Sådan placeres lys på loftet

I de seneste år har belysningen af ​​lejligheder og private huse gennemgået dramatiske ændringer - det er blevet vanskeligere at konstruktivt, men mere praktisk og funktionelt. Moderne rumbelysning består sjældent af kun en lysekrone, der hænger i midten. Det kan være der, men der er også en række ekstra lyskilder, hvoraf de fleste er placeret i loftet. Det handler om, hvad arrangement af lamper på loftet vælger, og vil blive diskuteret yderligere.

Typer af loftbelysning

For at vælge placeringen af ​​lamperne i loftet, vil vi lære om de typer belysning, der bruges i huse og lejligheder. På loftet er der lamper af forskellige design:

 • Lysekroner. Traditionelle belysningsenheder, som normalt er placeret i midten af ​​loftet. De har som regel mange horn, lyser godt midt i rummet.

Lysekroner kombineres ofte med pletter.

Kun spotlights kan bruges uden andre lyskilder.

Belysning - for skønhed, funktionel belastning, bærer den næsten ikke

Derudover er der stadig væg, bordlamper samt gulvlamper. Kombinere og kombinere forskellige typer lamper, belysning og skabe moderne belysning på værelset.

Hvilke lamper kan bruges i indbyggede lys

Indbyggede lys på loftet er med forskellige sokler. Under enhver base er der forskellige lamper. Når du vælger dem, er det nødvendigt at fokusere på den nødvendige belysning og på den type loft, som armaturerne er indlejret i.

Der er begrænsninger i spændingsstrømmene: de stoffer og film der anvendes til dem tåler ikke varme. Derfor er halogen- og luminescerende lamper (med basis), hvis effekt ikke er mere end 20 watt, placeret på filmstrækloftene. Du kan også vride glødelamper - ikke mere end 40 watt. På stofstræklofterne kan du sætte kraftigere: henholdsvis 35 W og 60 W.

Ifølge denne tabel kan du sammenligne effektiviteten ved at bruge forskellige typer lamper. Men glem ikke at dataene her er givet til "ideelle driftsbetingelser." Faktisk er alt ikke så rosenrøst, men ikke dårligt

Der er stadig LED-lyskilder, men der er ingen begrænsninger på dem, da de opvarmer meget mindre. Derfor er valget her kun i form (standard type kolbe, majs, usædvanlige former), farvetemperatur og lysstyrke.

Lyskilder til baggrundsbelysning

Når man vælger placeringen af ​​lamper i loftet, er det nødvendigt at tage hensyn til alle kilder til lys. Og også baggrundslyset. Selvom hun spiller mest. dekorative rolle, men bidrager også til belysningen.

Til baggrundsbelysning anvendes lineære lamper mere almindeligt. De er fluorescerende, neon. LED-lineære lamper eller LED-bånd anvendes også. Den bedste mulighed i dette tilfælde - LED'er i enhver ydeevne. De har flere fordele. Den første er, at de er mere økonomiske (forbrug 3-4 gange mindre elektricitet end husholdersken), den anden er mere holdbar (sandt, hvis temperaturen observeres), bliver den tredje opvarmet meget mindre end de andre. De har også ulemper: de kræver en underspænding (24 V eller 12 V) for strømforsyning, og derfor har de brug for omformere. De koster også penge, de har brug for et sted at placere, og så de er tilgængelige til vedligeholdelse og reparation. Og en mere minus er den høje pris. Men hvis man overvejer, at deres arbejdsmæssige ressourcer vurderes i tusindvis af timer, viser det sig at være billigt.

Neonlys ser godt ud

Hvis en eller anden grund ikke passer til LED'erne, skal du vælge mellem fluorescerende og neonlys. Normalt vælges luminescerende, da installation og tilslutning er enkle, og du kan selv gøre det uden hjælp fra en specialist. Ulemper - flimrende lys og "kold" glød.

Neonlamper ser godt ud i baggrundslyset, men det er svært at installere dem, og det er ikke så nemt at regne ud. Derfor inviterer de enten specialister, eller vælger andre lyskilder.

Mindste afstande

Når man anbringer lamper i loftet, er det nødvendigt at tage højde for ikke kun lampens kraft, men også deres afstand fra væggene. De opvarmer også, og derfor, hvis der er en række lamper langs væggen, så fra ikke mindre end 20 cm. Ellers er der fare for opvarmning af væggene også.

Ved placering af lamper i loftet er det nødvendigt at opretholde mindste afstande

Det er også nødvendigt at huske, at minimumsafstanden mellem de indbyggede loftslamper er 30 cm. Dette er et nøglepunkt, der skal overvejes, når lamperne på loftet udvikles.

Sådan beregnes antallet af armaturer

Før du vælger lampens placering i loftet, skal du korrekt beregne deres nummer. Normalt er beregningerne baseret på standarder. For forskellige værelser er de forskellige - i udhusene (spisekammer, påklædningsrum mv.) Har du brug for mindre lyst lys i stuerne - mere lyse. De nuværende belysningsstandarder er i bordet, de er angivet i suiterne.

Belysningsstandarder pr. Kvadratmeter til lokaler til forskellige formål

Proceduren til beregning af antallet af lamper i loftet er:

 • Rummets areal multipliceres med belysningsraten. Vi får den samlede strømforsyning, der kræves.
 • Derefter skal du bestemme effekten af ​​lyskilderne og deres type for at finde ud af, hvilken lysstrøm de giver ud. For at hjælpe - tabellen nedenfor.
 • Den samlede effekt er divideret med lampens kraft, vi får deres nummer. Så er det kun et spørgsmål om at vælge en ordning for deres placering i loftet.

For at gøre det klart, giver vi et eksempel på beregning af antallet af lamper i loftet. Vi udvikler et belysningssystem til en stue på 16 kvadratmeter. Vi bruger 2W LED pærer. Dette er 200 lk. Her er beregningen:

 • Vi overvejer den nødvendige lysstrøm i normen: 16 kvadrater multipliceret med 150 Lx. 16 * 150 = 2400 Lk. Det vil sige, den samlede lysstrøm fra alle lyskilder bør ikke være mindre (mere).
 • Nu bestemmer vi mængden: divider den resulterende figur ved lampens lysstrøm. 2400 Lx: 200 Lx = 12 stk. Det vil sige, for alt dette rum er nok 12 LED-lamper af en sådan strøm.

