge væggene (fra krydsekassen op) til niveauet for det hængende loft. Reparation 10-15 cm² vil ikke være for dyrt, bare holde et stykke tapet på dette sted.

Lad den gamle linje forblive i væggen, det er simpelthen afbrudt i krydsningsbokse. Et nyt loft kobber kabel forbinder med aluminium ledninger med pin pads (for at forhindre elektrokemisk korrosion). Når du kommer til reparationen i dette rum, er det kun nødvendigt at erstatte forbrugerlinierne (rosettes) med kobber, og alle ledninger i lejligheden vil overholde OES's standarder.

Dette er en tvungen beslutning i tilfælde, hvor reparationen af ​​loftet og væggene udføres med tidsvariation. Hvis reparationer udføres i hele værelset på en gang, anbringes krydsningsbokse under det falske loft.

Når du lægger bagagerum på loftet, skal du naturligvis tage højde for perspektivets belastning: måske vælger du at oprette nye forbindelsespunkter i rummet. Du kan installere en ekstra forbindelsesboks, led strømkablet der og reservere den.

En anden moderniseringsmulighed (mulig, hvis du organiserer lofter i alle værelser og korridorer) er at bore gennem forbindelseskanaler mellem rum.

I dette tilfælde er bagagerummet indsat fra stuen med det færdige hængende loft (selvfølgelig fra forbindelseskassen) til det rum, hvor det er planlagt at installere et falsk loft i fremtiden. Enderne af kablet er isoleret med hætter, hvilket giver plads til ledninger i kassen. Måske er denne midlertidige løsning ikke særlig æstetisk tilfredsstillende, men i betragtning af fremtidige reparationer er denne metode acceptabel. Men når du organiserer et hæftet loft, vil du have klar indgang til værkets elektriske udstyr.

Tilrettelæggelse af belysning (modernisering af loftledninger)

Installation af hævede lofter giver mulighed for en ny måde at organisere belysningen på rummet. Du kan installere spotlights i stedet for lysekroner og spare plads i højden. I dette tilfælde skal forsyningskablerne have vertikale grene i modsætning til installationspunkterne for lyspunkterne.

Hvis du planlægger at bore huller i gipsvæggen, skal ledningerne løftes midlertidigt og derefter komme ud af hullerne til lyspunkter.

I første omgang tegnes en plan for placeringen af ​​lyskilder, så er deres fremspring markeret på bæreloftet. Ved markering skifter begyndere ofte planen til loftet (180 °). Resultatet er et spejlemarkup. Glem ikke det! Planen skal ligge på gulvet (på bordet), og markeringerne på loftet overføres uden en virtuel vending.

Strømkabler (220 volt) skal fastgøres til hovedloftet, de skal ikke hænge ned på gipsvæggen. Men placeringen af ​​lavspændingsforsyninger (såkaldte drivere) er tilladt lige ved det falske loft. For moderne LED lamper er dette en normal løsning.

Montering af ledninger til en vedhængskroner, under et nedhængt loft kræver installation af en stiv montering. I dette tilfælde er det umuligt at hænge på en krog - selv små svingninger i lampen deformerer strækloftet.

Et stift plan (for eksempel fugtfast mod krydsfiner) er fastgjort til lejeoverfladen. Det giver et hul til ledningerne.

Før du installerer strækloftet, er tråden fastgjort over hullet, så det nemt kan bringes ud. Det falske loft er strakt, hullets placering måles, et pænt hul er lavet. Ledningen er fjernet, og lysekronen er skruet.

Tip: Selvom du installerer en lyskilde med en enkelt nøgle, er det fornuftigt at køre et trefaset kabel fra lysekronen til kontakten. Når du beslutter dig for at installere et tre-tastatur med en multi-track lampe, skal du ikke genoprette ledningerne - de "ekstra" ledninger vil være nyttige.

Generelt, når man organiserer ledninger over et falsk loft, er det altid fornuftigt at forlade nogle få backup linjer. Dette er selvfølgelig kun relevant i tilfælde, hvor der er adgang til interceilrummet. For eksempel slutter den ene kant af et ophængt loft ikke ved en lodret væg, men i en mezzanin niche.

Forresten er der i korridorerne ofte flere mezzaniner sat. Efter at have organiseret adgang til mellemrummet fra to sider, giver du ubegrænsede muligheder for at opgradere ledningerne. Selvfølgelig taler vi ikke om stræklofter - kun gipsvæg eller loftpaneler.

Sandheden skal afvige noget fra reglerne: de nye ledninger (nødvendigvis i korrugeringen) passer på det falske loft.

Organiseringen af ​​distributionskasser, når ledningerne placeres over loftet

Som sagt tidligere, når du installerer et døvligt falsk loft, er adgang til bokse umuligt. En af løsningerne er installationen af ​​kasser under loftet. Men så går hele effekten af ​​de skjulte ledninger tabt.

Hvis du forudser behovet for periodisk indgriben i kassen, kan du installere på det usynlige sted (for eksempel over det høje skab), inspektionsluken.

Der er såkaldte "usynlige lukker", der ikke ødelægger udseendet for meget.

