Tilslutning spotlights til gipsplader lofter

Eventuelt loft, uden ekstra dekorative elementer, ser ærligt ud kedeligt. Derfor anbefaler professionelle designere at vælge den rigtige belysning, som helt kan ændre både loftets udseende og den samlede atmosfære i rummet.

En af de mest populære belysningsmuligheder for værelser er forsænket spotlights, som giver mulighed for at løse to hovedopgaver på én gang: Sikring af ensartetheden af ​​lysfluxen over hele rummet og forbedring af æstetiske egenskaber ved et standard enkeltgipsgipspladeloft.

Spotlights har flere fordele, for eksempel kan du arrangere yderligere belysning for bestemte zoner, eller installere dem i grupper med separate forbindelser til det elektriske netværk. Det er værd at bemærke, at installationen af ​​denne type belysningsarmaturer er meget enklere, end det forekommer ved første øjekast, og kræver et minimum af viden om elektroteknik fra installatøren. For deres vellykkede installation er det nok at studere flere grundlæggende funktioner ved installationen.

Hej kære læsere af Electric in House hjemmeside, i dag vil vi overveje en anden artikel om emnet belysning, nemlig installation og ledningsdiagram for tilslutning af spotlights til gipspladens lofter til en to-knap switch.

LED spotlights

I butikker, der sælger belysningsarmaturer, er der en bred vifte af indlejrede drejede lys, designet til at arbejde med forskellige typer lamper. Formen, farven og størrelsen kan også variere betydeligt, men installationen gøres altid ved hjælp af samme teknologi.

Jeg foreslår at overveje standardmetoden til installation af denne type belysningsenheder. Eksempelvis vil spotlights til gipslofter i SVETOKOMPLEKT mærket, udstyret med en G5.3 base, blive brugt.

Det er nødvendigt at præcisere, at de brugte lamper med G 5.3 base kan være af forskellige typer: fluorescerende, halogen eller LED. For nylig er LED-lamper med en række fordele populære:

 • - Lyset fra lampen er rettet i en retning (der er ingen omvendt glød) - en vigtig faktor ved montering i hængende og nedhængte lofter
 • - kompaktitet, lampens installationshøjde overstiger normalt normalt ikke 50 mm;
 • - høje lysstrømhastigheder;
 • - Effektivitet, LED-lampe med en effekt på kun 4 W, i henhold til parametrene for lysstrømmen er sammenlignelig med en standard 60 watt glødelampe. Lamper er ideel til den praktiske gennemførelse af begrebet energibesparelse, som bliver stadig vigtigere hver dag;
 • - lav varmeemission i forhold til halogenlamper;
 • - der er ingen flimmer effekt karakteristisk for kompakte fluorescerende lamper;
 • - Moderne LED lamper kan bruges ikke kun til at fremhæve bestemte områder i rummet, men også som den vigtigste kilde til belysning;

I retfærdighed kan du se, at halogenlamper har et bredere spektrum af lysemissioner, men denne egenskab spiller ikke en særlig rolle, når du vælger en kilde til belysning.

Valget af installationssted og installation af huller i loftet

Så hvad kan man sige om stedet for installation af point. Den første er, at det er nødvendigt at bestemme på forhånd, hvor de vil blive installeret i hvilken rækkefølge og i hvilken mængde. Det er i færd med at installere rammen (før gipspladepanel), du kommunikerer med mesteren (elektriker) og siger, hvor mange lamper du vil have, og hvordan de skal medtages, generelt diskuterer alle arbejdsmomenter.

Dette giver dig mulighed for at forudinstallere flere uafhængige lyskredse og distribuere kilder korrekt. Den bedste mulighed er at markere installationsstedet på arbejdsskitse.

For eksempel at designe hele ting på computeren. På samme tid og se, hvordan placeringen af ​​lyskilderne på den ønskede loftsfigur vil se ud. Det er ikke så svært i vores tid.

Når du vælger et installationssted, er det meget vigtigt, at hullet under lampen ikke falder på rammelementerne (metalprofil). Nå, forestil dig, når rammen er klar, kommer en elektriker ind, skærer et hul under prikken og får en krone i metalprofilen. Selvfølgelig skal hele denne forretning blive redone, og det er ikke nødvendigt for nogen.

Afstanden til nærmeste profil skal være 2-3 centimeter fra hullets kant. Ellers vil armaturet ikke kunne fastgøres med en standardlås.

Efter installation af plader af gipsvæg kan du gå videre til skærehullerne for lamper. Der er flere måder at skære huller på, men det er bedst at bruge en særlig krone til gips. For det første er det praktisk, og for det andet svarer diameteren af ​​hullet fuldt ud til det valgte spotlys. Inden du skærer hullerne, skal du omhyggeligt dobbelttjekke kronens størrelse og sørge for, at det er den rigtige diameter.

Du skal ikke være bekymret, hvis der sker små skævheder eller uregelmæssigheder i processen med at skære igennem hullerne, bliver de lukket af den ydre del af sagen. Nogle herrer bruger en almindelig kontorkniv, men det er ikke altid praktisk, og nogle gange traumatisk.

Jeg har set tilfælde, hvor mine kolleger ikke havde en krone ved hånden, vejen ud var ret simpel. Vi trækker lampen ud af lampen, sæt den i loftet, cirkulerer den rundt om perimeteren med en blyant og derefter borer hullerne i gipset med en regelmæssig øvelse langs den tilsigtede linje. Brug derefter en brevpapirkniv til at afskære alt overflødigt langs kanterne.

Et vigtigt punkt: Hvis placeringen af ​​spotlights ikke blev fastlagt på forhånd, og der er en chance for at komme på metalprofilen, skal du selv angive placeringen af ​​strukturelementerne selv. Der er to muligheder: spørg arbejdstagerne, der monterede loftet, eller brug en magnet.

Efter at hullerne er skåret igennem, er loftet færdigt - maleri, klæbende tapet.

Jeg var heldig, jeg så strukturen i færd med at installere, det vil sige rammen selv inden gipsplader. Under installationen skal du enten sprede ledningen jævnt over hele overfladen, eller spørg installatørerne om det.

Ledning i rammen

Det er også tilrådeligt at lægge ledningerne under montering af rammen, igen opmærksom på dette punkt - det er bedst at bestemme på forhånd, hvor spotlightsne til gipspladens lofter vil blive installeret, og hvilken slags tilslutningssystem vil blive brugt! Dette vil betydeligt fremskynde forbindelsesprocessen og undgå uønskede vanskeligheder.