Tabel over korrespondance af magt af lamper af forskellige typer

I denne takt er belysningen ret lys, og nogle gange vil du have et dæmpet, blødt lys. Dette skal tages i betragtning ved valg af lygternes placering i loftet: det er ønskeligt at lave det, så du kan variere belysningen. For at gøre dette er lamperne opdelt i flere grupper. Hvis to, skal du forbinde til samme linje gennem en og føde en to-knap switch. I dette tilfælde kan du tænde lampen gennem en og der vil være et svagt lys eller alt - så vil alt blive oversvømmet med lys. Lampene kan om ønsket opdeles i et større antal grupper, bringe dem separat til afbryderne og tænde som ønsket eller efter behov.

Generelle regler og tendenser

Placeringen af ​​lamperne på loftet vælges primært ud fra rummets form og tilstedeværelsen / fraværet af andre lyskilder og nogle andre faktorer.

Med lysekrone

Hvis rummet skal have en lysekrone, er det normalt placeret i centrum. Med hensyn til dette punkt og bygger videre sammensætning. Det kan være symmetrisk eller asymmetrisk, men lysekronen er altid udgangspunktet.

Layout af indbyggede lys i nærværelse af en lysekrone i midten

De to første ordninger er egnede til små værelser. Den første og fjerde "justerer" belysningen, som med den eneste stedets eneste lyskilde, er den mørk i hjørnerne. Forskellen er kun i størrelsen af ​​rummet: №1 for små, №4 for dem der er større.

Ordningen №5 vil bidrage til at korrigere den visuelle opfattelse af et langt og smalt køkken. Hvis du arrangerer baggrundslyset langs den korte side, bliver det visuelt lidt bredere.

Den anden ordning anvendes oftest i køkkener - med et lineært arrangement af køkkenenheden - langs en væg. Her langs headsettet og sætte yderligere lyskilder. Skema nr. 9 kan også bruges i køkkenet og også over sættet, men kun hvis det er vinklet. Også ved hjælp af et sådant arrangement af lamper er det muligt at tildele et rekreativt område i stuen. Eller hvis køkkenenheden har sin egen belysning, så "fremhæve" spisepladsen.

I ordninger 5, 6, 10 buer, cirkler og ovaler anvendes. Dette er også en ret almindelig type arrangement af lamper i loftet. Det passer godt i soveværelserne, stuerne, børnene, hvis i dem stilen af ​​dekoration med et strejf af romantik.

Ingen lysekrone

Hvis belysningen kun skal bygges på de indbyggede lysarmaturer, ikke mindre muligheder. Måske endnu mere. I dette tilfælde gør næsten altid lyskilder til grupper - i varierende grad af belysning. I diagrammerne er de markeret med lamper af forskellige farver (i ovenstående diagrammer findes der også et par diagrammer med opdeling i to grupper).

Placeringen af ​​lamperne på loftet uden lysekroner

Som du kan se, kan de enkelte kontakter slå på belysningen af ​​forskellige zoner. Også en meget interessant mulighed.

Flere muligheder for placering af lamper i loftet

Det er nødvendigt at tage hensyn til tilstedeværelsen af ​​forskellige zoner i rummet. Ofte er zoneinddeling fremhævet ved belysning. For eksempel er belysningen på kontoret høj. Men det betyder ikke, at arrangementet af lamper i loftet skal være ensartet. På kontoret er der normalt et opholdsområde, hvor der er en stol, måske en sofa. På dette område kan lyset være mere dæmpet og blødt, derfor kan antallet af lamper her være mindre. Over bordet er det fornuftigt at koncentrere dem i større mængder.

Spot loft i interiøret: fotos i forskellige rum

Hvis du ikke har set placeringen af ​​lamperne på loftet, er ordningen ret svært at forestille sig resultatet. Selv de enkleste ordninger - i hjørner, i en halvcirkel nær en af ​​væggene, langs modstående eller tilstødende vægge - er ret problematiske at præsentere. Desuden varierer udseendet betydeligt afhængigt af formen, lampens størrelse, på den type lampe, der er valgt i den. Der er trods alt de med forskellige spredningsvinkler - fra snævert rettede (ca. 30-40 °) til skinner i forskellige retninger (120-180 °). Derfor samledes vi i dette afsnit billeder af ordninger og grupperede dem efter typer af lokaler, fordi udseendet også ændres fra designet.

Stue

I stuen bruger de oftest en lysekrone, og oftest er den ret stor. Hvis rummet er firkantet eller tæt på pladsen, giver det mening at vælge symmetriske ordninger. De understreger den korrekte geometri.

Spotlights er placeret omkring lysekronen og i hjørnerne

Dette gælder kun for de tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt at understrege zoneinddeling. I dette tilfælde er asymmetri mere egnet, og du kan bruge pletter, der adskiller sig i udseende.

I nogle områder kan antallet af pletter være større.

I stuer bruger oftest et stort antal lyskilder, der er opdelt i flere grupper. Dette gør det muligt at variere lysstyrken over et bredt spektrum.

Zoning understreges ikke kun af lys, men også af belysning.

Det er ligegyldigt med eller uden en lysekrone, men diagrammerne indeholder mere end et dusin pletter og oftere dusinvis. Så i dette tilfælde, for at spare energi, giver det mening at sætte LED-lamper. Ja, de er meget dyrere, men de er ikke lige store i økonomi. Anyway, bye.

soveværelse

Det er nødvendigt at vælge lampens placering i loftet under hensyntagen til, at atmosfæren skal være hyggelig og afslappende. Når man vælger lamper, er det derfor nødvendigt at vælge dem med en varm temperatur af lys, det vil sige dem, der giver et let gulligt lys. Sæt lamper med en blå eller lys hvid skygge i soveværelset er ikke det værd - det vil være svært at slappe af.

Lyset skal være varm skygge

Belysningsordninger for soveværelser er normalt ikke meget komplekse. Konturen af ​​små lamper omkring omkredsen af ​​rummet, måske nogle få af dem over sengen. Det er alle fornøjelser. Jo enklere jo bedre. Opgaven er at skabe en hyggelig atmosfære og alt er underordnet det.