Så er det fornuftigt at bringe nøglelinjerne i en usolder kasse og placere den over lugen. Dette vil noget komplicere installationen, men om nødvendigt give nem adgang.

Og alligevel er den mest optimale måde at organisere distributionsnoder (i hvert fald på hovedlinjerne) at tage kasser ud af loftplanet. Derfor bliver knudepunkterne lavet i korridoren (gangen), hvor man altid kan organisere en mezzanin. Alle kasser vil være tilgængelige, og på samme tid skjult fra visning.

Sådan lægger du kablet bagved loftet "Armstrong"?

Oleg
Jeg læste emnerne ti gange om kabellægning bag falske lofter, men jeg fandt ikke et direkte svar.
Så vi har et betonloft, Armstrong hævet loft, kabel VVG-ng (jeg understreger NG). Hvorfor skal du stramme kablet i den bølgede NG? Et dobbeltisoleret, ikke brændende kabel er meget nemt at udskifte.

Efter at have udført alt elektrisk arbejde, skal du foretage et sæt elektriske målinger, nemlig:

Hvis du i så fald ikke selvstændigt kan udføre elektriske målinger, skal du bruge tjenester fra specialister fra et mobilt elektrisk laboratorium.

RB-6
2.1.4
Elektriske ledninger er opdelt i følgende typer:
1. Åbn elektriske ledninger, lagt på overfladen af ​​vægge, lofter, krog og andre bygningselementer af bygninger og strukturer, understøtninger mv.
Ved åbne elektriske ledninger anvendes følgende metoder til lægning af ledninger og kabler: direkte på overfladen af ​​vægge, lofter mv. På strenge, kabler, ruller, isolatorer, i rør, kanaler, fleksible metalmuffer, på bakker, i elektriske stifter og trimme, fri suspension osv.
Åben elektrisk ledningsføring kan fastgøres, mobil og bærbar.
2. Skjulte elektriske ledninger - lagt ind i bygningselementerne i bygninger og strukturer (i vægge, gulve, fundamenter, lofter) samt på lofterne ved forberedelse af gulvet direkte under det flytbare gulv mv.
Til skjulte elektriske ledninger anvendes følgende metoder til lægning af ledninger og kabler: i rør, fleksible metalmuffer, kanaler, lukkede kanaler og hulrum i bygningskonstruktioner, i pudsede fur, under gips og ved monolithing i bygningsstrukturer under fremstillingen.

2.1.17
I kabelkonstruktioner, industrilokaler og elektriske rum til ledningsføring bør du kun bruge ledninger og kabler med skaller fra langsomt brændende eller ubrændbare materialer og ubeskyttede ledninger - kun med isolering fra langsomt brændende eller ubrændbare materialer.

2.1.19
Når der lægges ledninger og kabler i rør, blinde kanaler, fleksible metalhylster og lukkede kanaler, skal det være muligt at udskifte ledninger og kabler.

2.1.20
Strukturelle elementer af bygninger og strukturer, hvis lukkede kanaler og hulrum bruges til lægning af ledninger og kabler, skal være brandsikre.

2.1.32
Når man vælger typen af ​​ledninger og metoder til lægning af ledninger og kabler, skal der tages hensyn til kravene til elektrisk sikkerhed og brandsikkerhed.

2.1.33
Valget af elektriske ledninger, valget af ledninger og kabler samt metoden til deres installation skal udføres i overensstemmelse med tabellen. 2.1.2.
Hvis der samtidig er to eller flere forhold, der karakteriserer miljøet, skal ledningerne opfylde alle disse forhold.

2.1.36
Placering af ledninger og kabler, rør og kanaler med ledninger og kabler i henhold til brandsikkerhed skal opfylde kravene i tabellen. 2.1.3.

Tabel 2.1.2
Valget af typer ledninger, metoder til lægning og ledninger og kabler
Type ledninger og metode til installation - skjulte ledninger

Miljøforhold - alle slags værelser og udendørs installationer

I ikke-metalliske rør af brændbare materialer (ikke-selvslukkende polyethylen osv.). I de lukkede kanaler af bygningskonstruktioner. Under gipset.
undtagelser:
1. Det er forbudt at anvende isoleringsrør med en metalkappe i fugtige, især fugtige rum og udendørsinstallationer.
2. Det er forbudt at anvende stålrør og stålkedelige kasser med en vægtykkelse på 2 mm eller mindre i fugtige, især fugtige rum og udendørsinstallationer.

2.1.47
På steder, hvor mekaniske skader på elektrisk ledning er mulige, skal ledninger og kabler, der åbnes åben, beskyttes mod dem af deres beskyttelseskapper, og hvis sådanne skall mangler eller ikke er tilstrækkeligt stabile i forhold til mekanisk belastning, rør, kanaler, hegn eller brugen af ​​skjulte ledninger.