Hvis du installerer mange prikker på et hængende loft i tæt afstand fra hinanden, kan du lægge en ledning til kun en (det nærmeste hul på loftet til indgangspunktet for ledningerne er valgt). Så er loftet monteret, og hullerne skæres igennem, og tråden trækkes simpelthen fra punkt til punkt.

Men det er dog bedre at lægge kablet på forhånd til alle installationssteder, så det sikres til rammen med plastikbånd. Ledningen er fastgjort uden at strække, jeg anbefaler at aflade en lille sagging.

I mit tilfælde strækkede ledningerne langs væggen fra forbindelseskassen og blev bragt ind i kassen. Han lagde en tre-core wire, da det var planlagt at placere seks spotlights på rammen, opdele dem i to grupper og forbinde dem til en to-knap switch. Tilslutningsskemaet til 220 volt spotlights blev monteret på en sådan måde, at en gruppe (tre lamper) blev tændt med en kontaktnøgle, den anden gruppe - med den anden.

Og selvfølgelig spørgsmålet med valget af kabel, hvilken skal man bruge? Kablet til at forbinde til at vælge, baseret på kriterierne for pålidelighed og kvalitet.

Det er bedst at bruge en kobberkabelserie VVGng. Problemet med aluminiumskablet er ikke engang overvejet. Over tværsnittet kan jeg sige for de nuværende økonomiske lamper med et tværsnit på 1,5 mm2 ville være nok. I dette eksempel brugte jeg kablet VVGNG 3 * 1.5 (tre-core, som tilsluttet en to-knap switch).

Installation af spotlights i gips

Når hullerne er klare, er loftet malet, så vi kan fortsætte med installation af spotlights. Dette arbejde kræver øget opmærksomhed, da det er nemt at beskadige loftets dekorative belægning.

Først og fremmest skal du strække ledningerne i de skårne huller, og kun derefter fortsætte direkte til installationen. På sagen er der specielle fjederbelastede antenner, som fastgør den til gipsvæggen.

Installationsteknologien er meget enkel: antennerne bringes sammen, så er lampen indsat i hullet i loftet. Under fjedrenes virkninger divergerer antennerne og presser kroppen tæt på pladen af ​​gipsvæggen.

Da fjedrene er stærke nok, holder du dem med dine hænder meget ubelejligt, og du kan også beskadige loftet.

Og hvis lampen ikke kunne installeres fra første gang, er det ret problematisk at fjerne det. Derfor skal alt gøres langsomt og omhyggeligt. For nemheds skyld kan du trække lampen ud af huset (hvis designet tillader det) og allerede justere installationen med fingrene indefra.

Sådan monteres forbindelsesdiagrammet for spotlights 220V

Den sidste fase af vores arbejde er at forbinde bunden af ​​rampelyset til hovedkablet og feste lamaen i sagen med en speciel låse.

Forbindelse til hvert punkt vil blive lavet af en loop uden at bryde hovedledningen.

Først skal du justere længden af ​​strømkablet (efterlader en margen for yderligere installation i loftet), fjern derefter beskyttelsesskappen og tag isoleringen fra de ønskede kabelkerner.

Så forbinder vi ledningerne fra bunden til de ledige ledninger. Alle forbindelser er lavet ved lodning. Anbring forbindelsen korrekt, isoler. Så gør med hvert punkt.

Det sidste skridt er at indsætte lampen i patronen og fastgøre den i lampehuset med en speciel låse.

Og det er det, det udførte arbejde ser ud (en omskifter er tændt)

Og så fungerer belysningen med fuld kapacitet. (S. S. En lampe var endnu ikke blevet indsat i kassen)

Jeg håber, at disse tip hjælper dig med hurtigt og præcist at installere spotlights til gipspladens lofter og fuldstændig omdanne det indre af rummet.

Sådan installeres spotlights i gipsvæg?

Montering af spotlights i et gipsloft har mange fordele, nemlig:

 • det er ikke noget kompliceret, selv en elektriker kan klare;
 • tager meget lidt tid (fix 1 stykke i ikke mere end en halv time, hvis alt er forberedt);
 • høj kvalitet belysning af rummet, især hvis du bruger økonomiske LED lamper;
 • pærer gemmer sig i loftet uden at forkæle det indre af rummet.

Vi gør opmærksom på, at LED-lamper anbefales til brug som lyskilder. de har en temmelig høj lysflow og en ressource af arbejde. Derudover kan disse produkter spare mere end 30% af elektriciteten!

Forberedende arbejde

Til en start trækkes kablet i en beskyttende korrugering gennem konstruktion af profiler til den omtrentlige installationsplacering af spotlights i gips. Selve tråden ledes fra hovedkortet til krydsekassen, fastgjort i selve rummet. Du kan lære mere om denne begivenhed i artiklen: Installation af elektriske ledninger i huset.

Fra forbindelsesboksen er det nødvendigt at bringe en kabelrute til installationsstedet for spotlights i gipsloftet. Til dette anbefales det at bruge en af ​​følgende ledere: VVGng 3 * 1.5; PVA eller GCGM. For at vælge den mest egnede leder anbefales det at udføre beregningen af ​​kabeltværsnittet. Normalt for linjen af ​​belysning er nok, 1,5 millimeter kobber leder.

Vi gør opmærksom på, at mange selvlærte elektrikere forsøger at lette deres arbejde og tilslutte lamper i rækkefølge fra en linje, blot ved at forbinde produkterne til hinanden med sløjfer. Vi anbefaler ikke at bruge denne installationsmetode, da i dette tilfælde vil belastningen stige markant og "falde på skuldrene" af det allerførste sted for forbindelse til hjemmet ledninger. Som følge heraf kan der forekomme overbelastning, hvilket fører til selvantændelse af ledninger og kortslutning.

Når ledningerne er skilt, kan du fortsætte til hovedprocessen.

Hovedproces

Så omfatter installationen af ​​pletter i gipsvæggen følgende trin:

 1. Væg forberedelse
 2. Produktforbindelse
 3. sikkerhedskontrol

Lad os overveje hvert trin i at montere en spotlight i mere detaljeret omfang.