Hvis du vil have noget originalt

Hvis der er andre områder i soveværelset - et toiletbord eller endda en arbejdsplads, kan du "få" belysningen ved hjælp af væglamper. Den anden vej ud er at installere et større antal belysningsenheder i dette område, introducere dem til en separat switch og tænde dem efter behov.

Ved sengens hoved hænger de normalt på en sconce eller sætte bordben på sengeborde.

Så når man vælger indretningen af ​​de indbyggede lys i soveværelset, er et af de grundlæggende regler konsistens.

køkken

Oftest er køkkenet, selv om det er lille, opdelt i to dele. I en koger de mad, i den anden tager de den. Når der udvikles et belysningssystem, understreges disse zoner ofte. I dette tilfælde placeres pletterne sædvanligvis langs køkkenet, og et rektangel, en oval og en vilkårlig figur er bygget over bordet.

Lampens placering i køkkenet: to zoner, to ordninger

Hvis køkkenet er ret lille, kan du ikke oprette komplicerede ordninger. I sådanne tilfælde er pletter fordelt rundt omkretsen eller langs to vægge - modsatte eller tilstødende. Det er allerede nødvendigt at se på situationen, men begge muligheder er ikke dårlige.

I køkkener anvendes simple ordninger ofte.

Også ser godt ovalt eller firkantet ud. Bare installer ikke i et lille rum store lamper med komplekse nuancer. Selvfølgelig ser de smukke ud, men mere egnet til stuen, i en lille mængde er gode i soveværelset. Selv i gangen og gangen er passende. Men ikke i køkkenet. For det første er det meget svært at vaske dem, og for det andet, i et lille rum ser de ikke ud. Her er koncise former mere egnede. Men cirklen eller firkanten - dette er valget for dig.

Sådan placeres spotlights i køkkenet korrekt

Du kan bruge lamper af forskellige typer. For eksempel som på billedet - på lange ben. Dette er forresten en af ​​tendenserne. Loftslamper kan være af nogen form, men de mest almindelige er cylindriske eller runde former.

Beregning af afstanden mellem lamperne

I dag bliver spotlights baseret på lysstofrør og lysdioder stadig mere populære og efterspurgte. Ordinære glødelamper er allerede en fortid, da de ikke kan behage enten med effektivitet eller holdbarhed. Derudover er de anerkendt som sundhedsskadelige. Deres brug falder hurtigt i alle aktivitetsområder, herunder i daglig brug.

Den mindste afstand mellem spotlights er 30 centimeter, og fra hjørnet af væggen til belysningselementet skal være omkring 20 centimeter.

Men glødelamper og lysekroner fremstillet af dem havde en fordel, hvis dens ejendom kan kaldes sådan. Fordelingen af ​​lysstrømmen fra dem kunne observeres tydeligt, og beregninger til bestemmelse af antallet af lamper til et bestemt rum var fuldstændigt valgfri. Med spotlights er situationen anderledes. Dernæst vil vi tale om, hvordan man beregner afstanden mellem spotlights, hvilke formler og foreløbige data der er nødvendige for dette.

Konceptet af en spotlight

Før vi begynder at beskrive reglerne for beregning, lad os beslutte, hvad der er en spotlight. Det er en krop, der kan bygges næsten hvor som helst. Dens placering er praktisk taget universel og kan udføres på forskellige overflader af loftet.

For at rumme et standard sæt fastgørere, der følger med belysningsarmaturet.

Lampe, der er monteret i spotlights, kan være forskellige. De luminescerende er imidlertid mest populære, da en sådan mulighed er et optimalt pris / ydelsesforhold. Desuden opvarmer lysstofrør ikke overfladen, som de er indlejret i. Alle disse fordele og fastslået populariteten af ​​disse belysningsenheder.

Overflade placering

Lamperne skal være lige adskilt fra hinanden og fra rummets grænser, således at lysstrømmen er ensartet fordelt i rummet.

Antallet af lamper på et bestemt område af rummet og deres placering fra hinanden bestemmes af beregninger, som vi vil tale om. Taler mere kompetent er det ikke selve afstanden, der er vigtig, men hvor mange lamper i rummet, da de skal være jævnt placeret i forhold til hinanden. Så det er logisk at beregne ikke afstanden, men antallet af krævede spotlights. Der er selvfølgelig et bestemt forhold mellem disse to karakteristika, hvilket udtrykkes ved brug af visse beregninger.

Først og fremmest for beregninger har vi brug for følgende data:

 1. Type lamper, der vil blive installeret i rummet.
 2. Lampeffekt i watt.
 3. Området på rummet, på loftet vil blive installeret lamper.

Ved at kende alle disse parametre, vil du kunne foretage kompetente beregninger, der hjælper dig med at placere alle slags spotlights korrekt, herunder de nymodede spots - roterende belysningsarmaturer. Deres installation er ikke svært, og enhver person vil klare det.

Dernæst skal du lave nogle enkle aritmetiske operationer, der vil hjælpe dig med at bestemme, hvor mange lysarmaturer der skal være i rummet og dermed afstanden mellem dem. Her er rækkefølgen af ​​handlinger:

 1. Find ud af lampens styrke.
 2. Mål området på det rum, hvor installationen skal foretages. Dette kan gøres ved at gange længden af ​​rummet ved bredden. Hvis rummet har en uregelmæssig form, skal du bruge specielle formler.
 3. Multiplicer arealet af rummet ved hjælp af lampeffekten. Husk det resulterende arbejde.
 4. Find ud af kraften i lysemission. Det skal angives i enhedens pas.
 5. Derefter fordeles lysemissionskraften i det resulterende produkt af rummets rum og lampens effekt.

Den resulterende værdi og vil være antallet af lamper, der skal installeres i et bestemt rum. Når man taler om afstanden mellem dem, skal det bemærkes, at det skal være ensartet. Det vil sige, at lamperne skal være lige adskilt fra hinanden og fra rummets grænser for at lysflowen skal fordeles ensartet i rummet. Efter alle disse enkle forskrifter og regler vil du give nøjagtige oplysninger, der vil bidrage til at gøre belysningen af ​​dit værelse lyst nok og samtidig sikkert for helbred, herunder til syne.

Sådan beregnes antallet af spotlights pr. Værelse? Hvor langt er det at installere dem?