Tabel 2.1.3
Valget af typer af elektriske ledninger og metoder til at lægge ledninger og kabler i henhold til brandsikkerhed

Type ledninger og metode til lægning på baser og strukturer

Fra brandsikre eller brandhæmmende materialer

PUE 7
07/01/37
Kabelføring i lokalerne skal udskiftes: skjult - i kanalerne i bygningskonstruktioner, monolitiske rør; åbent - i elektriske sokkler, kasser mv.
På tekniske gulve, underjordiske gulve, uopvarmede kældre, loftsrum, ventilationskamre, fugtige og særligt fugtige lokaler, anbefales elektriske ledninger til at udføres åbent.
I bygninger med bygningsstrukturer lavet af ubrændbare materialer er ikke-udskiftelig monolitisk læggning af gruppens netværk i fure af vægge, skillevægge, gulve, under gips, i gulvforberedelseslaget eller i hulrummet af bygningskonstruktioner, der udføres med kabel eller isolerede ledninger i en beskyttelseskappe. Anvendelse af ikke-udskiftelige monolitiske ledninger i paneler af vægge, skillevægge og lofter, der er lavet under deres fremstilling på anlæg til anlægsindustrien eller udført i samleflader under montage af bygninger, er ikke tilladt.

7.1.38
Elektriske netværk bag uigennemtrængelige lofter og i skillevægge betragtes som skjulte elektriske ledninger og bør udføres; til lofter og hulrumsopdelinger af brændbare materialer i metalrør med lokaliseringsevne og i lukkede kasser; til lofter og i skillevægge af ubrændbare materialer * - i rør og kanaler fremstillet af ikke brændbare materialer samt ikke brændbare kabler. Samtidig skal det være muligt at udskifte ledninger og kabler.
________________
* False lofter lavet af ubrændbare materialer forstås som sådanne lofter, der er lavet af ubrændbare materialer, mens andre bygningskonstruktioner, der ligger over de hævede lofter, herunder gulve, også er fremstillet af ubrændbare materialer.

SP 31-110-2003
14.15
Elektriske ledninger i hulrum over uigennemtrængelige lofter og indvendige præfabrikerede skillevægge betragtes som skjulte og bør udføres:
- til ophængte lofter og hulrum i skillevægge af ikke-brændbare NG-materialer og brandbarhedsgruppe G1, til at udføre elektriske ledninger med ledninger og / eller kabler i ikke-metalliske rør og ikke-metalliske kanaler, der opfylder brandsikkerhedskravene, med lav røg- og gasemission)
- bagved lofter og i skillevægge af skillevægge fremstillet ved hjælp af materialer af brandbarhedsgruppe G2, skal elektriske ledninger laves med ledninger og / eller kabler i metalrør og metalkasser med en beskyttelsesgrad, der ikke er lavere end IP4X;
- til hængende lofter og i hulrum af skillevægge fremstillet ved hjælp af materialer af brændbarhedsgruppe G3, skal elektriske ledninger udføres med et kabel i metalrør og metalkasser med en beskyttelsesgrad, der ikke er lavere end IP4X;
- til hængende lofter og i hulrum af skillevægge lavet ved anvendelse af materialer af brændbarhedsgruppe G4 til at udføre elektriske ledninger med ledninger og / eller kabler i metalrør med lokaliseringsevne samt i metal døvbokse med lokaliseringsevne
- ledninger skal udskiftes.
Lokaliseringsevne er et stålrørs evne til at modstå en kortslutning i en elektrisk ledning, der ligger i den uden at brænde sine vægge - tabel 14.1.

Tabel 14.1 - Vægtykkelse af stålrør, der sikrer dets lokaliseringsevne

Summen af ​​tværsnitsarealerne (med isolering og kappe) af ledninger og kabler i en kanal må ikke overstige 40% af kanalens indre tværsnit. De frie ender af kasserne skal lukkes med endehætter, og enderne af kasserne med kabler og ledninger, der kommer ud af dem, skal forsegles med let aftagelig, ikke brændbar sammensætning.

Ledninger over strækloftet - metalslange uden valgmuligheder?

Jeg forvekslede emnet med stræklofter og ledninger bag dem.

Det er blevet gravet ud, at de fleste leverandører af stræklofter er en gruppe af brandbarhed G2, som ifølge EMP og nogle cirkulære dikterer ledningerne bag et sådant loft i metalslangen. Undtagelsen er Cerutti med sin type G1, som giver mulighed for en cirkulær (se nedenfor) lægning i selvslukkende korrugeringer eller kabler med indekset -ng-LS.

Men da det er gjort for sig selv, viser det sig uden en metalslange?

PUE 7.1.38. * Elektriske net, der ligger bag uigennemtrængelige lofter og i skillevægge, betragtes som skjulte elektriske ledninger og bør udføres: bag lofter og i hulrum af skillevægge af brændbare materialer i metalrør med lokaliseringskapacitet og i lukkede kanaler. til lofter og i skillevægge af ikke brændbare materialer * - i rør og kasser af ubrændbare materialer samt ikke brændbare kabler. Samtidig skal det være muligt at udskifte ledninger og kabler.