Madlavning af væggene

I denne artikel overvejer vi installationsarbejdet, hvis loftet er gipsplader. Alt du behøver er at skære loftet fliser. Strober kaldes pladser til installation af lampen. De kan være firkantede eller runde, afhængigt af produktets form.

I begge tilfælde skal du installere en spotlight i gipsvæggen, og du skal bruge følgende materialer og værktøjer:

 • elektrisk boremaskine;
 • krone til arbejde med træ;
 • tynd og indikator skruetrækker;
 • terminalblokke;
 • tang.

Først og fremmest skal du slukke for strømmen i netværket og kontrollere dens tilstedeværelse med en indikatorskruetrækker (du kan bruge den i en stikkontakt eller på kontakter i loftet). Derefter bor et hul i gipsvæggen. Kronens diameter skal nødvendigvis falde sammen med kroppens diameter (maks. Løbe op til 3 mm).

Vi gør opmærksom på, at det er muligt, at dit valgte hul rammes af profilerne. I dette tilfælde ødelægger du kun loftet, fordi installer en spotlight under gipset mislykkes. For at undgå et sådant problem anbefaler vi, at du på forhånd markerer de steder, hvor profilerne er installeret, eller brug en hjemmelavet metaldetektor til at kontrollere deres tilstedeværelse på det rigtige sted.

Vi forbinder kontakter

Når hullet i gipsvæggen bliver skåret, skal du finde de ledninger, du har bragt fra forbindelsesboksen, og tilslut dem til lampen. Den mest effektive måde at forbinde ledninger på er at forbinde terminalerne eller til almindelige klemmer. Deres fordel er i god fiksering og isolering af kernerne, såvel som i høj installationshastighed. Derudover er det muligt ved hjælp af disse stik at fastgøre lederne af forskellige sektioner og fremstillingsmateriale.

Efter tilslutning er det nødvendigt at fastsætte spotlampen i gipsloftet. For at gøre dette holder vi forårsfødderne med vores hænder og sætter forsigtigt kroppen ind i stroben. Der er et såkaldt trick af elektrikere: Forbered benene med ledning (som vist på billedet) og efter installationen bider du ledningen med wire cutters. Dette trick er rimeligt at bruge, når du bruger skrøbelige lofter og dyre produkter, fordi Hvis fixeringen fejler første gang, kan fødderne beskadige loftmaterialet.

Når sættet sidder i sædet, er det nødvendigt at skrue en lyspære, hvis bundens type er gevind og fortsæt med at kontrollere.

Jobkontrol er ret simpelt. Alt du behøver er at tænde strømafbryderen, så spændingen går til hjemmenetværket. Hvis der ikke glitter noget, og lampen tændes, som det skal - du har gennemført installationen og tilslutningen korrekt!

Regler og tips

For at gøre installationen af ​​spotlights i gipsvæg hurtig og sikker, er du opmærksom på et par nyttige tips fra elektrikerne:

 1. Læs de farvekodede ledninger inden installationen. Nogle gange kan det være ikke-standard. Hvis du forvirrer fasen med nul og forbinder kontakterne forkert, undgår du problemer.
 2. Hvis du beslutter at tilslutte spotlights gennem en lysdæmper, skal du sørge for at købe dæmpbare LED lamper, siden konventionelle pærer vil hurtigt svigte, når de bruges med en dimmerkontakt.
 3. Sørg for at sørge for kvalitet jordforbindelse ledninger, fordi det kan redde dit liv.
 4. I stedet for terminalstrimler kan du bruge krympede kerner. Effektiviteten bliver den samme, bruger kun mere tid.
 5. Kabelføring er nødvendig, når væggene allerede er færdige.
 6. Vær ikke bange for at forbinde spotlights uafhængigt. Der er ikke noget svært der, foruden denne begivenhed kan du gemme mindst 400 rubler (den gennemsnitlige pris for installation af en enkelt spotlight af en mester).
 7. Når du bruger fluorescerende lamper, må du ikke berøre dem med dine hænder, ellers vil levetiden for belysningen reduceres markant.
 8. Hvis produktets krop er firkantet, skal du stadig skabe en rund shingled krone, så klippe hjørnerne med en kniv (gipsplankloft).
 9. I tilfælde af at du beslutter dig for at gøre belysningen på badeværelset med spotlights, skal du købe produkter, der arbejder fra en trin-transformer med 12 volt. Denne spænding er sikker for mennesker, og hvis der opstår en lækage af strøm, vil konsekvenserne ikke være farlige for dig.
 10. Før du installerer pletterne, er det vigtigt at placere dem korrekt i loftet, så de effektivt belyser rummet og samtidig ser smukke ud. Hvordan placere spotlights på loftet, vi fortalte i en separat artikel!

Det var alt, hvad jeg ønskede at fortælle dig om, hvordan du installerer en spotlight i gipsvæggen med dine egne hænder. Vi anbefaler denne belysningsmulighed til brug i køkkenet og i badeværelset, hvor der kræves retningsbelyst belysning af funktionelle områder!

Do-it-yourself spotlights installation

Installation af spotlights med egne hænder, i modsætning til folkelig mening, er ikke en kompliceret elinstallationsproces, tager lidt tid og kræver ingen speciel special træning. Denne artikel indeholder et detaljeret trin for trin foto af installationsmanualen, efter at have læst hvilket, hvis du installerer prikker med dine egne hænder, vil det ikke medføre problemer eller problemer.

Det er værd at bemærke, at den største fordel ved spotlights i forhold til andre belysningsenheder (lysekroner, væg- og loftlamper) er ensartet belysning af hele rummet og næsten fuldstændig mangel på skygge fra genstande, hvilket har en meget gavnlig indvirkning på vores vision.

Der er mange forskellige muligheder for montering af spotlights, som hver især bruger sit eget specifikke mærke af ledninger, metoder til fastgørelse af dem til loftet og tilslutning til lamper og mellem dem. Også lamper kan have forskellige lamper, for eksempel ved 12 volt, hvor forbindelsen er lavet gennem en down-current transformer, ved 220 volt, og LED-lamper bliver meget populære nu. I vores eksempel overvejer vi muligheden for at montere 220 volt spotlights med glødelamper, som er den enkleste, sikreste, mest pålidelige og praktiske.

Hvad er det nødvendigt at overveje inden installationens start?

Som regel er løveens del af ophængte lofter monteret af materialer, der er modtagelige for brænding; disse kan være plastpaneler, MDF-paneler, alle former for stræklofter, krydsfiner eller spånplader. I vores eksempel er loftet lavet af plastpaneler.