På baggrund af min erfaring vil jeg sige, at afstanden mellem lamperne med en lofthøjde på op til 3 meter ikke skal være mere end 1m.

Afstanden mellem væggen og rampelyset skal være to gange mindre end afstanden mellem lamperne.

Lampens kraft til lamperne vælger hastigheden på 20W / m.kv.

Rumbelysningen kan selvfølgelig øges. I dette tilfælde er det ønskeligt at lave ikke en, men to eller flere linjer og installere 2x, 3x. tastaturkontakter eller dimer til jævn indstilling af rummets belysningsgrad.

I SNiP 23.05.95 "Naturlig og kunstig belysning" angives belysningsnormerne for bolig- og industrilokaler.

For at beregne antallet af inventar skal du først og fremmest kende rummet eller formålet, fordi belysningen af ​​en kvadratmeter afhænger af den. For eksempel i soveværelset er der ikke behov for at lave så lyse belysning som i børnehaven.

Den næste ting at overveje er rummet i rummet. Ifølge bordet kan du bestemme, hvad armaturets samlede effekt er nødvendig i lokalet til forskellige belysningsgrader.

Belysningsstyrken kan også beregnes ved hjælp af formlen: P = pS, hvor p er rumbelysningens specifikke effekt i W / m2, S er rummet i kvadratmeter.

Uden formler og tabeller er det muligt at beregne belysningsstyrken pr. Værelse ved hjælp af en online-regnemaskine, hvor det er tilstrækkeligt at indtaste lysniveauet, lampens type og rummets rum.

Når vi har beregnet den samlede belysningsstyrke, vi har brug for til vores værelse, deler vi denne værdi med kraften i en spotlight, og vi får antallet af armaturer, der er nødvendige til fuld belysning.

Det er også nødvendigt at tage højde for, at pærerne i lamperne kan have forskellig effekt - jo mere kraftige lyspærerne er, desto mindre lamper har vi brug for.

En anden vigtig rolle spilles af rummets design, hvor antallet af lamper afhænger stort set. I dette tilfælde kan vi gå den anden vej: Vi bestemmer antallet af spotlights og deler den samlede belysningsstyrke for et rum ved antallet af lys. Som følge heraf får vi lyspærens strøm til en lampe.

Placering af lamper på loftet skal være jævnt i hele området, men under hensyntagen til rummets design. Belysning kan opdeles i zoner - det vigtigste og ekstra, i dette tilfælde skal du sætte nogle afbrydere. I hver zone kan lamperne ligge på forskellige afstande fra hinanden.

Optimal afstand mellem spotlights

Jeg kan ikke bestemme, hvilken afstand mellem spotlights i loftet at lave, ifølge beregninger på 66,5 cm mellem lamperne fra den anden side lidt mindre til væggen, men vil der være tilstrækkelig belysning? længden af ​​korridorloftet er 235 cm, bredden er 100 cm.
Jeg tror 6 inventar at placere.

Dine spørgsmål er for generelle.
Lysstyrke, design, udfyldning af korridoren, opgaven. For to meter med et spyd, 6 lamper er kun af hensyn til design.
6 til 50W = 300W = mere end 3000lm = rive øjnene ud.
Sæt diode på 220V og ikke være klog med transformeren.

Lamperne er forskellige. Og følelsen af ​​lys og mørk er anderledes for alle. Højden af ​​lofterne er anderledes. Og farvetemperaturen på lyskilderne? Og farven på væggene, lofterne og gulvet?

Du kan sætte en halogenlampe på 35 W, med mørkt tapet og et mørkt gulv - det vil virke mørkt, ubehageligt.
Lysemitterende lamper på 15 W hver kan installeres, og med et lyst gulv og tapet er der meget lys, næsten overbelysning vil være.

Disse 60-70 cm mellem vægge og lamper (LED, 7 W hver) med lys tapet og linoleum under træ, med en afstand mellem lamper på 100-130 cm og lofter 2-20 og 2-50 vil efter min mening være normale belysning (testet).

Hvordan placeres stræklampe?

I indretningen af ​​rummet spiller en vigtig rolle belysning. Et ordentligt udvalgt arrangement af armaturer på et strækloft eller en anden finish kan omdanne et rum uden for anerkendelse, i en stor hal kan du zonen rumme, og et lille område kan udvides visuelt. Som et eksempel vil vi nævne flere typiske layoutmønstre til armaturer, samt præsentere interessante designløsninger til forskellige typer lokaler. Da indvendig belysning nu er populær spotlights (pletter), betalte hun den maksimale opmærksomhed.

Grundlæggende regler, anbefalinger og funktioner ved placering

Hvor man placerer belysningsenheder på loftet, er alle frit til at vælge sig selv, men det skal tage højde for de tekniske nuancer såvel som de grundlæggende regler for mærkning:

 1. Belysningsenheder skal skabe en vis belysning for en bestemt del af rummet. For eksempel er det bedre at lave "dæmpet" belysning på et hvilested, hvis der ikke er nok lys på et lyst sted, kan du altid installere ekstra belysning (bordlampe, gulvlampe, væglampe osv.).
 2. Det er nødvendigt at overholde de generelle regler ved placering af loftslygter:
 • Hvis belysningen er placeret omkring rummets omkreds, skal minimumsafstanden fra pletter til væggene være mindst 20,0 cm. Afvigelse fra denne regel vil medføre forringelse af lysdisplayet og mulig overophedning af vægoverfladen.
 • Mellem de nærmeste lamper bør der ikke være mindre end 30,0 cm. Afhængigt af belysningsdesignernes konstruktion kan loftets overflade samt andre faktorer, som regel, revideres i stor retning.

Vi har opført de grundlæggende standarder for alle typer loftspændingsdæksler, nu vendes vi til oplysningerne.

Udvælgelse af armatur til lofter

Separat bør nævnes effekten af ​​belysningsanordninger monteret på spændeklæder. Da sidstnævnte er kritiske for en kraftig stigning i temperaturen, skal der tages højde for en række begrænsninger. Til PVC-film er de som følger:

 • Kraften i glødelampe (LF) må ikke overstige 40 watt.
 • Halogenlampe - 20 watt.