TEKNISK CIRKULAR OM ELEKTRISK WIRING
FOR SUSPENDEDE BELØB OG DELER

Energiministeriet i den russiske fædre

2. april 2004
N 7/2004

JEG GODKENDER
Associeringspræsident
"Roselectromontazh"
2. april 2004

aftalt
Leder af Gosenergonadzor
Ministeriet for Energi i Rusland
31. marts 2004

I forbindelse med udgivelsen af ​​den nye udgave af NPB 110-03 "Liste over bygninger,
strukturer, værelser og udstyr, der skal beskyttes
automatiske brandslukningsanlæg og automatisk brand
alarmer "og indførelsen af ​​den handling, der blev aftalt med Main
Kontoret for statens brandvæsen EMERCOM of Russia Code
af regler SP 31-110-2003 "Design og installation af elektriske installationer i boliger
og offentlige bygninger "foreslået, når der blev lagt ledninger til
Nedhængte lofter og skillevægge styres af følgende:

 • til ophængte lofter og hulrum i skillevægge
  fra ikke-brændbare materialer NG og brandbarhedsgruppe G1, elektriske ledninger
  Udfør med ledninger og / eller kabler i tilfredsstillende krav
  brandsikring af ikke-metalliske rør og ikke-metalliske
  kasser, samt kabler med indeks ng-LS (ikke forlængende
  brændende, med lav røg- og gasemission);
 • bag lofterne og i hulrummet af skillevægge lavet med
  ved hjælp af materialer af brændbarhed gruppe G2, elektriske ledninger
  Udfør ledninger og / eller kabler i metalrør og
  metal kasser med en grad af beskyttelse ikke lavere end IP4X;
 • bag lofterne og i hulrummet af skillevægge lavet med
  ved anvendelse af materialer af brændbarhedsgruppe G3, elektriske ledninger
  Udfør kabel i metalrør og metalkasser med
  beskyttelsesgrad ikke lavere end IP4X
 • bag lofterne og i hulrummet af skillevægge lavet med
  ved hjælp af materialer af brændbarhed gruppe G4, elektriske ledninger
  udføre med ledninger og / eller kabler i besiddelse af lokalisering
  evnen til metalrør samt besiddelse
  lokalisering evne af metal kedelige kasser;
 • ledninger skal udskiftes.
  Summen af ​​de områder af tværsnit af ledninger og kabler
  lagt i en enkelt kasse, bør ikke overstige 40% af det indre
  tværsnit boks. Gratis ender af kasser skal være
  lukkede endehætter, og enderne af kasserne kommer frem fra dem
  Kabler og ledninger skal forsegles med et ikke brændbart, let aftageligt
  sammensætning.
  Samtidig leveres brandsikring af elektriske ledninger
  overholdelse af kravene i kapitel 2.1 i OES, og det samlede brændbarhedsvolumen
  Isolering af kablede ledninger og / eller ledninger skal være
  mindre end 1,5 liter pr. 1 løbende meter.
  Denne cirkulære er gyldig, indtil der foretages ændringer til 7.1.38
  Regler for elektriske installationer.

2. april 2004

Udgravninger på internettet på brandsikkerhedscertifikater til strækmalerier:

Cerutti st
G1 B2 D3 T2 (">)
Extenza - G1

Descor (PONGS Germany)
G2 B1 D3 T2 ">
KM5 (G4) ">
G3 (normalt brændbar) B2 D3 T1 (">)

CLIPSO
G2 B1 D3 T2 (">)

PVC Light (Kazykozh)
G2 B2 D3 T2 ">

CTN (Frankrig)
G2 D3 T3 B1 / B2 ">

PVC Lackfolie (Renolit, PONGS - Tyskland)
G2 B2 D3 T2 (">)

Kabellægning bag det nedhængte loft

Om virksomheden »Spørgsmål og svar» Kabellægning bag Armstrong-loftet

Hej Ja bag de brændbare strukturer er det nødvendigt at beskytte kablet yderligere med et metalrør, da kabinettet ligger bag de ophængte lofter, anses ikke for åben ledning, men skjult. Ved valg af kabelbeskyttelse er det nødvendigt at overholde kravene til fastsættelse af de skjulte ledninger i henhold til brandsikkerhedsforskrifterne og reglerne for elektrisk installation af elektrisk udstyr til civil luftfart-7.

Kabling af kablet skal udføres i metalrør. Sådanne rør kan modstå en kortslutningsbrønd. Det er tilladt at udføre en sådan pakning i et korrugeret rør eller en plastikboks, og det er nødvendigt at lægge et lag af brandsikkert materiale (asbest, alabaster, gips osv.) Langs rørets eller kasseens længde samt på alle sider af disse beskyttelsesanordninger. Lagets tykkelse skal overstige 10 mm.

For at udføre elektrisk installation arbejde på kabel lægning bag Armstrong hævet lofter, er det nødvendigt at vælge mærke af kabel med LS indeks. Dette kabel har reduceret røgemission, gasemission og bidrager ikke til brænding. Bølgepap eller plastkasse bør også have indekset "ng", det vil sige at være sådan, at det ikke understøtter forbrænding.