Denne type loft er særligt brændbart, så der skal lægges særlig vægt på brandsikkerhed. For denne sag er det:

 • ikke brændbare, varmebestandige ledninger
 • pålidelig metode til at forbinde ledningerne sammen
 • det rigtige valg af strømlampe, der vil blive installeret i lamperne

Kravet om anvendelse af ikke brændbare ledninger gælder for alle typer lofter, især når de anvendes i glødelamper og halogenlamper i spotlights. Da deres brug er en stærk varme udsendt af lampen på begge sider af loftet. Ledninger udsættes konstant for stærk varme, skal modstå langvarig temperaturbelastning, ellers kan isoleringen bryde, kortslutning og brand. Jo større lampeffekten er installeret i rampelyset, desto stærkere er den varme, som ledningerne udsættes for.

Vælg en ledning

Der er mange ubrændbare eller upåvirkede brændende mærker af ledninger, men vi skal finde en, der specifikt opfylder vores kriterier:

 • brænd ikke
 • modstå langvarig udsættelse for høje temperaturer

Disse egenskaber er fuldt besiddet af trådmærke RKGM.

Wire RKGM - blødstrenget, kobbertråd, varmebestandig, varmebestandig, ikke brandfarlig.

Det har to isolerende lag:

 • ydre, består af lakeret glasfibervikling
 • intern, lavet af silikongummi med særlig styrke

Temperaturegenskaber fra -60 til +180 grader Celsius. Det store omfang af denne ledning omfatter bade og saunaer, hvor opvarmning af luft og temperaturfald går op til kritiske værdier.

Trådforbindelse

For at forbinde ledningerne til hinanden skal du bruge en håndkrympning af håndpresser og kobberhinde.

For blød kobbertråd er denne metode til tilslutning næsten perfekt, som kun kan rides ved lodning med tin.

Hvis der ikke er nogen pres på hånden, kan en elektrisk tang eller wire cutters tjene som et alternativ til det, hvis funktionsprincip ikke adskiller sig fra princippet om ledningskrympepressen.

På hvilken afstand skal der placeres spotlights på loftet

Da spotlights er strukturelt installeret inde i loftet, har de en begrænset belysningsvinkel, lige ved siden af ​​armaturet er det 30 grader, og begynder derefter at sprede sig.

For optimal belysning skal armaturerne placeres således, at den lysfløde, som de udsender, nødvendigvis skærer hinanden. Således opnås en ensartet fordeling af en lysstrøm.

For eksempel; Med en lofthøjde på 2,5 meter er det ønskeligt at fordele lamperne fra hinanden ikke mere end 1 meter og højst 60 centimeter fra væggen.

Nu har vi mulighed for at se hele billedet og se, hvordan spotlysene vil se ud og om nødvendigt rette deres placeringer. Efter krydsene efterligner spotlysene jævnt fordelt på loftet, er det nødvendigt at udføre nøjagtig mærkning ved brug af et målebånd.

Vi laver nøjagtige markeringer af loftlamper

Først måler afstanden fra væggen til den sidste lampe. Derefter opdele afstanden mellem de andre lamper jævnt. Med en lofthøjde på 2,5 m anbefales det at installere de yderste spotlights i nærheden af ​​væggene i en afstand på højst 60 cm. Væggen må ikke forblive mørk og ubelyst, mellem resten ikke mere end 1 meter. For ensartet belysning skal lampens lysflader krydse.


Hvis loftet består af dockede paneler, som i vores tilfælde og lampens placering falder på samlingen, skal du flytte den lidt til siden. Hvis dette ikke er gjort, kan der laves et hul under lampen med stor sandsynlighed, at de to paneler kan beskadiges.

Vi laver huller til spotlights

Vi begynder at lave huller til lamper.

For ham har vi brug for:

 • elektrisk boremaskine eller skruetrækker
 • krone på træet af den krævede diameter, med de fleste armaturer er den lig med 68 mm

I vores eksempel anvendes en sådan krone, 68 diametre.

Her er alting enkelt og klart, vi sætter kronen ind i boret eller skruetrækker og på de steder, der er markeret på forhånd, laver vi huller og borer cirklerne i loftet.

Men hvis der ikke er nogen krone, vil processen med at lave huller være mere arbejdskrævende.

 • elektrisk boremaskine eller skruetrækker
 • tynd bore til metal eller træ
 • kontorkniv

For at gøre dette skal du tegne en cirkel, der er nødvendig for installationen af ​​lampediameteren. Jeg bemærker, at diameteren af ​​den ydre del af lampen, som vil være placeret på forsiden af ​​loftet, ikke bør falde sammen med hullet. Hullet skal være lidt mindre, ellers kommer lampen bare ind i loftet. Spotlampens ydre nederdel, der kommer ind i hullet, støder mod forsiden af ​​loftet, og fjedrene er designet til at fastgøre lampestøtten mod indersiden af ​​loftet. Således trykkes lampen pålideligt fra to sider til loftet.

En cirkel blev tegnet, nu med en tynd bore borer vi huller langs linjen i en cirkel. Jo tættere hullerne er til hinanden, jo lettere bliver det at lave et hul. Til den næste handling har vi brug for en kontorkniv. Ved hjælp af en kniv forbinder vi de borede huller med hinanden og skærer åbningerne mellem dem. Det viser sig et rundt hul. De resterende burrs fjernes med en kniv eller en fil.

Og så hullerne er alle huller klar, gå til næste trin.

Tråd installation

Alle spotlights skal forbindes med ledninger, de vil blive forsynet med elektricitet.

Først og fremmest laver vi jumpers mellem lamperne. Ved hjælp af et målebånd måler vi afstanden mellem hullerne.

Vi tilføjer til de modtagne 40 centimeter, måler ledningerne med de opnåede dimensioner og skærer dem af. Vi skal bruge to ledninger af samme længde, en vil blive brugt til at levere en nul til lampen, den anden til fasen.

Da ledningen er blød, kan der opstå problemer med ledningen. For at gøre dette, laver vi en broach fra et stykke hårdt stål eller kobbertråd krog. Med det vil vi strække ledningerne mellem de huller, vi har lavet under lamperne. I vores eksempel anvendes en hård, kobber, trefjernetråd med et tværsnit på 2,5 kvadrater. Ideelt, til dette formål, passende wire mærke PV1, sektion 6 firkant.