Til satinplader:

 • LN - højst 60 watt.
 • Armaturer til lofter på halogenlamper - højst 35 watt.

I dag bruges LED-pærer og bånd mere og mere, da deres varme- og strømforbrug er meget lavere end for andre loftlamper med samme niveau af lysstrøm. Ved tilrettelæggelse af en LED-baggrundsbelysning skal det tages i betragtning, at der er behov for specielle strømforsyningsenheder (driver) til at binde båndene, som skal placeres på et tilgængeligt sted. Hvad angår lamper af samme type, er deres chauffører indbygget i stikkontakterne.

Populære armatur layout mønstre

Der er mange muligheder for belysning design, men det er ikke muligt at nævne det mest optimale arrangement af loftlamper. Dette skyldes, at det er nødvendigt at tage højde for mange faktorer, der spænder fra rummet i rummet og slutter med placeringen af ​​vinduerne. Du bør også bestemme, om spotlights vil blive brugt som ekstra belysning (i forbindelse med hængende lysekroner) eller hovedbelysningen.

Hvis der er mulighed for det, er det bedre at rådføre sig med belysningsdesigneren om placeringen af ​​armaturerne. For dem, der beslutter at behandle dette problem alene, kan vi tilbyde flere typiske muligheder for placering af loftlamper.

Figur 1. De mest almindelige ordninger til yderligere belysning til den centrale lysekrone.

Sådanne valgmuligheder bidrager ikke kun til den ensartede fordeling af belysning over hele området, men giver også mulighed for at gøre lysbelysning af arbejdsområder om nødvendigt.

Spots kan også fungere som hovedbelysningsarmaturer. I dette tilfælde er det vigtigt at distribuere dem på en sådan måde, at de ikke kun ser smukke ud, men også opfylder deres direkte formål, der passer ind i indretningen.

Foto eksempler på interessante muligheder

Vi præsenterer flere succesfulde belysningsdesignløsninger til forskellige typer lokaler. Blandt eksemplerne vil være til stede både typiske ordninger og originale kompositioner.

Til korridoren og gangen

I sådanne rum er der ikke behov for at lave lys belysning, derfor kan den centrale lysekrone ikke installeres. Kilder installeres langs væggene eller rundt omkredsen, hvis der er spejle, er det ønskeligt at belyse dem yderligere ved hjælp af væglamper.

Det klassiske system med belysning af korridoren, der passer til næsten ethvert interiør

Nedenfor er en lignende mulighed, men med en central lysekrone.

Mulighed med central lysekrone

Hvis korridoren er smal, skal du placere spotlyset i midten af ​​den og skabe en lysbane. Om nødvendigt kan du lave den nederste ekstra belysning på væggene, som vist nedenfor.

Et eksempel på en lysbane i midten af ​​loftet i et smalt rum

Et sådant arrangement er også muligt på et loft på flere niveauer, som det kan ses fra figuren, er en sådan udførelsesform mere original.

Multi-niveau hævet loft med en lys vej

Hvis der er et blankt strækloft i korridoren, ser opadlygterne sig som ekstra belysning. Deres stråler reflekteres i loftet vil skabe et interessant lysstykke.

Brug af lygter (spotlights) til yderligere belysning

Armaturerne på strækloftet behøver ikke installeres på lige afstande fra hinanden, den asymmetriske ordning ser ret oprindelige ud.

Asymmetrisk hallway belysning skema

Til små firkantede gange kan vi anbefale en klassisk ordning til 5 lamper. Det er vist i figur 1 (A), mens lysekronen kan udskiftes med en loftslampe.

Til køkkener

Denne type værelse anses for at være den letteste, det er problematisk at lave mad i skumringen, især for at producere skæregrøntsager. Derfor bør der lægges særlig vægt på korrekt belysning af køkkenet. Dette gøres lettere ved at opdele rummet i zoner, i den ene er der madlavning, i den anden er der et spisebord mv. I sådanne tilfælde installeres lamperne i overensstemmelse med rummets indvendige layout og niveauet af naturlig belysning.

Af de typiske muligheder i figur 1 er "I" og "K" ordningerne bedst egnet til sådanne formål.

Et eksempel på gennemførelsen af ​​ordning I for 10 lamper

Mulighed "K" er mere velegnet til rummelige værelser.

Det er ikke nødvendigt at bruge ovenstående ordninger, du kan finde andre løsninger, så længe der er nok lys i arbejdsområdet.

Køkkenets arbejdsområde bør altid være godt oplyst.

Det er lige så vigtigt, at lamper også sendes til spisebordet, som vist i eksemplet nedenfor.

Spisebordet er placeret under den centrale lysekrone.

Det er slet ikke nødvendigt at bruge en suspenderet lysekrone med den rigtige placering af pletterne, du kan klare sig uden.

Køkkenbelysning uden vedhæng lysekrone

Nedenfor er en anden version af "non-flush" -skemaet til et køkken med et loftblad.

Løsning til multi-level stretch loft

Til hallen

Dette er det største rum i huset, og da det anses for at være den vigtigste forudsætning, skal den svare til denne status. For store områder er det klassiske system med hovedlampen i form af en vedhængslysekrone og yderligere belysning af zonerne muligvis ikke effektiv. I sådanne tilfælde er det bedre at anvende et ensartet arrangement af lamper på strækloftet.

Ensartet belysning af hallen

Alternativt kan du overveje ordningen med ujævnt arrangement af lamper i loftet. I sådanne tilfælde kan pletterne koncentreres i forskellige dele af rummet, hvilket skaber zoneinddeling.

Eksempel Ujævnt arrangement af lamper

Denne måde at bo på er fantastisk til studielejligheder, der hovedsagelig består af en stor hal. Med den korrekte placering af pletterne er et stort rum let opdelt i flere zoner.

Et eksempel på zoneinddeling i en studie lejlighed

En god mulighed ville være at installere flere lamper i loftet med en oval, mens figuren kan opdeles i flere segmenter, der indgår separat.

Lamper kan arrangeres i form af geometriske former.

Løsninger med lofter på flere niveauer, hvor der er installeret pletter, ser godt ud.

Belysning af hallen med et loft på flere planer

Når man vælger en ordning, er det nødvendigt at tage hensyn til indretningen, da valg af en anden løsning vil kræve større reparationer.