Det er også nødvendigt at være opmærksom på valget af rørvægtykkelse, hvilket afhænger af materialet og sektionen af ​​ledere og er specificeret i SP 31-110-2003:

 • til aluminium og kobberkabler med et tværsnit på op til 2,5 mm 2 kan vægtykkelsen af ​​et metalrør være noget;
 • For aluminiumskabler med et tværsnit på op til 4 mm 2 Røret skal være 2,5 mm tykt og derover;
 • til kobberkabler med et tværsnit på 4 mm 2 og aluminium med et tværsnit på 6,0 mm 2, vægtykkelsen er allerede 2,8 mm mv.

Efter færdiggørelsen af ​​elektrisk arbejde er det nødvendigt at udføre et sæt test og elektrisk arbejde med afspejling af resultaterne af alle målinger i det elektriske laboratories tekniske rapport.

Link til lovrammer:

ICS Knowledge Base

Vores firma skal flytte til et nyt kontor. Virksomheden, som skulle installere netværket, udarbejdede et udkast til SCS (selvfølgelig kategori 5, 100 megabiter) af de nye lokaler. Ifølge projektet går næsten alle kabler over hævede lofter. På spørgsmålet: "Hvordan skal du fastgøre kablet over de hævede lofter?", Repræsentanten for virksomheden svarede: "Og hvorfor skal du fastgøre det, det går ikke overalt". Generelt vil de ikke rette kablet og hævde, at det er normalt, når kablet ligger på loftpanelerne. Jeg er ikke en stor ekspert i standarder for SCS, men det forekommer mig, at denne metode til lægning er forkert. Desværre syntes mine argumenter ikke overbevisende for dem. Det er klart, at kaste kablet over det nedhængte loft er meget lettere og billigere for os, men denne form for forsømmelighed kan ikke manifestere sig straks, men om et par år og kan være meget dyrere. I forbindelse med den aktuelle situation bedes du besvare følgende spørgsmål:

 • Er der krav / standarder for kabling over loftslofter?
 • Er der nogen standard, dokumenterede metoder til fastgørelse af kabler over et ophængt loft?
 • Hvad truer med at lægge kablet uden fastgørelse (fastgørelse)?
 • Hvordan påvirker fluorescerende lamper netværket?

Først en lille kommentar om SCS-kategorierne 5 og 100 Mbit. Betegnelserne megabit per sekund (Mb / s, Mbps, Mbps eller Mb / s) og megahertz (MHz, MHz) er ofte forvirrede. Betegnelsen MHz refererer til grænsen for frekvensområdet af kabelsystemets ydeevne. For eksempel har kategori 3 egenskaber defineret op til 16 MHz, og IBM Type 1A STP 150 Ohm komponenter har egenskaber defineret op til 300 MHz. Udtrykket Mbps henviser til den hastighed, hvormed digital information overføres mellem to stykker aktivt udstyr, når en bestemt applikation kører. For T1 er overførselshastigheden defineret til 1.544 Mbit / s, for 10BASE-T - 10 Mbit / s og for FDDI / CDDI - 125 Mbit / s (se tabel 1).

Digitale signal kodning metoder

På et tidspunkt, da ANSI / TIA / EIA-568-A-standarden blev oprettet, blev målene for kategori 5 udformet til at understøtte den højeste hastighedsprogram, der eksisterede på det tidspunkt - ATM 155 Mbs. Frekvensområde defineret til kabler, koblingsudstyr og kabelsystemer i kategori 5 - 100 MHz.

På baggrund af ovenstående kan det hævdes, at dit system, hvis det rent faktisk opfylder præstationskravene i basislinjen eller kategori 5-kanalen, vil kunne understøtte driften af ​​telekommunikationsapplikationer, hvis driftsfrekvensområder ligger inden for de angivne grænser.

Nu svarene på specifikke spørgsmål:

Spørgsmål 1: Er der krav / standarder for lægning af kabler over hængende lofter?

Svar: Ja, der er ret klart definerede. I dag er der to internationale standarder anerkendt af telesektoren, der styrer design og installation af kabelsystemer inden for kommercielle bygninger - ANSI / TIA / EIA-569-A og CENELEC EN 50174-2. CENELEC EN 50174-2-standarden er i øjeblikket på projektfasen og indeholder ikke specifikke krav til installation i loftrum.

ANSI / TIA / EIA-569-A-standarden indeholder følgende regler for installation af kabelsystemer i mellemrummet mellem det falske loft og det strukturelle loft:

- Generelle bestemmelser svarende til dem i BICSI nedenfor og -
-. uddrag fra standardtekst:

4.6.2.1 Planlægning
Projektet skal tilvejebringe egnede midler og metoder til at understøtte kabler fra telekommunikationsskabet til de arbejdspladser, det tjener. Det er forbudt at lægge kabler direkte på loftpladerne eller på gitteret.

4.6.2.2 Udryddelser
Der skal være mindst 75 mm lodret mellem loftspladerne og kabelsystemets ruter.

Hvad angår fastgørelsen af ​​kabelunderstøttelsesmidler til elementerne i falske lofter, standard 569-A, er det desværre (og det er mange eksperters mening inden for telekommunikationsindustrien), at denne praksis kan:

4.6.5.2. Det er tilladt at anvende en streng eller en stang, der tjener til at understøtte et falsk loft til montering af egnede kabelklemmer, der er forsynet med kabler med en samlet vægt, der er acceptabelt for denne klemme. Det er tilladt at anvende rammer med et falsk loft med en T-profil til montering af passende kabelklemmer, der er forsynet med kabler med en totalvægt på op til 0,7 kg / m. Låsens design bør ikke forstyrre installationen eller fjernelsen af ​​loftpladen.