Vi maksimerer vores wire broach, så det ville være så fladt og lige som en antenne. Nu laver vi en krog i en af ​​dens ender.

Vi glider broachen ind i det første hul, så dets retning falder sammen med den anden og fanger krogen af ​​brochetråden i den. Hvis du har problemer med at trække, kan du lave en modkrog. Det er lavet ligner wire broach, har kun en kortere størrelse. Det er lanceret mod brochens wire og ved at fange det klæber til brochens krog, og det er helt presset mellem hullerne.

Nu, på den forberedte på forhånd, målt ved størrelsen af ​​ledningerne på en af ​​siderne, laver vi en lille loop.

Da ledningen er blød, bør sløjfen sikres med elektrisk tape.

Vi hakker sløjfen til brokekablets krog og trækker det meget let ind i loftet ved at trække broken sammen med ledningen.

Vi udfører lignende handlinger for alle lamper.

Ledningerne lægges af et tog, der forbinder alle lamperne til hinanden langs kæden. For klarhed overvejer vi alt i vores eksempel. På billedet nedenfor er der fire ledninger. To faser og to nuller. Strømmen skal komme til den første armatur, fasen fra kontakten og nul direkte fra forbindelsesboksen. For et specifikt eksempel vil der blive lavet spotlights ved hjælp af en enkelt nøgleafbryder, en detaljeret beskrivelse af kredsløbets funktionsprincip og dens visuelle, trinvise implementering; Den første armatur skal forbinde fra forsyningskablet, så hopperen (nul og fase) skal gå til næste andet armatur. Hvor alt er gjort analogt med 1 lampe, kom to strømledninger nul og fase fra den første til den anden lampe, to gik til den tredje, plus til disse ledninger, så vil punktlampen ved nummer to blive tilsluttet. I slutningen af ​​artiklen kan du se forbindelsesprogrammet for spotlights.

For at gøre det lettere at forstå, er kun jumperne vist på billedet nedenfor, to ledninger kom (nul og fase), lad det være strøm, vi markerer det med gul elektrisk tape, og de to ledere er væk (fase og nul) til den anden lampe. Hvilken ledning er nul, og hvilken fase er kun relevant for armaturer med gevindskår, i dette eksempel vises dette. For andre typer patroner, der normalt har en fabrikspatron med ledninger, der allerede er opladet, er det ligegyldigt. Undtagelser kan kun foretages, kun nogle typer LED-lamper, de skal være mærket kontaktbetegnelser.

Dette billede skal gentages på alle lamper, det vil sige i alle huller undtagen den sidste, vil der kun være strøm, fase og nul, en jumper fra den næstsidste lampe.

I vores eksempel er eksemplet kun to lamper.

Advarsel! Før du udfører elektrisk arbejde, bør du tage sig af deres sikkerhed. Derfor skal alle tilslutninger, ledere og ledninger, til hvilke forbindelsen skal foretages, afbrydes fra strømforsyningen. Så uden at fejle, sørg for at der ikke er spændinger på dem, og først derefter begynder arbejdet. Det er muligt at kontrollere tilstedeværelsen eller fraværet af spænding ved hjælp af en spændingsindikator, da spændingsindikatorer, sorter og brugsanvisninger er beskrevet detaljeret i artiklen.

Tilslutning af spotlights

Nu går vi videre til forberedelsen af ​​armaturer til installation. Afskåret to identiske stykker wire 20 cm lang, fjern isoleringen fra begge ender. På den ene side 7 mm på den anden 5 cm.


Wire stripping RKGM har sine egne egenskaber, det handler kun om glasfiberlakeret vikling, det er meget dårligt rengjort, shaggy og efterlader glasfiberhår, som derefter bliver meget forstyrret ved at forbinde ledningerne sammen.

Hvad du skal gøre for at undgå disse vanskeligheder.

Skær den nødvendige længde af ledningen, i vores tilfælde er det 20 cm, forbered isoleringsbåndet og kniven.

Vi måler den nødvendige afstand fra begge sider, som skal rengøres og vi vind elektrisk tape rundt om ledningen. Vi har disse dimensioner er 7 mm og 5 cm.

Derefter laves et snit langs kanten af ​​isoleringsbåndet rundt om ledningen, og fjern isoleringen fra ledningen. Det er unødvendigt at skære isolationen for meget, da de tynde vener og vores ledning fra 1,5 mm tværsnit vil blive beskadiget, så de bliver 1 mm allerede. Vores opgave er at omhyggeligt trimme glasfiberviklingen, den anden isolering af kernen, der består af silikongummi, fjernes godt.

Efter isolering af ledningen skal isoleringsbåndet på den side, hvor vi har fjernet 7 mm, fjernes, da denne del af ledningen forbindes til armaturet. I driftstilstanden udsættes kontaktlampens kontakter for langvarig varmeeksponering, især når der anvendes glødelamper og halogenlamper i lamper. Nogle typer af isoleringstape, når de udsættes for varme, producerer en ubehagelig ejendommelig lugt.

Den anden side af ledningen forbindes med de ledninger, som vi strakte sig mellem hullerne til armaturerne, her kan du ikke fjerne isoleringstapen.

Tilslut ledningerne til lampens kontakter. Spotlights kommer som regel i to versioner:

 1. Den første, med kontaktterminaler, som i vores eksempel.
 2. Den anden med færdige fabrikkledninger fastgjort til patronen. I dette tilfælde har trådene allerede fabriks-, ikke-brændbar og temperaturbestandig isolering.

Vi skruer klemskruerne på lampholderen og forbereder kontakterne for at forbinde ledningerne.

Nu forsegler vi trådens trådstreng, der består af små tynde hår af kobber, for vi twist dem med fingrene i en tæt fletning og trækker dem op med tænger. Dette gøres for at sikre, at kontakten i klemmen klemmer det maksimale antal vener. Vi sætter ledningen ind i klemmerne og stram skruerne, hvorefter vi sørger for at kernen er godt fastgjort i kontaktterminalen, da vi trækker den i modsat retning fra kontakten.

Som et resultat af alle manipulationerne viser det sig, at en punktformet lampe, der er forberedt til installation, er fyldt med ledninger.