Lys skema skaber zonalitet

Til soveværelset

Faktisk er dette rum et kontinuerligt rekreativt område, derfor er det nødvendigt at holde sig til moderat belysning.

Lyset i soveværelset skal være moderat

Hvis lyset ikke er nok, kan du altid installere ekstra kilder i form af en sconce eller gulvlampe.

Om nødvendigt kan du installere en sconce eller gulvlampe nær sengen.

Hvis vi overvejer de klassiske ordninger (se figur 1), anbefales det at være opmærksom på to muligheder "E" (8 armaturer) og "H" (12 armaturer). Også en lille pendant lysekrone i udkanten af ​​flere figurer fra LED stripen ser godt ud.

Lysekrone, LED strip og et par spotlights

Du kan vælge en variant med en efterligning af den stjerneklare himmel, et eksempel på implementering er præsenteret nedenfor.

Grupperede små kilder til virkningen af ​​den stjerneklar himmel

Bemærk at interiøret også kan påvirke belysningen. Lys reflekteret fra draperiet, erhverver sin skygge. Dette ses tydeligt i figur 24, hvor almindelige "varme" hvid-hvide lamper bruges til at belyse rummet. Interiøret tilføjer røde undertoner.

Et eksempel på indflydelse af indvendig belysning

Der er ingen begrænsninger for fantasier, du kan skabe noget fabelagtigt og usædvanligt.

Futuristisk stil soveværelse belysning

Til stuer

Denne type værelse adskiller sig fra hallen af ​​et mindre område, derfor er det bedre at bruge ordninger med en central kraftig kilde (lysekrone) midt i rummet med flere pletter. Sidstnævnte kan placeres omkring omkredsen eller fremhæve hjørnerne af rummet. Hvis vi overvejer de klassiske varianter (se figur 1), så kan vi vælge ordningerne: A, C, D, F, G, J og L. Hver af dem opfylder fuldt ud betingelserne for problemet.

Et eksempel på et klassisk belysningssystem "C"

I dette tilfælde behøver omkredsen ikke at have den rigtige form, mangler retvinkler et helt andet humør.

En interessant løsning til perimeterbelysningen

Over siddeområdet kan du ikke installere baggrundslyset, det vil med held erstatte sconce.

Sconce i rekreativt område

I stuen såvel som i hallen er det muligt at forlade de vedhængende lysekroner helt, hvis du bruger flere kraftfulde armaturer med et eksternt arrangement.

Oval fra udendørs lyskilder

LED-stripe i et gipsloft på flere niveauer for at klare stuen er ikke værre end en lysekrone.

Lys skema med indbyggede lys og LED stripe

Hvis stuen er lille, er det nok bare at installere pletter omkring omkredsen.

Klassisk ordning uden lysekroner

For et barns værelse

Sådanne værelser er som regel zonet til et sted til at sove, studere og en legeplads. Derfor bør en gruppe af ekstra lamper installeres på strækloftet over bordet, og en væglampe bør placeres i nærheden af ​​sengene.

I soveområdet skal du installere sconces

Alternativt kan en bordlampe installeres på skrivebordet.

Bordlampe som en ekstra lyskilde

Da børnehaven ikke er sjældent en legeplads, er lysekronen i rummet ikke ønskelig. Spille rundt, børn kan såre hende. Ensartet placering af kraftfulde pletter giver dig mulighed for at gøre uden voluminøse lysekroner.

I børnehaven er det bedre ikke at installere en suspenderet lysekrone

Korrekt belysning vil medvirke til at skabe en lys, fabelagtig atmosfære i børnehaven.

Den korrekte ordning vil fylde med farver stræklofter med fotoudskrivning Foto tapet vil få et mere realistisk udseende Flerfarvede lys vil skabe illusion af et eventyr

Til badeværelse

Da dette rum i typiske panelhuse ikke er stort, er det muligt at vælge option B med 6 lamper (se figur 1). For en sådan situation er det ikke engang nødvendigt at gennemføre ordningen fuldt ud, det er tilstrækkeligt at vælge en af ​​to typer armaturer til loftet. Om nødvendigt kan der i nærheden af ​​spejle installeres sconces eller drejelygter.

En af de enkle badeværelsesbelysning muligheder

Hvis badeværelset er større, udvides mulighederne for fantasi betydeligt. Du kan bruge den klassiske version med jævnt fordelte pletter.

Jævnt fordelt badeværelse armaturer

Lys kan markere zoneinddeling.

Let zoneinddeling En anden zoneinddeling understreger

At bruge modtagelse med at give lys af den nødvendige skygge.

På grund af farven på flisen og strækloftet får lyset en salatskygge. En variant med en varm blå farvetone.

På hvilken afstand til at installere lamper på loftet

Loft reparation er en forholdsvis vigtig virksomhed, som blandt andet er forbundet med en bred vifte af beregninger. Her er det ikke bare nødvendigt at beregne reparationsbudgettet, men også korrekt beregne, hvor mange armaturer, især hvis spotlights skal bruges, skal installeres. For at finde ud af, er det første, du skal bestemme, hvad afstanden mellem lamperne overhovedet skal være.

Loftslamper

Desuden er sådanne beregninger vigtige ikke kun for at skabe et generelt belysningssystem i huset, men også i produktionen (for eksempel for sikkerhed, nødsituation mv typer belysning). Om alt, der vedrører denne form for beregning, vil du fortælle vores artikel.

Hvad er beregningen

Ifølge reguleringsdokumentationen (SNiP, SanPin) skal belysningssystemet i ethvert rum opfylde visse krav, der primært vedrører belysningsniveauet. Hvert bolig- eller industrilokal bør have deres egne belysningsniveauer, som implementeres af forskellige typer armaturer (nødstilfælde, generelle, lokale, arbejdsmæssige og andre formål). Alle indikatorer for belysningsgraden for forskellige rum er angivet i SNiP. Et eksempel på belysningsniveauet, som skal implementeres i forskellige rum, vil resultere i en tabel.

Vær opmærksom! Niveauet af påkrævet belysning er vist i tabellen på minimumsniveau. Derfor er det tilladt en lille opadjustering.