Derudover er der mange forskellige installationsmanualer udviklet af organisationer og udstyrsproducenter. Et af de mest betydningsfulde og internationalt anerkendte dokumenter er BICSI - Telecom Distribution Methods Manual (TDMM) og Cabling Installation Manual (CIM) dokumenter. De indeholder følgende regler og krav:

Regler og krav i telematikdistributionsmetoder manual (TDMM) og kablingsinstallationsmanualen (CIM)

 • Loft monteret til installation
 • Rummet bag det falske loft giver dig mulighed for at installere kabelruter
 • Rummet bag det falske loft anvendes kun til lægning af kabler, der betjener gulvet nedenfor.
 • Adgang til rummet bag det hævede loft styres af ejeren af ​​bygningen.
 • Alle krav til standarder for design, installation og design af spor
 • Ejeren af ​​bygningen er ansvarlig for alle de negative konsekvenser i forbindelse med installatørernes arbejde for det falske loft og påvirker indbyggerne i bygningen
 • De områder, der anvendes til installation af kabelruter, er fuldt tilgængelige fra gulvet nedenfor.
 • Plader af et falsk loft skal let fjernes og placeres ikke højere end 3,4 m over det rene gulvniveau

Specifikke TDMM- og CIM-installationskrav til falske lofter:

 • Lodret rum på mindst 8 cm over ledningen og kablerne skal leveres.
 • Lodret rum på mindst 30 cm over bakker eller kanaler til montering af andre bakker eller kanaler skal være tilvejebragt.
 • Elementer af bygningsinfrastruktur (som f.eks. Belysningsarmaturer, konstruktionsmoduler, luftkanaler mv.) Bør ikke blokere adgangen til kabelbakker eller kanaler
 • Loftsplader, understøtningsrammer og vertikale monteringsorganer er ikke tilfredsstillende midler til understøtning af kabelbaner. Loftsrør, bakker og kanaler skal fastgøres til det strukturelle loft eller vægge ved hjælp af udstyr, der er specielt designet til installation.
 • Kabelruter skal have tilstrækkelig understøtning til at modstå kabelføringsproceduren.
 • Kabelspor skal installeres med en minimum lodret klaring på 8 cm over de falske loftsplader og dets rammer for at sikre adgang til dem.
 • Det er forbudt at lokalisere eller fastgøre kabler eller kabelruter direkte på de falske loftfliser, dets rammer, vertikale støtteorganer eller andre elementer.
 • Hvis der er plads nok mellem det falske loft og det strukturelle loft, anbefales det at gå mindst 15 cm mellem pladerne og kabelruterne.

Spørgsmål 2. Er der standard, dokumenterede metoder til fastgørelse af kabler over loftet?

Svar: Ja, men desværre er det i vores afsnit umuligt at nævne en kort beskrivelse af de vigtigste metoder, da der er så mange, at manualerne på dem har mængder flere gange større end de mængder af den standard, der styrer deres brug.

I gruppen af ​​fig. 1 er der illustrationer af nogle af dem - bare disse billeder var nu ved hånden.

Gruppen af ​​figurer 1. Eksempler på nogle metoder til installation af kabel- og kabelruter i rummene bag falske lofter

Specialiserede kabel kroge på strukturelle bjælker (bemærk de nødvendige afstande mellem elementerne - det sidste billede)

Specialkabelkrog på snoren

Kabelfastgørelse med kabelklip og hængsler

Kabelinstallation med kabelbakker

Spørgsmål 3. Hvad truer ledningen af ​​kablet uden at fastgøre det (fastsættelse)?

Svar: Hvis du mener at "lægge" kablet ved blot at smide det på de falske loftsplader, så kan konsekvenserne være mest ubehagelige, selvom det er fastgjort til noget af det falske loft. Telekabler skal understøttes ved hjælp af enheder, der er designet specielt til dette formål og installeres uafhængigt af andre strukturelle komponenter.

Figur 2. Eksempler på den forkerte måde at organisere kabelstøtte på

Det er ofte praktisk at vedhæfte kabler til allerede eksisterende konstruktionsdele (for eksempel rørledning). Denne ukorrekte installation medfører imidlertid tre problemer:

 1. Kablet udsættes for en vis indvirkning under vedligeholdelsesarbejde udført af personale på denne struktur. Onkel Vasya, en tekniker, der betjener det falske loft i din bygning, ankommer og ser, at der er en slags ledning eller kabel fastgjort til det falske loft, som han skal udskifte (eller trække, flytte osv.). Han vil skære det af og være helt rigtigt.
 2. Støttestrukturen kan fungere som et distributionsnet for en bestemt tjeneste, hvilket kan føre til forringelse af dine kabelegenskaber. Denne service kan udgøre en trussel mod termisk, elektrisk eller for høj fugtighed.
 3. Alle konstruktionskomponenter er monteret på den specifikke belastning (vægtmodstand). Vedhæftning af kabler til dem kan føre til overtrædelse af belastningsforholdene. Jeg vil give et bestemt eksempel. I et af lokalerne for et nyt kontor i en bestemt organisation blev der installeret et falsk loft på et ret stort område, kablerne blev kastet (eller fastgjort til strængerne) som i dit tilfælde direkte på det falske loft. Mindre end et par dage, som i loftet dannet i midten af ​​rummet sag en halv meter dyb. Ejeren måtte træffe nødforanstaltninger for at fjerne nødsituationen.