Vores lampe har en standard patron med en skruegevind, som har to kontakter, den ene går til tråden, den anden er forbundet med den centrale lob med en kontakt inde i patronen. Når det er korrekt tilsluttet, skal nul være på tråden og fasen på kronbladskontakten inde i patronen. Dette er for at sikre, at ved udskiftning af lamaer ikke falder under spændingen, ved et uheld at røre tråden.

Slut den til strømkablerne.

Forbindelsesvenerne vil udføre metoden til krympning af ærmer. Først og fremmest forbindes nullederne. For at gøre dette tager vi en kerne fra hver retning, som vi har defineret som nul, en fra forsyningskablet, en fra jumperen til den næste lampe og en fra lampen. Vi slutter sig sammen med dem sammen med uret mellem hinanden, først med hænder og derefter med tænger.

I analogi med nulvridning forbinder vi fasen. Det skulle vise sig to drejninger på tre ledninger.

Udførelse af ledningsforbindelser. Vær opmærksom! Drej ikke fasen og nulet sammen, ellers sker der en kortslutning, når kontakten tændes. Vi har to indkommende ledninger, to udgående og to til lampen, i hver retning, en levet fase, den anden nul.

For at gøre det lettere at krympe, kan du reparere ledningerne, før du drejer med elektrisk tape. Så kler vi på twisthylsen. De kan være både kobber og kobber-dåse.

Muffernes tværsnit bestemmes af trådens samlede tværsnit. I vores eksempel, til belysning, bruger vi en wire RKGM sektion på 1,5 mm kvadrat. Vi overvejer: 1,5 + 1,5 + 1,5 = 4,5 mm, vi tager ærmernes størrelse opad, så det kan drejes frit, den nærmeste størrelse er 6 mm firkantet.

Ærmerne er klædt. Nu er de nødt til at blive komprimeret, en manuel presse eller tænger bruges til denne handling.

Vi laver to klemme i begyndelsen af ​​ærmet og i slutningen skal du trække sig 2-3 mm fra kanten, ellers kan ærmet bryde.

Bide off ved hjælp af wire cutters fremspring fra liner wire ledninger og isolere den færdige forbindelse med isoleringstape.

Tilsvarende forbinder vi alle de andre ledninger med lamper.

Armaturerne er tilsluttet, nu skal du installere spotlights i hullerne i loftet. Vi trykker de fjederbelastede ben på lampens indside og sætter det forsigtigt ind i hullet.

Nu skrue i lyspæren. For vores eksempel bruges 40 watt glødelamper hver.

Når du køber lamper til spotlights, skal du være opmærksom på tilstedeværelsen af ​​en spejlreflektor.

For glødelamper og halogenlamper, der anvendes på brændbare loftsmaterialer (plastophæng, lofter), må du ikke bruge pærer med en kapacitet på mere end 40 watt. Siden brugen af ​​mere kraftfulde lamper er der risiko for at ødelægge loftmaterialet under påvirkning af varmeflow. Som et alternativ til glødelamper og halogenlamper kan LED-lamper bruges.

Skru pærer i lamperne og tænd lyset.

Installation er færdig. Alt fungerer, tænder og slukker. I denne artikel undersøgte vi i detaljer spørgsmålet om, hvordan man forbinder spotlights med egne hænder.

Mere detaljeret og tydeligt om tilslutning og installation af enkelte ledninger af elektriske ledninger (stikkontakter, kontakter, herunder kontakter med lys, lysekroner, vedhængslampe og udstødningsvifte) her.

Tilslutningsdiagram på 220 volt spotlights, via en enkelt-knap switch

Tilslutning af to armaturer, vi diskuterede i artiklen, for større klarhed og klarhed nedenfor er et diagram over forbindelsen mellem tre spotlights til en spænding på 220 volt (uden trin-down current transformer).

Installation af ledninger til spotlights gør-det-selv

Statistikker viser, at ejerne af deres eget hjem forsøger at skabe et behageligt individuelt indretning, der ville tilfredsstille behovene og ønskerne. Mange typer arbejde, de gør alene, men installationen af ​​ledninger til spot LED lamper er et stort problem.

Det er selvfølgelig bedre at udføre arbejde på kapital eller renoveringsstadiet, men det er ikke altid muligt. Fortvivl ikke, der er et stort antal tilgængelige løsninger, der helt sikkert kommer til smag. Fra nu af er der ingen grund til at rive lejligheden for at gøre installation af spotlights.

Find ud af, hvor godt du er bekendt med belysningen! Besvar 7 spørgsmål (test)

Navigation (kun mission nummer)

0 ud af 7 opgaver udført

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

oplysninger

Testen vil vise dig: ved du meget om belysning?

Du har allerede bestået testen før. Du kan ikke køre det igen.

Du skal logge ind eller registrere for at starte en test.

Du skal gennemføre følgende tests for at starte dette:

resultater

Korrekte svar: 0 fra 7

Du scorede 0 ud af 0 point (0)

kategorier

 1. Ingen rubrik 0%

Tillykke med, du har bestået testen!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med et mærke til visning

Bordlampe er en lampe

 • Generel belysning
 • Lokal belysning

Den vigtigste type belysning er

 • lokal
 • overordnet
 • silke

Lokale belysningsarmaturer omfatter

 • Gulvlampe
 • Sconce
 • lysekrone
 • Bordlampe
hjælpe

Du kan vælge flere muligheder.

Belysningen, der fremhæver rummets æstetiske udseende, kaldes

 • naturlig
 • lokal
 • festlig
 • Dekorative
 • kombineret

Lamper, der skaber en smal lysstrøm giver

 • Arbejdslys
 • Lokal belysning
 • Retningsbelysning

Lamper, der varer i lang tid og forbruger fem gange mindre energi

 • Glød stik
 • Energibesparelse
 • fluorescerende

Indstil korrespondancen mellem typer af lamper (klik på "tip" nedenfor)

Sortering af varer
 • Sconce
 • Bordlampe
 • Gulvlampe
 • lysekrone
hjælpe

Træk de valgte svar med en mus (gulvlampe, lysekrone,...), så de er til højre modsat lyskilder (væg, bord,...)

Vi bestemmer på installationsstedet

Absolut enhver form for byggearbejde skal begynde med omhyggelig planlægning på papir eller ved andre tilgængelige midler. Mange kunder foretrækker at spare på udgiften, og efter at have afsluttet en del af arbejdet er der derfor mangler og fejl.