Tabel. Rumbelysning

Sådanne standarder blev udformet for at sikre, at folk i lokalerne ikke oplevede ubehag. For at bestemme det optimale belysningsniveau for hvert enkelt rum skal beregningen tage højde for en række indikatorer:

 • type og formål med rummet
 • type belysning (generel, nødsituation, arbejde eller andre formål);
 • type lamper samt deres placering (på loftet, væggen, arbejdsfladen);
 • slags lyskilde. Til belysning af hus og industrielle lokaler (sikkerhed, nødsituation, arbejdsformål) kan beregningen anvende driftsparametre (effekt mv.) Af glødelamper, LED, fluorescerende og andre typer lamper.

Samtidig er det ikke nok at kende ovenstående indikatorer. Beregningen skal også bestemme, hvor mange lyspærer og armaturer der skal bruges til at skabe det belysningsniveau, der kræves af SNiPs normer. Og for at finde ud af, skal du vide, hvad afstanden vil være mellem de brugte lamper.
Hvis du ikke udfører en sådan beregning, er det usandsynligt, at du i lokalet kan skabe et behageligt lys for øjnene. Og det sværeste er denne beregning for industrielle faciliteter, når man organiserer nød-, arbejds-, generel og anden belysning.

Den mest populære mulighed med spotlights

Til dato er de mest populære takbelysning muligheder spotlights. Ofte anvendes sådanne lamper i hjemlige lokaler og kontorer samt offentlige bygninger.
En spotlight er en lille lampe, i hvilken en lyskilde er skruet (LED, halogen og lysstofpærer).

Vær opmærksom! Meget ofte anvendes spotlights til belysning i et stræk- eller gipsplankloft.

Spotlight på strækloftet

Desuden kan belysningsanordningens tekniske egenskaber anvendes i absolut ethvert rum i huset (stue, soveværelse og endda i badeværelset eller i køkkenet).
Disse er ganske enkle armaturer i deres design, idet beregningen og bestemmelsen af ​​afstanden mellem dem ikke vil være meget vanskelige, i modsætning til lignende handlinger med lygter, der anvendes i produktionen (til organisering af generelle, nød- og andre belysningsmuligheder).
Det bør ikke glemmes, at ud over punktlys kan du bruge andre belysningsenheder:

 • vedhæng og loft lysekroner til et andet antal løg;
 • fremstillingslamper;
 • kontor belysning mv

På hvert område af menneskelig aktivitet vil lamper, der bruges til at skabe nød-, generelle, arbejdsmæssige og andre belysningsmuligheder, have forskellige tekniske egenskaber såvel som dimensioner og måder at placere. Derfor beregnes belysningen af ​​belysningen og afstanden mellem de anvendte lamper på forskellige parametre.
Men da produktionsfaciliteterne og tilrettelæggelsen af ​​en anden slags belysning der (nødsituation, sikkerhed osv.) Er et særskilt emne, vil vi fokusere mere detaljeret på den mest almindelige version - spotlights. På deres eksempel vil det være let at vise, hvordan en sådan beregning skal se ud.

Hvilke parametre påvirker beregningen

For at udføre beregningen korrekt for at beregne afstanden mellem eventuelle lamper (selv for en sikkerheds- og beredskabsplan) på loftet, er det først nødvendigt at evaluere deres strukturelle egenskaber.

Fokuslysets design

Spotlighten har et forsænket hus, der passer let i en struktur med et stræk- eller gipsplankloft.
Vær opmærksom! Designet af gipsvæggen eller stræklofterne til forskellige rum (soveværelse, badeværelse osv.) Vil blive monteret i overensstemmelse med et enkelt princip.
Således, hvis rummet har en hængende loft struktur, så installere en spotlight ind i det vil tage et minimum af tid og kræfter. Det er også værd at bemærke, at sådanne belysningsanordninger er af to typer:

Hvis en indbygget loftsstruktur er nødvendig for indbyggede modeller, kan de overliggende spotlights monteres helt på enhver overflade, hvilket gør dem universelle. Sådanne lamper i dag kan findes på mange offentlige steder, såvel som på industrielle og industrielle anlæg som en generel, arbejdsmæssig eller akut type belysning.

For at rumme en sådan lampe behøver du kun et standard sæt fastgørere, som følger med den.
Du bør ikke glemme, at lampens placering i loftet kan være anderledes. Alt afhænger af destinationen, som lokalerne, og belysningssystemet som helhed eller dets individuelle elementer.
Dette aspekt skal tage højde for din beregning.
Valgmuligheder for placeringen af ​​belysningsenheder kan være som følger:

 • med lige store mellemrum fra hinanden. I denne situation vil de skabe en generel og ensartet belysning, der forhindrer udseendet af skygger og dårligt oplyste steder i rummet;

Ensartet placering af lamper

 • zoner. Det forudsætter koncentrationen af ​​belysning for en bedre og mere fuldstændig dækning af et bestemt område.

Vær opmærksom! I fremstillingen af ​​et sådant layout bruges der til at fremhæve arbejdsområdet eller stedet for hver arbejdstager og i huset - for den visuelle adskillelse af rumrummet såvel som til dekorative formål.

Placering af zonlampe

Det er på disse muligheder for placering og skal baseres på beregningen.

Optimale løsninger

Bestemmelse af afstanden mellem de installerede lamper for hvert tilfælde skal følge nedenstående regler for at skabe det optimale lysniveau:

 • afstanden mellem tilstødende rækker af belysningsindretninger må ikke være mere end 1 m;
 • Afstanden fra væggen til lampen i den yderste række må ikke overstige 60 cm;
 • Ovennævnte krav er relevante for værelser med en lofthøjde på 2,5 m.

Belysningsarmaturer

Disse krav er udviklet under forudsætning af, at der i en sådan højde kommer kryds af lysets kegler, som vil blive skabt af alle de belysningsinstallationer, der er installeret i rummet.
Det skal huskes, at de installerede lamper ikke skulle falde på rammelementerne. Ved at bestemme afstanden mellem tilstødende lamper, skal du stole på det materiale, hvorfra loftet er lavet. For eksempel i nærvær af et strækloft udføres beregningen ud fra det faktum, at pr. 1 kvm. En sådan overflade bør have en belysning beregnet for 20 watt.