Spørgsmål 4. Hvordan påvirker fluorescerende lamper netværket?

Svar: Negativ. De selvlysende lamper og anordninger, der bruges til at initiere og understøtte udladningen, er kilder til elektromagnetisk interferens med et bredt frekvensspektrum. I øjeblikket indeholder standarderne for telekommunikationssystemer ikke krav til afstande til sådanne genstande - de erstattes af henvisninger til reguleringsdokumenter (f.eks. I 569-A-standarden - ved NEC). Men i den tidligere udgave 569 (1990) eksisterede et sådant krav eksplicit:

10.4.2 Åbne eller ikke-metalliske stier (for eksempel åbne bakker eller plastkasser) skal være placeret i tilstrækkelig afstand fra støjkilder for at fjerne eventuelle interferensproblemer. Sådanne spor bør ikke være tættere end 120 mm fra fluorescerende belysningsanordninger. Der bør lægges særlig vægt på at lægge sådanne ruter væk fra ballastresistensen og kraftige udladningsanordninger.

På trods af at denne version af standarden ikke har været i kraft siden 1998, anbefaler jeg at bruge ovenstående krav, da søgningen efter lignende regler i reguleringsdokumenter er ret vanskelig, og søgeresultatet, hvis det adskiller sig, er meget ubetydeligt.

Sådan ledes ledningerne under strækloftet?

Krav til elektrisk arbejde

Det første, jeg gerne vil fortælle dig, er hvordan man gør det elektriske ledninger under spændingsloftet sikkert. Som du ved, kan dirigentens spænding varme op, især hvis du vælger den forkerte kabelstørrelse for strøm og strøm.

Hvis installationen af ​​elektrikere vil blive lavet på en brændbar overflade, fx træ, skal du overveje følgende punkter:

 • Kabelføring skal nødvendigvis ske i et stålrør eller en hylster, som, når kablet opvarmes, vil forhindre tænding af trægulve, vægge eller det samme strakte loft.
 • Samlingerne mellem rørene skal også beskyttes med ikke-brændbare materialeforseglinger.
 • Kablet til ledninger under strækloftet skal være ubrændbart, ideelt også med lave røgemissioner. I dette tilfælde er egnet kabel VVGNG, VVGng-ls eller importeret leder - NYM.

Hvis du beslutter at lægge ledningerne på betonloftet, så allerede i stedet for stålrør, kan du bruge en korrugering. Dens formål er at beskytte ledningerne fra flammespredning under en kortslutning, samt at beskytte strækloftfilmen mod smeltning, når lederen er meget varm. Det skal også bemærkes, at for at installere en spotlight i det nedhængte loft er der ingen grund til at beskytte kablet med et bølgepap, som i dette tilfælde passerer elen gennem en transformator, der konverterer 220 volt til en sikker 12 V. Under reduceret spænding bliver kablet næsten ikke opvarmet, hvis det er korrekt tilsluttet.

Funktioner af elektriske ledninger

Så nu skal vi snakke om, hvordan du gør ledningerne under strækloftet med dine egne hænder. I trin-for-trin vil der blive lavet instruktioner om installation af betongulve, som findes både i lejligheder og i private hjem.

Faser af elektrisk arbejde:

 1. Tegn ledningsplanen for loftledningerne fra distributionsbrættet. Vi gør opmærksom på, at ledningen skal være strengt parallel og vinkelret på væggen og loftet. Distributionsbokse skal placeres, så de altid kan åbnes til reparation og vedligeholdelse. Det bør ikke være uagtsomt at udarbejde en installationsordning, da Uden det kan du have forvirring, og ledninger vil ikke kun være ubelejligt, men også usikre. Sammenligning af gode og dårlige ledningsoptioner, som du kan se på billedet nedenfor.
 2. Overfør tegningen til overfladen ved hjælp af et bygningsniveau (normalt laser).
 3. Ved hjælp af en perforator skal der laves huller til klammerne eller klipene (afhængigt af hvad du vil bruge til fastgørelse af elektriske ledninger). Afstanden mellem fastgørelseselementerne skal være sådan, at ledningen ikke sænker efter installationen. Som regel skal du tage afstand fra 50 til 90 cm.
 4. Monter forbindelsesbokse i henhold til diagrammet, klip og fastgør ledningerne under spændingsloftet. Først skal du passere ledningen gennem korrugeringen ved hjælp af en ledning (wire) installeret indeni. Derefter fastgøres det korrugerede rør i klip og forbindes til distributionskasser. Frigivelsen af ​​ledningen fra hver ende af korrugationerne skal være mindst 15 cm for at forbinde ledningerne, som vist på billedet.
 5. Tilslut ledningerne til hinanden og kontroller rigtigheden af ​​det arbejde, der udføres ved visuel inspektion, samt et multimeter (for at bestemme om ledningerne er kortsluttet).