Hvis vi taler om installation af spotlights, så er der en liste over de sædvanlige steder, hvor de ofte installeres:

 • Over sengen;
 • Over arbejdsområdet;
 • I rekreativt område og et sted at læse;
 • I køkkenet eller rummet over borde.

Den højde, hvorpå ledningerne til husholdningslygter udføres, er omkring to eller to og en halv meter. Denne indikator er optimal, da lampehuset ikke forstyrrer daglig brug, og lysstrømmen bliver jævnt rettet til det rigtige sted.

Installation af en lysekrone er forskellig fra montering spotlights - de gør helt forskellige ting, der ligner hinanden udefra. Til en spotlight kan ledninger vises direkte fra distributionsboksen i et hus eller lejlighed. Du kan også tænde denne type belysning fra stikkontakten.

Generelle principper for installation af en spotlight

I henhold til gældende standarder og standarder er ledningerne til sådanne lamper gemt direkte i væggen. Denne tilgang giver dig mulighed for at slippe af med de hængende ledninger, som visuelt "kuld" indersiden af ​​rummet. Ikke desto mindre er det ikke bare nødvendigt at beregne trådens passage, men også dokumentere det på en bekvem måde.

Ofte er der problematiske situationer, når strømkablet er beskadiget under det ekstra arbejde. Ved reparationer er det nødvendigt at ødelægge en del af væggen for at udskifte den beskadigede ledning. Af denne grund bør du omhyggeligt kontrollere hvert trin for at undgå en fejltagelse.

For at gøre en fur til at lægge strømkablet, skal du have en slag eller en boremaskine med et stødfladje. Gutterens tykkelse skal være omkring et par centimeter, da nogle modeller af spotlights er udstyret med et tykt kabel.

Der er situationer, hvor ledningens længde ikke er nok til at tænde lyskilden. Det anbefales ikke at lave "hjemmelavede" og tilslut flere ledninger til en. I specialbutikker solgte kabler af forskellig længde, så du skal bruge den færdige løsning. Hvis det ikke desto mindre blev besluttet at bruge denne indstilling, skal du sørge for, at forbindelsen virker, og at forbindelsen er isoleret.

Korrekt tilslutning af spotlights med egne hænder

I moderne design bruger de væglamper, en lysekrone og også spotlights, som kan levere et bestemt område med den nødvendige strøm af lys. Alle elektriske apparater, som omfatter belysning, har deres egen egenskaber under installationen. Tilslutning af spotlights med egne hænder er dog helt mulig, men underlagt arbejdsteknologi samt sikkerhedsforanstaltninger.

Tilslutning af et punktloftlys til en strøm på 220V.

Nogle nuancer af installation

Når du installerer pletter, bør du overveje funktionerne i loftet. Så hvis f.eks. Det byggemateriale, der anvendes til loftets afslutning, tilhører brændstof, skal følgende tages i betragtning:

Til ledningsføring af belysningsarmaturer er det nødvendigt at anvende specielle varmebestandige ledninger.

 • at udføre ledninger til belysningsanordninger, skal du bruge specielle ledninger, der er varmebestandige;
 • ledningsforbindelse ved tilslutning af spotlights skal være pålidelig og isoleret;
 • Effekten af ​​de lygter, der anvendes, skal overholde specifikationerne for ledningerne, ellers vil de blive udsat for overdreven overophedning.

Når du vælger ledninger til tilslutning af spotlights, skal du styres af følgende kriterier:

 • de burde ikke brænde;
 • skal være resistent over for langvarig eksponering for høje temperaturer.

Disse krav svarer til kablet, hvor det ydre lag af flettet er lavet af glasfiber, og den indre isolering er lavet af organisk gummi med høj styrke. Disse ledninger giver dig mulighed for at installere en projektør i lokalerne til ethvert formål, såsom køkkener, saunaer, badeværelser, badeværelser samt ubegrænsede mængder inden for rimelige grænser.

For at sikre forbindelsestrådens pålidelighed under installationen, kan du bruge et specielt værktøj - krympepresse. Det forbinder kabler med hule kobberskaller, der tjener som pålidelig isolering. Et alternativ til pressen kan være tang, som i princippet er identisk med dens drift.

Nødvendige materialer og værktøjer

Tilslutningslygter kræver følgende værktøjer og materialer, såsom:

Tilslutningsmuligheder til spotlights.

 • belysningsudstyr;
 • netledning, switch;
 • Særlige forbindelseselementer (klemmer eller ærmer);
 • isoleringstape eller varmekrympeslange;
 • tænger;
 • bor med en speciel dyse (hvis loftet er lavet af gipsplader, laminat, krydsfiner);
 • målebånd, blyant.

Spotlights inden for samme rum er valgt det samme. Dette giver mere præcis belysning i rummet og opretholder det overordnede billede af interiøret.

Det er nødvendigt at tage hensyn til tilstedeværelsen af ​​det reflekterende lag i lampen, hvilket giver øget lysudgang. Til spotlights vælges oftest en lampe, hvis effekt ikke overstiger 40 watt. Det giver god belysning på grund af, at sådanne belysningsanordninger er installeret på en forholdsvis tæt afstand fra hinanden.

Installationsfaser af spotlights

Forbindelsesprocessen reduceres til den sekventielle udførelse af følgende trin:

Trin til tilslutning af en spotlight.

 • design og layout
 • lægge og trække kabler til installationsstedet;
 • hulfremstilling og tilslutning;
 • forbindelse test.

En sådan detaljeret opdeling i etaper skyldes, at en del af arbejdet skal udføres, når loftet dannes.

Planlægningen af ​​placeringen af ​​armaturerne udføres, før den er trimmet med et færdiggørelsesmateriale, det vil sige under montering af rammen.

Design erhverver en særlig betydning i nærværelse af flere niveauer i loftet. I dette tilfælde er det nødvendigt at sørge for ledninger i lygternes fastgørelsespunkter på hvert niveau under hensyntagen til fordelingen af ​​lysstrømmen. Armaturer, der er placeret inden for samme niveau, skal danne et enkelt kredsløb.

Ved planlægning af antallet af spotlights, der giver den nødvendige belysning af rummet, er det nødvendigt at tage højde for, at afstanden fra væggen til dem ikke skal være mere end 60 cm, og afstanden mellem centrene skal være 25-30 cm. Samtidig skal lampen være mindst 30 se. Hvis lampen er placeret tættere på rammen, kan det være svært at installere det på det sidste trin.