Korrekte beregninger

Skematisk billede af rummet

At bestemme den afstand, der er nødvendig for at installere belysningsarmaturer på loftet (normalt, stræk eller gipsplader) kommer ned for at finde ud af, hvor meget du skal installere i rummet (i soveværelset, badeværelset osv.) Af lamper. Allerede herfra beregnes afstanden mellem tilstødende lamper, så de alle kunne passe ind i lokalet.
For at beregne skal vi derfor vide:

 • typen af ​​lamper installeret i rummet
 • magt som lampen har
 • det samlede areal i rummet hvor de udvalgte pærer og lamper vil blive anbragt.

Ved at kende disse tre værdier kan du allerede foretage en kompetent beregning af afstanden, som skal være mellem de valgte belysningsenheder.
Men glem ikke, at før beregning er det nødvendigt at beregne en sådan parameter som antallet af lamper selv. Handlingsalgoritmen i denne sag er som følger:

 • find ud af lampens magt;
 • så måler vi området for de eksisterende lokaler (multiplicerer længden med bredden);

Vær opmærksom! Hvis rummet har en ikke-standardformular, skal specielle formler bruges til at beregne sit område.

 • Multiplicér derefter området med strømmen. Husk dette nummer;
 • så i pas på enheden finder vi ud af dens lysemission;
 • derefter skal du dele lysemissionskraften med det tal, vi modtog ved at gange rummets rum og lampens styrke.

Det resulterende i sidste ende (kan afrundes) viser tallet antallet af belysningsarmaturer, der skal installeres i dette rum.
Beregn afstanden mellem belysningsinstallationerne ganske enkelt. For at gøre dette skal du vide, at lamperne i loftet skal placeres jævnt. Når zoning er et værelse, kan nogle af lyspærerne arrangeres lidt mere tæt.
Forstå rækkefølgen af ​​beregninger, vil du være i stand til korrekt og uden særlige problemer at udføre alle de nødvendige beregninger alene og i sidste ende at få den nøjagtige figur. Samtidig vil fejlen i dine beregninger minimeres.

konklusion

Konsistens, tålmodighed og overvejelse af alle parametre vil hjælpe dig med at foretage de nødvendige beregninger uden fejl og for ethvert rum at finde ud af, hvad afstanden skal være mellem de installerede belysningsenheder. Hvis du ikke udfører denne beregning, risikerer du at få blænding i stedet for en normal lysfløde.

Lygternes layout på loftet.

Korrekt belysning af det indre af rummet og korrekt placering af spotlights på loftet er et meget vigtigt spørgsmål, som du bør tænke på i de indledende stadier af reparation.

Selv når du selv skaber et godt, smukt interiør, kompetent layout, kan du arrangere belysningen, så hele den oprindelige idé af designet forsvinder, og rummet vil virke ubehageligt.

Spotlights er ideelle som ekstra belysning i store rum. Disse omfatter:

 • stue
 • børns værelse
 • soveværelset
 • køkkenet

Og som den vigtigste kilde til belysning er de velegnede til små rum:

 • badeværelse
 • korridoren

Hvorfor så? For det første har enhver spotlight en vis størrelse af indersiden, som er skjult i en niche.

På grund af dette er det nødvendigt at reducere den samlede højde af loftet i lokalet. Størrelsen af ​​nicheen vil afhænge af typen af ​​stedet.

 • for glødelamper vil loftet falde med så meget som 12cm
 • med halogenlamper - fra 4 til 8 cm
 • med LED - 5-6cm

Det anses ikke for en god beslutning at sænke loftet med 12 cm i hele rummet. I dette tilfælde ville det være korrekt at vælge en lysekrone som hovedbelysning eller en stor loftslampe, der er fastgjort til nulpunktet.

Og prikkerne som ekstra. Samtidig sænke loftet for dem, kun i de nødvendige dele af rummet.

I badeværelserne er hæftet loft monteret rundt omkretsen og indledningsvis sænket til en vis højde. Resultatet er den niche, der er ideel til indlejrede pletter.

Men hvis dit badeværelse har en kongelig størrelse, så er det her fornuftigt at gøre det samme som i store værelser. Det vil sige det vigtigste punkt i belysningen i midten plus yderligere omkring omkredsen.

Desuden er forsænket lys ideelle til små og aflange korridorer. De kan let fordeles over hele området og dermed opnå ensartet belysning.

Faktisk er korridoren et passageområde. Og det lave loft her er ikke særlig tiltrækkende opmærksomhed.

En af de vigtige fejl, der kan ødelægge hele designet, er farven på lampens hus.

Det er hvidt, da denne lampe bliver til en del af loftet og vil være helt usynlig.

I modsætning til punktmønstre af guld, sølv eller bronzefarve.

Her ses forskellen med det blotte øje.

Her er de vigtigste afstande, der skal følges, når du vælger placeringen af ​​spotlights i strækloftet:

 • fra kanten af ​​væggen til den første lampe skal du overholde et minimumsindhold på 20cm
 • Den minimale afstand mellem de indbyggede loftslamper er 30 cm
 • Hvis loftet består af flere svejsede knive, skal lampehusene være placeret 15 cm fra sømmen

I store områder med en central lysekrone skal lamperne installeres i hjørnerne og de mindst oplyste dele af loftet.

Krydsbelysning i et smalt rum, udvide det visuelt.

Og når du bruger 20 eller flere lyspunkter, anbefales det at gruppere dem i zoner med separat uafhængig effekt.

Når du installerer lysekronen, placeres den som sædvanlig i midten. Med hensyn til dette punkt, og bygger alle yderligere sammensætninger. Det kan dog være:

 • symmetrisk
 • asymmetrisk

Men uanset dette er lysekronen altid udgangspunktet for hele billedet.

Overvej en særlig ordning, der i vid udstrækning anvendes i praksis.

Disse ordninger №1,2 med et mindste antal punkter og en lysekrone i midten er velegnet til relativt små værelser.

For eksempel, hvis du har et ikke-vinklet køkken sæt, der er bygget langs en enkelt væg, så vælg skema nummer 2.

Skema nummer 4 justerer belysningen. Det kan også bruges til køkkenet, men kun med et skrå arrangement af skabene.

Selv ved hjælp af det er det hensigtsmæssigt at fremhæve alle individuelle områder i værelserne - spisning i køkkenet eller i rekreativt område i hallen.