Det er hele teknologien for elektrisk arbejde. Som du kan se, er ledningen under det hængende loft nemt at håndtere, det vigtigste er at være forsigtig og overveje de anbefalede anbefalinger. Vi anbefaler dig straks at se et videoeksempel, som viser et færdigt billede af ledningens ledning i loftet.

Alternative overlapningsmuligheder

Så du ved, hvordan du selvstændigt kan udføre installationen af ​​ledninger i andre versioner af gulve - armeret beton og træ under et strækloft, nu skal vi kort diskutere nuancer under installationen. Så overvej følgende tips fra fagfolk for at gøre ledninger sikkert og nemme at vedligeholde:

 • Hvis overlapningen er repræsenteret af en plade med hulrum indeni, er det bedre at køre kablet inde i de eksisterende hulrum, som normalt er placeret hver 100-140 mm. Strobenie under ledninger i dette tilfælde er strengt forbudt. Du ønsker ikke at bruge hulrum, du kan lave åbne ledninger ved hjælp af korrugerings- eller kabelkanaler.
 • Tilslutning af metalrør til ledning af det elektriske netværk på et træloft skal svejses. I dette tilfælde skal distributionskasser også være lavet af metal, med en grad af beskyttelse på mindst IP 65.
 • Så at gipset ikke smuldrer på kabels beliggenhed, hvilket vil varme op, om end lidt, men stadig, derudover bruge et forstærkningsnet på ledningsstederne.
 • Det anbefales generelt ikke at køre kablet under et strakt loft uden korrugeringer på grund af at der altid er fare for oversvømmelser ovenfra. For at beskytte ledningerne igen fra fugt, anbefales det at placere det i korrugeringen alligevel, især på badeværelset.

Det var alt, hvad jeg ønskede at fortælle om, hvordan man ledede ledningerne under loftspændingen. Vi håber at nu ved du, hvordan elektrisk arbejde skal udføres, og hvad man skal gøre, så det elektriske hjemmenetværk er sikkert!

Hvorfor ligger kablet oftest bag et falsk loft?

I moderne elektrisk praksis er det sædvanligt at fokusere på lægning af kabellinjer i vandrette overflader. Gulvet passer bedst til dette, men hvis du bruger en betonplade, vil det være ret problematisk at fjerne ledninger fra det. Derfor skal kabler, der oftest udsættes for undersøgelser eller endog forskydning med ændringer i strukturen i det elektriske netværk, lægges over loftet.

At lægge kablet bag det falske loft giver mange fordele. For det første giver denne ordning dig mulighed for hurtigt at afmontere en del af det vandrette overfladebelægning - takket være dette gennemføres kabelisoleringstest og andre undersøgelser hurtigst muligt. Derudover har mange moderne metalstrukturer specialbakker og profiler, der er egnede til lægning af strømkabler og kommunikationslinjer.

Hvordan lægges kablet bag det falske loft?

Arbejdsplanen i dette tilfælde vil være ret simpel, men du bør kende de grundlæggende regler, når du gennemfører elektrisk installation i loftet. Det er især forbudt at anvende terminalbokse og andre koblingsanordninger - de skal have konstant adgang til at udføre det nødvendige arbejde. Det er også bedre at undgå omdrejninger af kabellinjer i loftet - men hvis du har brug for at oprette sådanne eller danner grene, skal det gøres helt i rette vinkel.

Kabelbelægning på loftet kan ikke udføres uden yderligere beskyttelsesanordninger. I tilfælde af suspenderede strukturer, ville den bedste mulighed være at bruge en bølgepæl, der er dannet af PVC-plast. Du kan også bruge stive rør fremstillet af lignende materiale, men de vil skabe en stor belastning på loftet. Hvis strukturen er dannet af metal, skal den være forbundet med jordsløjfen og det potentielle udligningssystem for at undgå problemer.

Hvilke ledninger er bedre at bruge, når du lægger kablet bag det ophængte loft?

For at sikre maksimal beskyttelse er det værd at bruge ledninger, der opfylder de øgede krav til brandsikkerhed. Især er det nødvendigt at vælge produkter, der har præfikset "ng" i deres navn, hvilket betyder evnen til at modstå antændelse. Det vil også være godt, hvis der i produktets navn ud over den første forkortelse også er angivet et andet - LS, hvilket betyder, at materialet ved smeltning og smoldering udsender lille røg. Under disse forhold kan tråden lægges på en skjult måde som angivet i det følgende billede.

Hvis du henter en ledning, der opfylder kravene til isolering og ledende ledninger på samme tid, ikke fungerer, skal du bruge beskyttelsesmaterialer, som blev diskuteret ovenfor. Under alle omstændigheder er det værd at bruge kabler, hvis syntetiske kappe har mindst to lag.

Nedenfor kan du bruge online-kalkulatoren til at beregne omkostningerne ved elektrisk arbejde.