Tilstedeværelsen og placeringen af ​​resten af ​​belysningen i rummet påvirker det endelige antal armaturer. Spotlightet kan udstyres med en drejemekanisme, med hvilken retningen af ​​lysstrømmen kan ændres. Derfor kan de trækkes tilbage, når du bruger flere lamper på samme tid.

Ledningerne er lagt under montering af rammen. Den er anbragt i en specialkasse eller fastgjort på den på en sådan måde, at det ikke er svært at få fat i huller til pletter. Hvis det ikke er muligt med valg af steder til installation af spotlights under installationen af ​​rammen, kan du køre kablet til kun 1 lampe. Og hver af de følgende punktlampe, der skal fastgøres til den forrige, trækker ledningen allerede i det monterede loft. Men denne metode til ledningsføring strider mod sikkerheden, da ledningerne forbliver liggende direkte på det nedhængte lofts overflade.

Kabel, når det ligger på rammen eller i beskyttelseskasser, kan bruges med 2 eller 3 ledere. Løkken til fastgørelse af hver spotlight er 10-15 cm i størrelse. Den er fastgjort til rammen ikke langt fra spotlightens placering ved hjælp af en plastikbinding. Men fastgørelsen bør ikke være stram, for ikke at forårsage vanskeligheder under afmontering under endelig tilslutning.

Boringshuller for hver spotlight udføres i slutningen af ​​loftets indretning. Korrekt design af stedet steder undgår deres placering på metalelementerne i rammen. Hvis punktlampen er placeret ved krydset mellem beklædningsarkene, skal det desuden flyttes eller omfordeles ark, så leddet flyttes til den ønskede afstand.

Så alle steder er placeret lige efter linjen, mærker de først med et målebånd og en blyant.

Forbindelsesdiagram over flere grupper af inventar.

Hullerne bores af en boremaskine med en speciel dyse - en hulsave, hvis centrale bor er installeret i midten af ​​lampens placering. Dannet en perfekt glat cirkel, som undgår unødige huller. Diameteren af ​​en sådan sav skal være 3-4 mm mindre end lampens tilsvarende ydre størrelse, men 3-4 mm større end de indre dimensioner.

Efter at alle hullerne er boret, skal du få en sløjfe af ledning, der blev tilbage for at rette stedet. Hvis sådanne sløjfer ikke er lavet, eller ledningerne til hver spotlight ikke er tilsluttet, skal du strække kablet til dem. Broaching tråden skal begynde med den sidste lampe, som gradvist bevæger sig videre langs deres installationslinie. Dette kan gøres med en krog, der er lavet af stærk ledning.

De sidste øjeblikke i arbejdsgangen

Efter at have lagt ledningen eller trækker sløjfen, er det nødvendigt at frigøre ledningen fra det isolerende lag for yderligere fastgørelse. Disse ledige ledninger er fastspændt i armaturklemmen i henhold til ledningsdiagrammet, som er fastgjort til enheden. På stedet er der betegnelser, hvorefter det er nødvendigt at lave forbindelser: L-fasetråd, N-neutral ledning, PE-jordforbindelse. På dette stadium er det nødvendigt at udføre alt omhyggeligt, omhyggeligt og teknisk korrekt, efter alle sikkerhedsforanstaltninger.

Efter tilslutning til strømforsyningen er det nødvendigt at sætte en spotlight ind i hullet, og bøj lidt på klip af strukturen. Dette vil gøre det muligt for ham at komme ganske tæt ind uden at danne huller mellem låget på lampen og hullet i loftet. I dette tilfælde er det nødvendigt at sikre, at fastgørelsestrådene ikke falder mellem beslagene.

Derefter tilsluttes netledningen til kontakten, lamperne skrues ind og testkørslen udføres. Så snart alle lysene lyser, betragtes installationen som komplet.

Funktioner af elektriske ledninger til spotlights

Nyhedsbrev Abonnement

Spotlights er forsænket modeller, der udelukkende er installeret på hule loftsstrukturer. Da spotlights er designet til at sikre ensartet lysstrøm, er det nødvendigt at beregne deres nummer i overensstemmelse med indikatorerne: type lamper; lampeffekt; værelse kategori; belyst område.

Afhængigt af typen af ​​lamper bestemmes ledningerne for eksempel for at installere halogenlamper med driftsspænding

12V vil have brug for en transformer.

Distribution af spotlights - hvor skal man starte?

Hvis du er interesseret i, hvordan du udfører spotlights, så skal du først installere en forbindelsesboks og sørge for, at adgangen til den er åben under drift. Derefter trækkes kabellinjer fra boksen til installationsstederne.

Hvis du vælger at bruge spotlights som hovedbelysning, er det bedre at arrangere dem, så der for 1m2 er der en lampe med en effekt på 35W eller til 3m2 to lamper med en lampeffekt på 50W. Det er også nødvendigt at vælge en ledning til spotlights på forhånd - den fleksible ledning PVA 3 x 1,5 er bedst.

Da armaturerne er indbyggede strukturer, trækkes ledningerne til spotlights i et korrugeret rør og fastgøres til konstruktionselementerne og udføres til forbindelseskassen og fra den til kontakten.

Armaturforbindelsesordningen er ret simpel og indeholder en forbindelsesboks, lamper og en switch og selve ledningen.

Hvordan monteres ledningerne til spotlights?

Efter installation af grenboksen, over overheadbelægningen, skal du strække kablet (ledningen), beskyttet af bølgepap, til stederne til lampens angivne placering. Derefter umiddelbart efter installationen af ​​den første del af det nedhængte loft (for eksempel gipsplader) med en krone med centreringsbor, laves huller gennem hvilke kablet trækkes. Hvis der er mange armaturer, så gøres dette hver gang for ikke at "tabe" kablet.

Derefter skal du tilslutte kablet til armaturet, og selve lampen sættes i hullet med komprimerede klemmer. Når lampeklipsene kommer i det frie rum over loftsbeklædningen, vil de rette sig og fastgøres til loftet.

Installation af lavspændingslygter med halogenlamper

I tilfælde af at du beslutter dig for at installere spotlights med halogenlamper, skal du desuden bruge en 220/12 volt nedkonverter til installation. Transformatoren skal placeres direkte foran armaturerne, som i diagrammet. Det er også værd at overveje, at transformatorens effekt bør overstige armaturernes kraft med 10-15%.